Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagelsen mot Cuomo: Smällde igen dörren – och fortsatte tafsa

”Han försökte få mig i säng”
Anklagelsen gäller bland annat att Cuomo ska ha tafsat på kvinnan på sitt kontor i guvernörsbyggnaden.
Foto: HANS PENNINK / AP/ TT
Andrew Cuomo anklagas för olika typer av övertramp av nio kvinnor.
Foto: TIMOTHY A. CLARY / POOL / EPA / TT

Guvernör Andrew Cuomo ska ha kallat in kvinnan till sitt kontor under förevändningen att han behövde hjälp med sin mobiltelefon.

När hon kom dit, säger hon, smällde han igen dörren hårt – och tog henne på brösten.

Och när hon varnade för att någon skulle kunna se svarade guvernören: ”Jag bryr mig inte”, enligt kvinnan.

Kvinnan bakom de grövsta anklagelserna mot New Yorks guvernör Andrew Cuomo berättar nu mer detaljerat om det hon hävdar hände i guvernörsbyggnaden. I en intervju med Albany-tidningen Times Union berättar hon om sin rädsla den där dagen i november – och om tiden som ledde fram till den dagen.

Kvinnan är fortfarande anställd i administrationen och säger att hon får en del menande blickar och har fått färre arbetsuppgifter sedan anklagelserna blev kända. Trots att det är välkänt i guvernörens krets vem hon är, väljer hon att vara anonym när hon lägger ut texten om vad hon menar hände.

Som hon berättat tidigare ska hon ha kallats till guvernörsbyggnaden för att hjälpa Cuomo med ett tekniskt problem med hans mobiltelefon. När hon kom till hans kontor, säger hon, reste han sig och började omedelbart ta på henne.

– Det var inte bara en kram. Han gick in för det... Jag var livrädd för att kvinnan som arbetade där skulle komma in och se, så jag sa till honom: ”Du kommer ställa till problem för oss”. Jag visste inte vad annars jag skulle säga. Det var då han smällde igen dörren och sa: ”Jag bryr mig inte”.

Därefter, säger kvinnan, gick Cuomo emot henne och drog henne nära igen.

– Allt jag minns är att jag såg hans hand, hans stora hand, säger hon och hävdar att den befann sig under hennes blus, på hennes behå.

Masserade hennes rumpa – när hon skulle ta selfie

Enligt kvinnan sa hon aldrig stopp och Cuomo slutade först när hon sa att han var galen. Han ska då, utan ett ord, ha gått och satt sig vid sitt skrivbord igen.

Händelserna beskriver kvinnan som kulmen på en utveckling som då pågått i uppåt två år. Cuomo ska ha bearbetat henne med intima kramar, kyssar på kinderna och olämpliga kommentarer och frågor. Hon berättar om ett samtal, för omkring ett år sedan, där han ska ha sagt: ”Åh, om du var singel, tänk alla saker jag skulle gör med dig då”.

På nyårsafton 2019 tog han ytterligare ett steg längre, enligt kvinnans uppgifter. De ska ha befunnit sig på Cuomos kontor, när han plötsligt föreslog att de skulle ta en selfie.

– Jag sa OK. Jag minns att jag ställde mig upp. Jag höll i telefonen. Jag var nervös. När jag håller upp telefonen känner jag att han, inte bara rör på sin hand, han liksom masserar min rumpa, utan att säga något. Det var hans första tydliga framstöt, säger hon.

Cuomo fortsätter förneka

Cuomo förnekar uppgifterna i intervjun genom sin advokat Rita Glavin, som säger att han vid upprepade tillfällen sagt att han aldrig gjort olämpliga framstötar eller tagit i någon på ett olämpligt sätt. Han har dock tidigare bett om ursäkt om han orsakat att någon känt sig obekväm

Sammanlagt nio kvinnor har anklagat Andrew Cuomo för olika typer av övertramp, som olämpliga kommentarer om utseende, sexuella inviter eller oönskade kramar och kyssar. 

Alla anklagelser – samt skandalen som pekar på att han medvetet mörkat coviddödsfall på äldreboenden – har gjort att en lång rad politiker krävt hans avgång. 

Just nu pågår två parallella utredningar av anklagelserna. New Yorks chefsåklagare Letitia James har tillsatt en utredning och delstatskongressen har inlett en riksrättsutredning.

Kvinnorna som anklagar Andrew Cuomo

Lindsey Boylan, 36

Tidigare medarbetare som var först ut med anklagelser. Har sagt att guvernören ville spela klädpoker med henne och att han oönskat kysste henne på munnen. 

Charlotte Bennett, 25

Tidigare medarbetare som anklagade Cuomo för att ha fört många intima samtal med henne och ställt frågor om hennes sexliv. Han ska också ha slagit fast att han är öppen för att ha förhållande med kvinnor i 20-årsåldern.

Anna Ruch, 33

Arbetade inte för Cuomo. Träffade guvernören på ett bröllop, där han ska ha gått fram till henne, tagit tag i hennes ansikte och frågat om han fick kyssa henne. Ruch berättar att hon drog undan huvudet samtidigt som han närmade sig och lyckades pussa henne på kinden. 

Ana Liss, 35

Arbetade för Cuomo mellan 2013 och 2015. Har sagt att Cuomo under den tiden gjorde flera framstötar, genom att ta henne långt ner på ryggen, kyssa hennes hand och fråga ut henne om hennes kärleksliv.

Karen Hinton, 62

Arbetade för Cuomo när han var bostadsminister under Bill Clinton på slutet av 1990-talet. Har berättat om ett tillfälle då Cuomo ska ha kallat upp henne på ett hotellrum i samband med en jobbtillställning. Där ska han ha omfamnat henne och när hon försökte ta sig loss ska han ha dragit tillbaka henne, innan hon lyckades lämna rummet.

Anonym kvinna

Arbetar fortfarande i administratioen. Kallades till guvernörsbyggnaden för ett litet tekniskt problem med mobiltelefonen. Väl där ska han ha stängt dörren om dem för att därefter ta henne på brösten innanför blusen.

Jessica Bakeman

Journalist som skrev själv i en krönika i New York Magazine om att hon sexuellt trakasserats av Cuomo vid upprepade tillfällen under hennes karriär. I krönikan skriver hon om oönskade kommentarer inför kollegor och hur han ofta kunde hålla om henne – hårt – och posera för bilder.

Alyssa McGrath

Arbetar fortfarande i Cuomos administration. Säger att Cuomo helt öppet tittat rakt ner i hennes tröja, frågat henne personliga frågor om hennes äktenskap och sagt att hon varit vacker.

Bidens första uttalande om Andrew Cuomo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.