Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagar SVT för bortklippta bilder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Debattören Mona Walter anklagar SVT för att ha klippt bort bilder som visar hur hon och en SVT-reporter attackerades i Rinkeby.
Foto: Skärmdump
Ulf Johansson, ansvarig utgivare på "Aktuellt", avisar kritiken. – Vi har redovisat vad som hände när hon visade sig där ute, att de skrek och det blev hotfullt. Vi har inte visat allt vi hade, vi har säkert timmar med material som vi inte har med i inslaget, säger han.
Foto: Conny Sillén

Debattören Mona Walter anklagar SVT för att ha klippt bort bilder som visar hur hon och en SVT-reporter attackerades i Rinkeby utanför Stockholm.

Uppretade invånare jagade bort Walter, före detta muslim som blivit kristen, och ropade hotelser.

– Vi har redovisat vad som hände när hon visade sig där ute, att de skrek och det blev hotfullt. Vi har inte visat allt vi hade, vi har säkert timmar med material som vi inte har med i inslaget, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare på "Aktuellt".

SVT:s "Aktuellt" tog på måndagskvällen upp radikaliseringen i många svenska förorter - där särskilt kvinnor blir offer i en miljö där fanatismen ökar.

I programmet framträdde också debattören Mona Walter som har konverterat från islam till kristendom. Hon har länge beskrivit hur kvinnor i vissa förorter blir utsatta för glåpord och hot för att de har "fel" kläder eller uppför sig "felaktigt".

Föreläsning ställdes in

Mona Walter har tidigare hamnat i rampljuset, bland annat skulle hon tidigare i somras ha hållit en föreläsning där hon berättar om sin syn på yttrandefrihet, rapporterar Sveriges Radio. Arrangör bakom föreläsningen, som till slut ställdes in, var föreningen Fri Folkbildning. Föreningen drivs av Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för tidningen Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna.

"Aktuellt" visade hur Mona Walter och en SVT-journalist besökte Rinkeby utanför Stockholm. Walter blev snabbt igenkänd och en hotfull stämning uppstod. Upprörda män ropade "Hora!" till Walter, invandrare från Somalia som övergått från islam till kristendomen.

Anklagar SVT

Men Mona Walter anklagar SVT för att ha tonat ned angreppet och klippt bort hoten mot henne och journalisten.

"Dom tog inte med att gruppen av muslimer tvingade fotografen att stänga av kameran. Inte heller tog dom med vandaliseringen av SVT:s bil och att vi springande fick gömma oss i bilen för att inte få stryk", skriver hon på Facebook.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på "Aktuellt", avvisar kritiken.

– Vi berättar i det här inslaget att det blev hotfullt och att de blev jagade. Vi har redovisat vad som hände när hon visade sig där ute, att de skrek och det blev hotfullt. Vi har inte visat allt vi hade, vi har säkert timmar med material som vi inte har med i inslaget, säger han.

På plats i Rinkeby fanns personal från SVT:s säkerhetsavdelning som hjälpte till att slussa i väg teamet när det blev hotfullt. Men några poliser kallades aldrig till platsen och SVT har heller inte upprättat någon anmälan.

– Vi övervägde det men eftersom det inte blev några skador på bilen tyckte vi inte att det fanns skäl att göra en polisanmälan, säger Ulf Johansson.

Expressen har sökt Mona Walter för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.