Änkan om insamlingen efter Roslings död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Agneta och Hans Rosling.
Foto: Julia Dansarie
Hans Rosling under galan Hela Sverige Skramlar.
Foto: Mikael Sjöberg

Beskedet om Hans Roslings bortgång berörde många under gårdagen.

En insamling till Unicef har nu startats i hans namn, och under onsdagen hade mer än en halv miljon kronor skänkts till förmån för världens barn.

"För Hans har det alltid varit viktigt att komma ihåg de som har det allra svårast" skriver hans änka Agneta Rosling på organisationens hemsida.

Efter att under de sista åren ha levt med cancer, för andra gången i sitt liv, gick Hans Rosling bort under tisdagen, 68 år gammal. 

Den mycket uppskattade professorn i internationell hälsa blev på allvar uppmärksammad när han under 2015, i flera föreläsningar och intervjuer, förklarade hur världen egentligen ser ut och vilka framsteg som görs.

Dagen efter dödsbeskedet valde Roslings änka, Agneta Rosling, att starta en insamling i makens namn till Unicef. En insamling som på bara åtta timmar hade kommit upp i en mer än 550 000 kronor.

"För Hans har det alltid varit viktigt att komma ihåg de som har det allra svårast. Därför var det hans önskan att eventuella gåvor i samband med hans bortgång skulle gå till Unicef, FN:s barnfond" skriver Agneta Rosling på organisationens hemsida.

"Vän med alla barn runtom i världen"

Hans Rosling har tidigare arbetat med Unicef vid flera tillfällen. Hans bortgång kommenterades under natten till onsdag av organisationens högste chef, Anthony Lake.

– Hans Rosling var inte bara vän med sina kolleger på Unicef, han var vän med alla barn runtom i världen. Ingen annan använde sig av statistik på ett mer övertygande sätt... Vi kommer att sakna honom, säger han till hemsidan.

En av de inom Univef som arbetat längst med Hans Rosling är den globala hälsochefen, Stefan Peterson.

Han beskrev för Expressen under gårdagen Hans Rosling som en varm medmänniska och en intellektuell och god kommunikatör.

– Med tanke på de världsutmaningar vi står inför är Hans tal om en faktabaserad världsbild något man kan ta med sig till middagsbordet, oavsett vem man är, säger Stefan Peterson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.