Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagade MP-politikern: "Jag känner mig rättslös"

Stefan Nilsson är i dag politisk vilde i riksdagen, efter att han lämnade Miljöpartiet i höstas.
Mijöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att Nilssons påståenden inte stämmer, utan att han fått veta anklagelserna.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson anklagades för ovälkomna närmanden och tvingades lämna sina uppdrag för Miljöpartiet tidigare i höstas. 

Nu berättar han för SVT Nyheter att han aldrig fick några konkreta uppgifter om vad han anklagades för. 

– Jag känner mig rättslös, säger Stefan Nilsson till SVT

MP-riksdagsledamoten Stefan Nilsson ska enligt DN återkommande gånger ha kommit med sexuella närmanden, trakasserier samt intima komplimanger mot flera kvinnor. 

Anklagelserna gjorde att han tvingades lämna sina uppdrag hos Miljöpartiet och är i dag politisk vilde i riksdagen. 

– Jag har i dag lämnat Miljöpartiet och mina politiska uppdrag i partiet. Jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot och kommer att fortsätta och avsluta mitt uppdrag. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val, skrev han på Facebook i november.


LÄS MER: Stefan Nilsson lämnar MP efter anklagelser 


Nu berättar han för SVT Nyheter att han inte fick veta vad han anklagades för mer än att händelserna ska ha utspelat sig på Stockholmsavdelningen för flera år sedan.

– Det de sa var svepande anklagelser. Inga personer, inga händelser och ingen tidpunkt, säger Stefan Nilsson till SVT Nyheter. 

Partisekreteraren: Han fick veta varför

Amanda Lind, partisekretare, skriver däremot i ett sms till SVT att Stefan Nilsson har fått veta vilka händelser som han anklagas för ”så långt det varit möjligt med hänsyn till utsatta personer”.

I samband med att han lämnade partiet i höstas sa Amanda Lind till Expressen att de fick kännedom om uppgifterna i samband med metoo-kampanjen. 

– Dels är det flera vittnesmål från kvinnliga medlemmar som känt ett obehag inför den här personens beteende. Vi har minst en uppgift om kränkande beteende och olika vittnesmål om ett gränslöst beteende. Vi kom fram till slutsatsen att han inte kan företräda oss som parti längre, sa hon då. 

SVT Nyheter har pratat med flera centralt placerade miljöpartister i Stockholm där det framkommit att det finns de som känt sig obekväma i hans sällskap och en del har uppfattat honom som påflugen och att han inte har känt av önskemål om en personlig sfär. 

Sedan finns det också de som ogillar Stefan Nilsson av andra skäl och ser honom som en rival. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.