"Nu sliter samhället isär oss", säger Anki. Foto: Privat"Nu sliter samhället isär oss", säger Anki. Foto: Privat
"Nu sliter samhället isär oss", säger Anki.  Foto: Privat
I ett inlägg på facebook skriver Anki om beslutet.I ett inlägg på facebook skriver Anki om beslutet.
I ett inlägg på facebook skriver Anki om beslutet.

Anki måste skilja sig för att maken ska få hjälp

Publicerad

Anki och Mikael Foss ska skilja sig, trots att de älskar varandra.

Sedan Mikael drabbades av en svår stroke är han förlamad. Anki råddes tidigt att ta ut skilsmässa för att få bättre ekonomi – vilket paret kommit överens om att göra.

– Nu sliter samhället isär oss, det känns som om det vore på medeltiden, säger Anki till Östra Småland.

Anki, 50, och Mikael, 57, har varit gifta sedan 2001. Men i år, på alla hjärtans dag, berättade de om sitt beslut att skilja sig.

"Detta har blivit nödvändigt för att jag utnyttjas i form av "äktamaka-ansvar" trots att jag själv är sjukskriven. Men jag har fått slita och har använts och utnyttjats. Tills jag stupar. Och om jag inte får finnas till för min egen del så kan jag inte heller finnas till för någon annan och då inte heller för Micke", skriver Anki i ett inlägg på Facebook.

Anki berättar för Östra Småland att hon och Mikael skrev inlägget tillsammans. I stället för att vara gifta kommer de återgå till att vara förlovade igen. Och de älskar fortfarande varandra.

– Vi gifte oss av kärlek och vårt bröllop var som en dröm. Nu sliter samhället isär oss, det känns som om det vore på medeltiden, säger Anki till Östra Småland.

Nu ska paret ansöka om skilsmässa.

Ser skilsmässa som enda valet

Sedan Mikael drabbades av en svår stroke i oktober 2015 har han varit totalförlamad. Anki råddes tidigt att ta ut skilsmässa för att få bättre ekonomi och större möjlighet att söka bidrag.

Nu är pappersarbetet förberett och snart lämnar paret in en gemensam ansökan om skilsmässa.

"Min ekonomi räknas ihop med Mickes", skriver Anki i sitt Facebookinlägg.

"När kommunen räknar ut Mickes avgiftsutrymme tar de med mina inkomster, även mitt bostadstillägg som jag har för min egen lägenhet. [...] Men kommunen kräver att jag står för halva Mickes hyra och de räknar in mitt eget personliga bostadstillägg."

– Det var äktamaka-ansvaret som knäckte mig. Tvåsamheten fungerar inte i den här situationen. Jag har fört en ständig kamp för att få hjälp till Micke och kämpat för att hålla ihop vårt äktenskap. Jag har känt mig helt utlämnad och motarbetad. Nu tvingas vi skilja oss för att skydda varandra, säger Anki till Östra Småland.

 

LÄS OCKSÅ: Läkare slår larm om Försäkringskassan

"Människovärdet finns inte"

"Ja det är en sjuk värld vi lever i. Vi tvingas ta ut skilsmässa men vi är fortfarande ett par", fortsätter Anki i inlägget.

Nu är hon kritisk till hur samhället ser henne som en maka med ansvar över Mikael, men samtidigt motarbetar henne när hon kräver sådant som Mikael har rätt till. Således ser de skilsmässa som det rimliga valet – och är nöjda med att återgå till att vara förlovade igen.

– Människovärdet finns inte, utan samhället kör slut på anhöriga. Olika instanser har väldigt lätt att dumpa saker i knät på anhöriga och man kan inte freda sig när det är ens partner det handlar om. Nu kommer Micke att få en god man som bevakar hans rättigheter och jag kan fortsätta vara hans partner och slippa ses som en besvärlig anhörig, säger Anki till tidningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag