Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagelsen mot Fossmo: ”Tror han satt och skrattade”

Krimspecial: Knutby och Waldau
Peter Gembäck.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Åsa Waldau och Helge Fossmo.Foto: XX / MAGASINET

Åsa Waldau trodde verkligen att hon var Kristi brud, medan Helge Fossmo var fullt medveten om att allt var ett påhitt.

Det säger i dag Waldaus och Fossmos pastorskollega i Knutby, Peter Gembäck.

– När han levererade Kristi brud-tanken till Åsa och hon svalde det så tror jag faktiskt att han satt och skrattade lite för sig själv, säger Gembäck i Sektpodden.

Knutbypastorn Peter Gembäck blev rikskänd för 15 år sedan när han trädde fram som församlingens talesperson efter de händelser som har kommit att kallas Knutbydramat.

I januari 2004 sköts 23-åriga Alexandra Fossmo till döds när hon sov i sin säng i bostaden i Knutby några mil från Uppsala. Ett par minuter senare blev en man i grannhuset skjuten och fick livshotande skador men överlevde.

Alexandras man, pastorn Helge Fossmo, dömdes senare till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet och mordförsöket. Det var dock familjens barnflicka som avlossade skotten, och hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Det visade sig att Helge Fossmo hade en kärleksaffär med hustrun till den man som han försökt mörda. Han hade skickat sms till barnflickan som fått henne att tro att det var Gud som beordrade henne att döda.

”Djävulens verk”

I det senaste avsnittet av Sektpodden, som görs av Peter Gembäcks fru Emma Gembäck och psykoterapeuten Rigmor Robèrt, berättar Peter Gembäck att han först var säker på att Helge Fossmo var oskyldig.

– Vi är övertygade om hans oskuld. Vi övertygade om att det här är djävulens verk, säger han om den första tiden.

Det var när grannkvinnan berättade om sin relation med Helge Fossmo som Peter Gembäck drog slutsatsen att hans pastorskollega också kunde vara en mördare.

– Det förändrar allt för oss. I vår kristna tro, fundamentet vi står på, så är det här ett ”big no no”. Man är inte otrogen.

– När det kortet rycks undan så faller hela korthuset med Helge.

En välsignad affär

Men trots den stränga moralen i församlingen tilläts vissa personer att ha utomäktenskapliga förbindelser.

Den andra ledande figuren i församlingen, Åsa Waldau – som för övrigt är storasyster till den mördade Alexandra – var gift med en tio år yngre man. När mannen berättade att han blivit kär i en jämnårig kvinna förklarade Åsa Waldau och Helge Fossmo att Gud hade uppenbarat att han ville att maken skulle vara med den yngre kvinnan.

Förhållandet, som hemlighölls för alla utom den innersta kretsen, ansågs vara en förutsättning för att Åsa Waldau skulle komma till Jesus. Hon hade själv en relation med en annan pastor, enligt Peter Gembäck, men det såg han vid den tiden inte som ett kärleksförhållande.

– XX (namnet på pastorn) hade rollen som en kanal för jesu kärlek till Åsa Waldau.

Åsa Waldau var nämligen Kristi brud, enligt henne själv och Helge Fossmo.

– Jag gick med mina tvivel kring Kristi brud-frågan. Men jag trodde ju på riktigt att Gud hade uppenbarat det här för femton, tjugo andra personer, säger Peter Gembäck.

”Ett enormt bekräftelsebehov”

Han får i podden frågan om han tror att Åsa Waldau, Helge Fossmo och Åsas man verkligen trodde på Kristi brud-tanken.

– När det gäller Åsa tror jag att hon har ett enormt bekräftelsebehov. Hon har alltid trott att hon är något extravagant och något grandiost. När – som jag tror – Helge levererade tanken om Kristi brud, så tror jag att det passade som hand i handske, säger Peter Gembäck.

– När han levererade Kristi brud-tanken till Åsa och hon svalde det så tror jag faktiskt att han satt och skrattade lite för sig själv och tyckte det var roligt. Exmannen tror jag trodde på det till 100 procent.

Gembäck erkänner brott

Nu står Peter Gembäck själv åtalad för händelser som inträffat långt senare. År 2015 ska han ha slagit en församlingsmedlem och med ett grepp om hans hår ha tvingat honom att krypa på marken. Det var Peter Gembäck som anmälde sig själv, och han erkänner brott. 

Även hans pastorskollega Åsa Waldau står åtalad för misshandel och en annan Knutbypastor för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. De förnekar brott.

Helge Fossmo, i dag Helge Iversen, fick nyligen sitt fängelsestraff tidsbestämt till 26 år. Hans försvarsadvokat Anton Strand har inga kommentarer till Peter Gembäcks uttalanden.

Expressen har även sökt Ester Andersson Zandvoort, som är försvarsadvokat åt Åsa Waldau, i dag Jacobsson. Zandvoort har inte återkommit.

Förra året lades Filadelfiaförsmlingen i Knutby ned.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.