Misstänkta personer vid centralstationen i Köln kontrolleras Foto: Marius Becker / Epa / TtMisstänkta personer vid centralstationen i Köln kontrolleras Foto: Marius Becker / Epa / Tt
Misstänkta personer vid centralstationen i Köln kontrolleras Foto: Marius Becker / Epa / Tt
Minst 90 kvinnor ska ha utsatts för stölder, hot eller sexuella övergrepp Foto: Marius Becker / Epa / TtMinst 90 kvinnor ska ha utsatts för stölder, hot eller sexuella övergrepp Foto: Marius Becker / Epa / Tt
Minst 90 kvinnor ska ha utsatts för stölder, hot eller sexuella övergrepp Foto: Marius Becker / Epa / Tt

Anklagas för att ha tystat ner övergrepp

Publicerad

KÖLN. Polisen i Köln sa först att nyårsfirandet i stan gått lugnt till väga.

Det stämde inte.

Minst 90 kvinnor blev angripna framför järnvägsstationen och utsattes för stölder, hot eller sexuella övergrepp.

Nu anklagar invandrarkritiska röster tyska myndigheter och medier för att ha försökt tysta ner det skedda.

De män som angrep kvinnorna påstås ha nordafrikanskt ursprung.

På onsdagen meddelade den tyska nyhetstjänsten Focus att tre personer identifierats misstänkta för övergreppen, rapporterar Omni.

Siffran var 90 i går, men polisen tror att den kan komma att stiga. Så många kvinnor hade då anmält till polisen att de utsatts för angrepp, stöld eller hot när de besökte centrala Köln på nyårsafton.

Cirka en tredjedel av anmälningarna handlar om sexuella angrepp, minst en kvinna säger sig ha blivit våldtagen.

Katja L anlände med tåg till Köln centralstation på nyårsaftons kväll. Hon berättar för lokaltidningen Kölner Express om vad som mötte henne på torget utanför:

– Vi blev väldigt överraskade när vi kom ut från stationen av den grupp vi mötte. Det var främst utländska män.

– Vi gick genom gruppen av män, det var som en tunnel. Jag blev tafsad på överallt. Det var en mardröm. Trots att vi skrek åt dem och slog dem, så slutade de inte. Jag var skräckslagen, jag tror jag blev tagen på cirka 100 gånger under 200 meter.

Ett annat offer, 27-åriga Anne, berättar för Spiegel Online:

– Nästan hela torget var fullt av män, med några få kvinnor som blev uttittade. Jag kan inte beskriva det. Jag kände mig mycket obekväm.

"Kvinnor blev omringade"

En 60-årig kvinna berättar för lokaltidningen Kölner Stadtazneiger hur hon och en väninna blev omringade av fyra till sex män.

– Kvinnor blev omringade, personer som försökte ingripa, blev hotade.

Det var i går fortfarande oklart exakt hur många som var inblandade i attackerna. Kölns polis talade om mellan 500 och 1 000 personer på torget framför centralstationen men det är oklart hur många som deltog i övergreppen och fickstölderna.

De flesta av attackerna mot kvinnorna ska ha ägt rum mellan midnatt och klockan fyra på nyårsdagens morgon. Men det verkar ha varit stökigt även tidigare, och grupper av män sköt bland annat med fyrverkeripjäser mot folk på torget. Många av männen beskrivs av vittnena som onyktra.

Polisen tömde till slut torget, men verkar inte ha varit medvetna om vad som egentligen utspelat sig där.

De första rapporterna i lokalmedia om sexuella övergrepp dök upp redan på nyårsdagen, men det skulle dröja flera dagar innan omfattningen stod klar. Borgmästare Henriette Rekel samlade i går polisledning och andra ledande myndigheter till krismöte.

Då rasade debatten och anklagelserna för fullt på social medier, där myndigheter och medier beskylldes för att ha försökt tysta ner händelsen. Polischefen Wolfgang Albers medgav i går vid presskonferensen att det första pressmeddelandet på nyårsdagen inte hade varit korrekt.

Enligt polisen i Köln tros de flesta av angriparna ha varit unga män från främst Tunisien, Marocko och Algeriet. De tros ha varit i åldrarna 15 till 35 år.

Arnold Plickert, chef för polisfacket i Nordrhein Westfahlen, säger till den tyska nyhetsbyrån DPA att attackerna verkar ha varit organiserade.

– Det vi har lyckats etablera är ett detta är av en organiserad natur.

Även den tyska regeringen har reagerat. Tysklands justitieminister Heiko Maas säger så här om det som skett i Köln via twitter.

– Dessa avskyvärda attacker mot kvinnor får inte accepteras. Detta är helt tydligt en ny dimension av organiserad brottslighet.

– Lagen bryr sig inte om varifrån folk kommer utan, utan vad de gjort. Vi ska undersöka vilka kretsar förövarna kommer ifrån.

Merkel får kritik

Upprördheten har varit stor på sociala medier de senaste dagarna. Många har talat om mediecensur. Det var först i går som internationella medier började uppmärksamma händelsen.

Precis som i Sverige så har Tyskland i år tagit emot stora mängder flyktingar och asylsökande. Förbundskansler Angela Merkel beslutade i september för att öppna gränserna och Tyskland beräknas i fjol ha tagit emot en miljon asylsökande.

Merkel har fått kritik även av sina egna partikamrater. Händelsen i Köln riskerar nu öka den splittring som finns även i Tyskland. Stefan Bilder, är parlamentsledamot från Merkels parti CDU. Han skriver så här på Twitter.

”Detta kan inte få fortsätta. Detta behövs på en gång: minskat inflöde, säkra gränser, intensifiering av deportationer, och meningsfull rättvisa.”

Än hårdare angrepp kommer som väntat från högerpopulistiska Alternative Für Deutschland. Partiföreträdaren Franke Petra twittrade så här:

”Fru Merkel är detta ”färgglatt och kosmopolitiskt” nog för dig efter vågen av brott och sexuella attacker?”

Kölns borgmästare Henriette Reker meddelade i går efter krismötet att fler poliser nu kommer att sättas in i framtiden när stora folksamlingar väntas. Köln firar sin årliga karneval i början av februari och något liknande ska inte få hända igen.

– Vi måste förklara karnivalen mycket bättre för folk som kommer från andra kulturer, sa Reker efter krismötet.

Mobila övervakningskameror ska också sättas upp. Polisen går nu igenom material från de kameror som är uppsatta vid torget och vittnen uppmanas också lämna in sina egna filmer om de dokumenterat överfallen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag