Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-chef anklagas för att ha skickat könsbilder

Internutredningen om den anklagade SVT-chefen ska vara klar på måndag, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.
Foto: SVT
I svallvågorna av den globala #metoo-kampanjen valde SVT på onsdagen att ta chefen ur tjänst.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den högt uppsatte SVT-chefen anklagas för att ha skickat könsbilder och sex-sms till flera kvinnliga kolleger, enligt uppgifter till Expressen.

Chefen togs först ur tjänst medan saken utreddes, men nu har han valt att säga upp sig med omedelbar verkan, skriver SVT

Mannen har de senaste åren haft ledande roller i flera framgångsrika program på SVT. Han har blivit befordrad och har i dag en högt uppsatt chefsroll i organisationen.

I svallvågorna av den globala #metoo-kampanjen valde SVT på onsdagen att ta chefen ur tjänst efter misstankar om sexuella trakasserier. Under torsdagen meddelade man offentligt att man hade inlett en utredning mot mannen.

Nu är internutredningen färdig och den visar enligt företaget att det rör sig om flera kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier. 

SVT kommer nu själva att göra en polisanmälan gällande sexuella trakasserier.

Mannen har nu valt att säga upp sig med omedelbar verkan. 

– Utredningen avslutades och den anklagade chefen har valt att lämna företaget med omedelbar verkan. Givet det som har kommit fram i utredningen så kommer SVT som företag att göra en polisanmälan, säger Hanna Dowling. 

Enligt henne har uppgifterna kommit till SVT:s kännedom under onsdagen. 

– Av hänsyn till alla inblandade vill vi inte gå in vidare på några detaljer. Så smärtsamt som detta är för alla inblandade är det ändå bra att det här kommer upp till ytan och att det har kunnat utredas, säger Hanna Dowling, vid SVT:s kommunikationsavdelning. 

De sexuella trakasserierna som mannen anklagas för ska röra sig om kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbetet, enligt uppgifter som Dagens ETC har rapporterat.

LÄS MER: Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Berättade att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier”

Enligt uppgifter till Expressen anklagas mannen också för att ha skickat bilder på sitt kön samt sex-sms till flera unga kvinnliga kolleger under lång tid.

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, vill inte kommentera anklagelserna närmare eftersom det rör sig om ett personalärende, men hon bekräftar att det är kolleger som har drabbats.

– Det var medarbetare som gick till sin chef och berättade att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier, säger hon.

Sabina Rasiwala understryker att SVT uppmanar alla medarbetare som känner att de har blivit utsatta för trakasserier att anmäla det till sin chef eller till HR-avdelningen.

Och i det här fallet när kolleger har anmält det?

– Då erbjuds de stöd, säger hon.

Via Sabina Rasiwala har Expressen sökt en kommentar från den chef på SVT som har personalansvar för mannen som tagits ur tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.