Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagas för antisemitism – Corbyn vägrar be om ursäkt

Storbritanniens chefsrabbin Ephraim Mirvis.
Foto: HANNAH MCKAY/EPA
Labourledaren Jeremy Corbyn.
Foto: STEVE TAYLOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Storbritanniens valrörelse är inne i sin slutspurt.

Då väljer Storbritanniens chefsrabbin Ephraim Mirvis att gå till attack mot Labourledaren Jeremy Corbyn – för att han inte har stoppat antisemitismen i sitt parti. 

I en debattartikel i The Times skriver Mirvis: ”Ett nytt gift, sanktionerat från högsta toppen, har slagit rot i partiet”.

Mail Online kom på tisdagen med uppgifter om att Corbyn vid fyra tillfällen vägrat be brittiska judar om ursäkt.

De har duggat tätt: Anklagelserna om antisemitism inom Labour.

Och de har framförts sedan Jeremy Corbyn valdes till partiledare i september 2015. 

Två saker har framför allt varit framträdande. För det första har anklagelserna kretsat kring uttalanden Corbyn själv har gjort. 

För det andra Corbyns oförmåga och ovilja att ta itu med antisemitiska uttalanden framförda av andra partimedlemmar. Några av dem sitter dessutom på höga poster i partiet.

Corbyn har dock upprepade gånger valt att ducka. Han har påstått att han inte är antisemit, plus att någon plats för antisemitism inte existerar.

Anklagelserna mot Corbyn är många 

Han har anklagats för att krama Hamas och Hizbollah, fiender till Israel som båda klassas som terrororganisationer av EU och USA. 2009 bjöd Corbyn in representanter för Hamas till parlamentet och kallade dem ”vänner”.

Andra skandaler inom Labour under Corbyns tid som partiledare har handlat om Ken Livingstone, Londons förre borgmästare, som påstod att ”Adolf Hitler stödde sionismen” – och parlamentsledamoten Naz Shah som föreslog på Twitter att Israel skulle ”flyttas till USA”.

Chefsrabbinen: ”Lögnaktig fiktion”

Chefsrabbinen Ephraim Mirvis skriver nu att Labourledarens påståenden att partiet gör allt det kan för att angripa antisemitism är ”lögnaktig fiktion”:

”Sättet partiledningen har hanterat antijudisk rasism är inkompatibelt med de brittiska värderingar som vi är så stolta över, värderingar om värdighet och respekt för alla.”

Mail Online kom på tisdagen med uppgifter om att Corbyn under en intervju vid fyra tillfällen vägrat be brittiska judar om ursäkt. Mail Online skriver också att Corbyn hävdar att chefsrabbinen har fel i sina anklagelser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.