Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagar Åkesson för att rensa bort kritiker

Kritiker inom SD menar att den nya nolltoleransen bara är till för att stärka ledningens position.Foto: Sven Lindwall

VÄSTERÅS. SD-ledaren Jimmie Åkessons aviserade utrensning skapar oro i partiet.

Flera SD-politiker som Expressen talat med pekar på att den nya "nolltoleransen" är en gummiparagraf för att också rensa bort kritiker.

I det fördolda pågår arbete med att samla på sig komprometterande material för att få bort vissa partikamrater.

- De vill inte bara ta bort olämpliga personer utan också såna som kan bli ett hot mot dem själva, säger en SD-företrädare.

De uteslöts och de fick stanna

PATRIK EHN

Expressen avslöjade i december 2010 att Ehn, som är gruppledare för SD i Göteborg, besökt det tyska, högerextrema partiet NPD. Hans kontaktman i Tyskland var svensktysken Per Lennart Aae, känd inom högerextrema kretsar. Fick intern kritik men fick stanna.

ALLAN JÖNSSON

Den populäre SD-politikern i Bjuv hotades med uteslutning efter att han förra året kritiserade att partiet betalar extralöner till Jimmie Åkesson och Björn Söder trots att de har löner från riksdagen. Jönsson fick stanna kvar i partiet.

LEIF VOGEL

Vogel som tidigare var SD-politiker i Knivsta hotades i början av 2011 med uteslutning efter att han flera gånger skrivit rasistiska inlägg till flera medier. Ställd inför uteslutningshotet hoppade Vogel av.

ROGER HEDLUND

Hedlund, som är distriktsordförande för partiet i Gävleborg, dömdes 2001 för misshandel. Trots att partiet säger sig rensa ut dömda brottslingar har Hedlund fortsatt inneha höga förtroendeposter i partiet.

LOUISE ERIKSSON

Eriksson, som är anställd på riksdagskansliet och flickvän till Jimmie Åkesson, dömdes 2006 för misshandel. Eriksson är kvar i partiet.

CARINA HERRSTEDT

SD-ledamoten och ordföranden för SD-kvinnor Carina Herrstedt har dömts för förtal av en politisk motståndare på sin blogg. Trots domen är Herrstedt kvar i partiet.

KENT EKEROTH

SD-ledamoten Ekeroth har gjort sig känd för flera skarpa uttalanden, framför allt om muslimer. Han har också hjälpt den insomnade sajten Politiskt inkorrekt och nuvarande Avpixlat. Ekeroth har en framskjuten position i partiet.

TOMMY HANSSON

Hansson, som är chefredaktör för SD-Kuriren, har på sin blogg flera gånger väckt uppmärksamhet. I somras skrev han i starka negativa ordalag om den nyligen avlidne diplomaten Sverker Åströms homosexualitet. Hansson är kvar i partiet.

BJÖRN SÖDER

Partisekreteraren Söder har genom åren gjort flera uppmärksammade, och kritiserade, uttalanden. Bland annat har han kallat homosexualitet för en sexuell avart och benämnt Pridefestivalen "det perversa homo­sexevenemanget. Söder är kvar i partiet.

MATTIAS FROM

From var fram till nyligen SD-företrädare i Kungsbacka men uteslöts ur partiet för skriverier på sajten "Frihetens Fackla". Han ansågs vara "ideologiskt avvikande". Efter uteslutningen har han valt att sitta kvar på sitt politiska mandat i kommunen.

THOMAS KARLSÉN

Karlsén var SD-politiker i Trollhättan och hade flera gånger fått kritik för nätskriverier. Har han liknat romer vid gräshoppssvärm. Partiet fick nog och uteslöt Karlsén när han skrev att Anders Behring Breivik var en nyttig idiot, utnyttjad av Frimurarna.

JIMMIE ÅKESSON

Våren 2009 avslöjade P1:s Kaliber att partitoppar sjungit rasistiska sånger under en färjeresa till Tallinn. "Jag förstår att det kan upplevas som stötande och osmakligt och vill be om ursäkt om någon har tagit anstöt. Det har aldrig varit min avsikt att såra någon", förklarade Åkesson att han sjöng med i en nidvisa om Olof Palme.

I går samlades SD-politiker från hela landet i Aros Congress Center i Västerås för en tvådagarskonferens. Expressen har inför helgen varit i kontakt med flera SD-företrädare angående Jimmie Åkessons brev om nolltolerans mot "extremister, rasister, rättshaverister" som han skickade ut för drygt två veckor sedan.

Ingen kan känna sig säker

Särskilt en formulering - utrensningen av "andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar" - ses som en gummiformulering som gör att ingen kan känna sig säker.

Partiets medlemsutskott och verkställande utskott kommer inom kort att samlas för att gå igenom hur utrensningen ska gå till.

Gjort Hitlerhälsning

I det fördolda pågår också arbete med att samla på sig komprometterande material mot personer som de vill ha bort. Bland dessa finns minst två framträdande SD-politiker som internt har flörtat öppet med nazism eller annan högerextremism, där en av dem vid flera tillfällen ska ha gjort Hitlerhälsning.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund meddelade i går att SD-ledaren inte kommer att svara på frågor från Expressen. Bylund säger själv om nolltoleransbrevet:

- Det har aldrig varit ok att vara rasist eller rättshaverist och företräda Sverigedemokraterna, men vi har uppenbarligen brustit i att kommunicera det.

Om formuleringen "politiska och privata utsvävningar" säger Bylund:

- Ingen människa kan hålla med alla punkterna i ett parti men man måste göra en förnuftig och noggrann avvägning vad man gör för utsvävningar utöver det.

Inte gå emot ledningen

Vad menas med utsvävningar?

- Man kan inte gå emot partilinjen i känsliga och viktiga frågor, säger Bylund.

Expressens kartläggning av några av de senaste årens mest uppmärksammade fall visar att det säkraste sättet att sitta kvar är att vara kompis med partitoppen.

 

Expressen rättar: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Linus Bylund sade: "Man kan inte gå emot partiledningen i känsliga och viktiga frågor". Rätt ska vara: "Man kan inte gå emot partilinjen i känsliga och viktiga frågor".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.