Anklagelsen efter hemliga uppgörelsen: ”Blåljuger”

Stephan Müchler, handelskammaren i Skåne, om kritiken mot Anders Ygeman.
Anders Ygeman, energiminister (S).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).
Foto: EXPRESSEN TV
Mattias Bäckström Johansson, näringspolitisk talesperson (SD).
Foto: PRESSBILD

Anders Ygeman har i hemlighet slussat en miljard kronor från den nationella elberedskapen för att lösa akuta elproblem i Stockholm, skriver DN i en granskning. 

Energiministern förnekade i riksdagen att pengar från den statliga beredskapskassan använts.

– Det han säger stämmer inte, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M) som nu kallar ministern till förhör i riksdagen.

SD har redan tidigare anmält Ygeman för KU och säger att han ”blåljuger”.

Anders Ygeman är på nytt i blåsväder. Den socialdemokratiske toppolitikern – som ofta tidigare nämndes som partiledarkandidat – gjorde comeback i regeringen som energiminister 2019. Detta mindre än två år efter att ha tvingats avgå som inrikesminister på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Nu skriver Dagens Nyheter att Ygeman och Svenska kraftnät i hemlighet har tilldelat ett privat elbolag en miljard kronor ur statens kassa för elberedskap. Detta för att lösa problemen med akut elbrist i Stockholm. 

Starka politiska reaktioner

Avslöjandet leder till starka politiska reaktioner. Moderaterna vill förhöra Ygeman i näringsutskottet och ”utesluter inte” att det kan leda till vidare granskning i konstitutionsutskottet (KU) och till misstroendeförklaring mot energiministern. Och SD anmälde honom redan i oktober till KU.

– Det är väldigt allvarliga uppgifter. Det kan handla om ministerstyre, om lagbrott eller att han har tänjt lagar. Det är belagt att han eller hans tjänstemän har ringt och tryckt på myndighet, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).

– Det är otroligt mycket pengar, en miljard kronor. Det är pengar som bara får brukas till krisberedskap, inte till allmän upprustning och drift, säger han.

Ygeman förnekar

Mattias Bäckström Johansson, näringspolitisk talesperson (SD) ställde i januari en skriftlig fråga om elnäten till Anders Ygeman i riksdagen. Ygeman förnekar bestämt i ett skriftligt svar den 20 januari att pengar avsedda för elberedskap har använts.

”Inledningsvis vill jag kommentera Mattias Bäckström Johanssons påstående om att staten använt medel ur Sveriges beredskapskassa, vilket inte stämmer … dessa pengar … ska användas främst till elberedskap och civilt försvar inom energisektorn. De används inte med syfte att åtgärda effektproblem i storstadsområdena”, skriver Ygeman. 

– Ygeman blåljuger, det är extremt anmärkningsvärt. Det framgår av både DN:s uppgifter nu och våra uppgifter tidigare, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).

”Lovat bort beredskapslagret”

– Med ett handslag har Ygeman lovat bort de svenska skattebetalarnas beredskapslager som ska användas vid krig och naturkatastrofer. Det är viktigt att KU går till botten med det här, säger han.

Lars Hjälmered (M) vill inte rent ut anklaga energiministern för lögn, utan säger att ”det är en semantisk fråga”. Alltså att det är en fråga om ordens betydelse ifall det är lögn eller inte.

– Det Ygeman säger stämmer inte. Det står helt klart att det handlar om pengar från elberedskapen. Jag har kallat Ygeman till näringsutskottet för att svara på frågor, säger han.

”Inget är uteslutet”

Vad gäller ansvarsutkrävande och eventuell misstroendeförklaring säger Hjälmered att ”inget är uteslutet”. Han förklarar att KU redan granskar ministerns hantering av elfrågorna efter SD:s anmälan i oktober – och att M efter utskottsförhöret får bedöma om det behövs ”kompletterande” uppgifter till KU.

Bakgrunden till den nya påstådda skandalen är den akuta bristen på el i Stockholm. Företag klagar på att det inte finns tillräckligt med el för att bygga ut verksamheten. 

Dagens Nyheter tar i sin granskning upp en Ica-handlare i Täby utanför Stockholm som sedan fem år vill bygga en ny butik, men det ansvariga elnätbolaget kan inte garantera eltillförsel.

Hittade lösning

Den nytillträdde energiministern Anders Ygeman hittade en lösning: två miljarder kronor skulle finansiera en helrenovering av ett gammalt oljekraftvärmeverk i Stockholm som skulle köras på bioolja.

Den stora frågan var finansieringen. På en presskonferens den 25 oktober 2019 meddelade Ygeman att elkrisen i Stockholm var löst och att anläggningens ägare Stockholm Exergi skulle betala investeringen – och att elnätsbolaget Ellevio därefter skulle finansiera detta genom att betala mer för elen.

”Men det stämde inte. I stället rundade Anders Ygeman och Svenska kraftnät systemet i en hemlig uppgörelse”, skriver DN-journalisten Jonas Fröberg i sin granskning.

Tjänstemän protesterade

Han skriver att en miljard kronor av totalkostnaden på två miljarder för upprustningen skulle betalas med pengar från Sveriges kassa för elberedskap. Något som strider mot flera regler.

DN:s kartläggning visar att tjänstemän från Ygemans departement tryckte på Svenska kraftnät, den myndighet som ansvarar för det svenska elnätet, för att få igenom den hemliga uppgörelsen. Detta ledde till protester från ”två rutinerade elberedskapshandläggare” som därför kopplades bort från frågan, skriver DN.

Anders Ygeman ställer upp på en intervju i DN under fredagseftermiddagen. I den säger han att han inte har kännedom om tjänstemän på infrastrukturdepartementet utövat påtryckningar på Svenska kraftnäts generaldirektör. 

– Jag känner inte till att någon tjänsteman på departementet som jag är verksam på har utövar några påtryckningar. Har du sett något sms som du tolkar på det sättet måste du fråga den personen, säger Anders Ygeman.

Han säger också till DN att han inte varit inblandad i Svenska kraftnäts beslut att betala det privata elbolaget. 

Anders Ygeman har via sin pressekreterare avböjt att ge kommentar till Expressen.

Ygemans vaccinkritik: ”Några regioner måste steppa upp”

Inte nöjd med tempot: ”Se till att vaccinera svenskarna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.