Anklagad Kenyatta leder stort i Kenya-val

Uhuru Kenyatta i vallokalen tillsammans med sin hustru Margaret Wanjiru Gakuo.
Foto: Ben Curtis

NAIROBI. Just nu leder Uhuru Kenyatta valet i Kenya.

Om han vinner kan han få leda sitt land från krigsdomstolen i Haag.

Det är en unik situation.

Vallokalerna stängdes klockan 17 i går i Kenya och sedan dess har valarbetare över hela landet räknat röster. Alla väntar på ett resultat så fort som möjligt. Spänningen är enorm.

Just nu, efter att mer än 25 procent av rösterna räknats, leder Uhuru Kenyatta stort mot huvudmoståndaren Raila Odinga. De senaste uppgifterna säger att han har 54 procent och Odinga 44 procent.

Risk för omval

Det kvarstår dock många röster att räkna och på sina ställen är det kaotiskt med förstörda röster. En av kandidaterna måste dessutom vinna med över 50 procent samt ha majoriteten av distrikten för att resultatet ska bli giltigt. Annars blir det omval den 10 april.

Kan bli våldsamheter

Om Uhuru Kenyatta vinner valet är situationen världsunik eftersom han är anklagad för brott mot mänskliga rättigheter av krigsdomstolen i Haag. Då måste västvärlden ta beslut om huruvida de kan fortsätta samarbeta med Kenya eller ej.

Många befarar också att det kan bli våldsamheter om Raila Odinga förlorar presidentvalet ännu en gång. Slutligt resultat väntas komma i dag eller i morgon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.