Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagas för att ha mörkat om Estonia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hovrättspresident Johan Hirschfeldt utredde militära transporter och skrev rapport om Estonia.
Foto: VIKSTRÖM ROGER

Allvarliga anklagelser riktas mot hovrättspresident Johan Hirschfeldt.

Han misstänks ha mörkat viktiga fakta i samband med utredningen om hemliga militära transporter på "Estonia" - och har nu anmälts till justitieombudsmannen.

- Hirschfeldts agerande måste utredas, säger riksdagsledamoten Lars Ångström till Expressen.

I flera reportage de senaste dagarna har TV4-reportern Jonas Gummesson avslöjat en rad nya detaljer och uppgifter kring Johan Hirschfeldts utredning om de militära transporterna på "Estonia". Det mest anmärkningsvärda är att Hirschfeldt förstört allt det material som låg till grund för slutsatserna i rapporten. Han fattade själv det beslutet.

Anklagas för lögn

 Dessutom anklagas Hirschfeldt för att ha ljugit inför Sveriges riksdag. - Han hävdar att han haft ett samtal med en chefstjänsteman på departementet. Rättschefen på försvarsdepartementet hävdar nu att något sådant samtal aldrig ägt rum, konstaterar riksdagsledamoten Lars Ångström, miljöpartiet. Anmälan till justitieombudsmannen lämnades in under gårdagen.

"Del av uppdraget"

 Johan Hirschfeldt hävdade själv i april i år, vid en hearing i riksdagshuset, att det var en del av uppdraget att förstöra dokumentationen. Johan Hirschfeldt till Expressen: - Det var en åtgärd som jag vidtog efter överväganden, och den byggde på en analys som jag gjort av rättsläget på frågan. Jag vill inte kommentera det här närmare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.