Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anki måste skilja sig för att maken ska få hjälp

"Nu sliter samhället isär oss", säger Anki. Foto: Privat
I ett inlägg på facebook skriver Anki om beslutet.

Anki och Mikael Foss ska skilja sig, trots att de älskar varandra.

Sedan Mikael drabbades av en svår stroke är han förlamad. Anki råddes tidigt att ta ut skilsmässa för att få bättre ekonomi – vilket paret kommit överens om att göra.

– Nu sliter samhället isär oss, det känns som om det vore på medeltiden, säger Anki till Östra Småland.

Anki, 50, och Mikael, 57, har varit gifta sedan 2001. Men i år, på alla hjärtans dag, berättade de om sitt beslut att skilja sig.

"Detta har blivit nödvändigt för att jag utnyttjas i form av "äktamaka-ansvar" trots att jag själv är sjukskriven. Men jag har fått slita och har använts och utnyttjats. Tills jag stupar. Och om jag inte får finnas till för min egen del så kan jag inte heller finnas till för någon annan och då inte heller för Micke", skriver Anki i ett inlägg på Facebook.

Anki berättar för Östra Småland att hon och Mikael skrev inlägget tillsammans. I stället för att vara gifta kommer de återgå till att vara förlovade igen. Och de älskar fortfarande varandra.

– Vi gifte oss av kärlek och vårt bröllop var som en dröm. Nu sliter samhället isär oss, det känns som om det vore på medeltiden, säger Anki till Östra Småland.

Nu ska paret ansöka om skilsmässa.

Ser skilsmässa som enda valet

Sedan Mikael drabbades av en svår stroke i oktober 2015 har han varit totalförlamad. Anki råddes tidigt att ta ut skilsmässa för att få bättre ekonomi och större möjlighet att söka bidrag.

Nu är pappersarbetet förberett och snart lämnar paret in en gemensam ansökan om skilsmässa.

"Min ekonomi räknas ihop med Mickes", skriver Anki i sitt Facebookinlägg.

"När kommunen räknar ut Mickes avgiftsutrymme tar de med mina inkomster, även mitt bostadstillägg som jag har för min egen lägenhet. [...] Men kommunen kräver att jag står för halva Mickes hyra och de räknar in mitt eget personliga bostadstillägg."

– Det var äktamaka-ansvaret som knäckte mig. Tvåsamheten fungerar inte i den här situationen. Jag har fört en ständig kamp för att få hjälp till Micke och kämpat för att hålla ihop vårt äktenskap. Jag har känt mig helt utlämnad och motarbetad. Nu tvingas vi skilja oss för att skydda varandra, säger Anki till Östra Småland.

 

LÄS OCKSÅ: Läkare slår larm om Försäkringskassan

"Människovärdet finns inte"

"Ja det är en sjuk värld vi lever i. Vi tvingas ta ut skilsmässa men vi är fortfarande ett par", fortsätter Anki i inlägget.

Nu är hon kritisk till hur samhället ser henne som en maka med ansvar över Mikael, men samtidigt motarbetar henne när hon kräver sådant som Mikael har rätt till. Således ser de skilsmässa som det rimliga valet – och är nöjda med att återgå till att vara förlovade igen.

– Människovärdet finns inte, utan samhället kör slut på anhöriga. Olika instanser har väldigt lätt att dumpa saker i knät på anhöriga och man kan inte freda sig när det är ens partner det handlar om. Nu kommer Micke att få en god man som bevakar hans rättigheter och jag kan fortsätta vara hans partner och slippa ses som en besvärlig anhörig, säger Anki till tidningen.