Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änkan Lees första ord – gåtan med Noppes död

Lee och Noppe Lewenhaupt som värdpar vid den årliga sommarfesten på Café Opera 2016. Som nära vänner till kungaparet ingick de i den innersta kretsen av Stockholms elit.
Foto: Julia Dansarie
Noppe Lewenhaupt välkomnar kung Carl Gustaf till sin 60-årsfest 2007.
Foto: Suvad Mrkonjic

Kungavännen, greven och nöjesprofilen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hittades död i mars.

Det oväntade dödsfallet sände chockvågor genom Sveriges nöjes- och näringslivselit.

På tisdag skulle han ha fyllt 70 - och nu berättar änkan Lee Lewenhaupt om sorgen, stödet från vännerna och frågorna kring hennes älskade makes död.

– Han har gjort en fasansfull dumhet och han har lyckats. Ibland så undrar jag, Herre Gud, han var en sådan vänlig själ, hur kunde det bli så här? säger Lee Lewenhaupt.

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt var en av kung Carl Gustafs bästa vänner och tillhörde i flera decennier den innersta kretsen av societeten i Sverige.

Hans mytomspunna medlemsklubb "Noppe Bar & Restaurang" på Östermalm blev en del av det inofficiella navet för gräddan av samhället. Här samlades toppskiktet från Maktsverige, en elit, för informella möten och umgänge.

Trots att Noppe Lewenhaupt själv saknade högre positioner och ämbeten, kom han genom sitt nätverk och sin klubb att bli en diskret maktfaktor i Sverige.

Men han var också make – och med hans död rasade världen för hans hustru Lee Lewenhaupt, 57.

Lee Lewenhaupt: ”River upp mitt hjärta igen och igen”

Född i Sydkorea och invandrad 1982, gifte hon sig med Noppe Lewenhaupt i augusti 2004. 

I dag försöker hon att bearbeta sorgen och gå vidare, men frågorna om omständigheterna kring hans död är många. Samtidigt har familjen valt att vara öppen om att Noppe själv tog beslutet att dö.

Lee Lewenhaupt berättar att hon tar långa promenader varje dag, bland annat runt Östermalm i Stockholm.

– Jag promenerar i parken här och försöker på något sätt att gå vidare. Jag går igenom en väldigt svår tid just nu, säger hon.

Noppes död har fått stor uppmärksamhet, men genomgående har han omnämnts som en varm och generös människa som spred mycket glädje omkring sig.

Trots det berättar Lee Lewenhaupt att det gör ont att ständigt bli påmind om honom.

– Det river upp mitt hjärta igen och igen och igen. Men vad ska jag göra? Han finns inte längre.

Hon berättar att hon själv minns honom som en väldigt positiv människa som talade väl om alla – och som inte hade några fiender.

– Under mina 14 år med honom har jag aldrig hört honom prata illa om någon annan, så jag förstår varför. Han var en sådan person som bara ger kärlek, han var positiv och glad, det var i hans DNA. Han behövde inte (anstränga sig för att) vara snäll och vänlig och glad, han bara var en sådan människa, förklarar hon.

Lee och Noppe Lewenhaupt som värdpar vid den årliga sommarfesten på Café Opera 2016. Som nära vänner till kungaparet ingick de i den innersta kretsen av Stockholms elit.
Foto: Julia Dansarie

Noppe Lewenhaupts blev 69 år

Det var klockan 12.16, onsdag 1 mars, som räddningstjänsten i Stockholm fick larm om att en förbipasserande person sett en livlös människa i vattnet utanför Djurgården.

Räddningstjänst larmades till kaféet Kruthuset på Hundudden utanför Djurgården. En bit bort, längs strandkanten, påbörjades räddningsinsatsen med polis, räddningstjänst och ambulans närvarande.

Räddningsdykare dök efter kroppen strax nedanför en klippa. När den drogs upp konstaterades det snabbt att mannen var avliden och att inget brott misstänktes ligga bakom.

Mannen identifierades snart som Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt. Han blev 69 år.

Begravningen hölls 31 mars i Hedvig Eleonora kyrka. Bland gästerna fanns kungaparet.

Under begravningsgudstjänsten berättade prästen om hans död. Det var en önskan från familjen.

– Noppe valde att lämna oss och jordelivet, sade prästen Hans Rhodin i Hedvig Eleonora kyrka.


Lee och Noppe Lewenhaupt tillsammans med Sofia Hellqvist, nu prinsessan Sofia, och prins Carl Philip vid en konsert i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm 2014.
Foto: Stella pictures

Hans död har väckt frågor hos hustrun

Noppes död har väckt frågor hos Lee.

– Om jag kan få svar på det skulle jag verkligen vara tacksam, säger hon och fortsätter:

– Man vill veta varför? Kan de ha varit något med hälsan, kan det ha varit ekonomiskt, kan det ha varit något annat? Om det var något av detta, så skulle det vara lättare för mig att gå vidare. Men det är inte det, säger hon.

Lee Lewenhaupt säger om hans känslotillstånd den sista tiden:

– Det var bara lite obalans, ett extra moment. Han har gjort en fasansfull dumhet och han har lyckats.

Hon berättar att hon fått stöd i sorgearbetet av många vänner.

Trots att hon själv inte är uppvuxen i Sverige utan kommit hit som vuxen, har hon haft ett eget umgänge, en vänkrets, vid sidan av makens sociala nätverk.

– Oh ja, utan dem skulle jag inte klara av någonting. De ger så mycket kärlek och stöd så jag är väldigt väldigt glad för det.

– Jag har mina egna kompisar, men Noppes kompisar blev också mina kompisar under alla år, säger hon.

Vännerna finns kvar än i dag. 

– De tar väl hand om mig. Jag kan med ord inte nog förklara deras omtänksamhet. De har verkligen brytt sig om och försöker att hjälpa mig med så mycket kärlek. Jag är oerhört tacksam, säger hon.


Lee Haeng-Wha och Noppe Lewenhaupt gifte sig i Stockholm i augusti 2004. Best Man var kungavännen och bilmiljonären Aje Philipson, och marsalkar var krögaren Erik Lallerstedt och vinhandlaren Christer Tegnér.
Foto: Johanna Svensson

Har stöttats av kungaparet

En person som funnits i hennes närhet är affärsmannen Anders Lettström, 69. Vid sidan av Noppe har han varit en av kungens närmsta och äldsta vänner.

Han berättar hur vänkretsen slutit upp för att stödja henne genom sorgen. Bland annat bjöd han och hustrun Christina med Lee för att fira midsommar i Dalarna.

– Hon förtjänar ju all support av sina vänner. Vi var väldigt måna om att hon inte ska känna sig ensam, säger han.

Anders Lettström berättar att även kungaparet varit till stöd.

– De har naturligtvis stöttat henne genom att de närvarade vid begravningen och de har på olika sätt uttryckt sitt deltagande.

På klubben "Noppe Bar & Restaurang", ett stenkast från Stureplan, strax intill Dramaten, är det sommarstängt. Turister strosar omkring i kvarteret, förmodligen omedvetna om att den den exklusiva men dolda klubben ligger där.

Musikern Christian ”Kicken” Lundqvist, 45, tycks vara väldigt omaka Noppe Lewenhaupt till utseendet med sin rockiga stil. Ändå kom de båda att utveckla en stark vänskap, och han har varit medlem i klubben i 11 år. Han berättar om personen Noppe:

– Han var helt fenomenal. Bara en sådan sak att han blev kompis med en hårdrockare 2006. Jag visste ju inte ens vem han var. Vi träffades och pratade, bytte nummer, säger han och berättar om hur vänskapen växte.

– Vi gick ut och käkade middag och jag tänkte, ”wow, vilken mentor”, säger Kicken.

Sedan dess har de spenderat mycket tid tillsammans.

”Det var en fullständig chock”

Kicken berättar att Noppe ringde honom regelbundet, flera dagar i veckan, alltid 11:30. Samtalen handlade om all möjligt, ibland ringde Noppe bara för att kolla läget.

Det sista samtalet innan Noppe avled minns han väl. Det var på fredagen veckan innan. Ingen gång under samtalet nämnde Noppe att han skulle ha några problem, eller må dåligt.

– Det fanns inga tecken där, säger Kicken.

Samtidigt är han lättad över att det inte fanns något osagt mellan dem.

– Nej, tack och lov, det är i alla fall skönt  att vi inte hade något osagt, du vet, att man önskar att man sagt som ”Fan vad jag tycker att du är bra”. Det sa vi så ofta, så det är en liten tröst. Livet är märkligt ibland, och skört, vilket man ska tänka på. Ingen går säker, säger han.

Nyheten om Noppes död tog honom hårt.

– De var en fullständig chock. Jag tappade fotfästet helt och hållet och var nästan i chock i en månad. Det var som en blixt från en klarblå himmel. Han var den sista personen på jorden som jag trodde det skulle kunna bli så här med. Det är riktigt tufft, men man lär sig leva med det. För man har inget val, säger Kicken.


Musikern Christian ”Kicken” Lundqvist var nära vän med Noppe Lewenhaupt. Här är de tillsammans på en premiär i februari 2016.
Foto: Julia Dansarie

Christer Gustavsson: ”Saknaden efter hans glada skratt är enorm”

En som känt och umgåtts med Noppe Lewenhaupt i många är direktören och aktivisten Björn Tarras-Wahlberg, 74. 

Genom sin dåvarande hustru Elisabet Tarras-Wahlberg, som under många år var informationschef på hovet, kom han också att röra sig i kungafamiljens närhet.

För honom är frågetecknet lika tydligt. 

– Det var ju sorgligt, att en sådan festprisse skulle avsluta på det sättet. Jättesorgligt. Det var inte bra, säger han.

Kungavännen, affärsmannen och festfixaren Christer Gustavsson, 68, saknar sin mångårige vän.

– Vår käre kompis har lämnat jordelivet och saknaden efter hans glada skratt är enorm, säger han. 


Noppes sommarfest på Café Opera lever vidare efter hans död, nu med styvsonen Leonard Johansson och änkan Lee Lewenhaupt som värdpar.
Foto: Olle Sporrong

”Vi var verkligen kära i varandra”

Med sig in i äktenskapet med Noppe kom också Lee Lewenhaupts son Leonard Johansson, 29. Noppe blev hans styvfar och de båda kom varandra väldigt nära.

– Ja, han och Noppe var väldigt nära. Han tyckte att Leonard var hans son. De var otroligt nära, säger Lee Lewenhaupt och berättar att de båda hjälper varandra i sorgearbetet.

– Leonard ger mig mycket stöd. Men han är också ledsen så jag måste också ge honom stöd, vi stöttar varandra, fortsätter hon.

Lee Lewenhaupt berättar att hon använder ett mantra som ursprungligen kommer från Sydkorea för att ta sig igenom sorgen.

– Jag har sagt till mig själv nu tre ord: Bli stark, bli lycklig och bli ännu friskare. Det är något som jag vet att Noppe ville att jag skulle bli. Han finns alltid, det vet jag. Jag kommer aldrig att komma över honom, det vet jag.

Sorgearbetet måste få ta tid, menar hon.

– Många kan hjälpa mig, både psykolog och mina vänner, men just nu känns det som att jag behöver tid. Jag har fått så mycket hjälp och kärlek från alla olika håll. De tar hand om mig som om jag var ett litet ömtåligt ägg. 

Lee Lewenhaupt berättar om tankarna som hon bär på.

– Vi var verkligen kära i varandra. Men kärleken räcker kanske inte om man har lite obalans i huvudet.

Saknaden finns alltid där, säger Lee Lewenhaupt, men också hoppet.

– Jag längtar efter honom så fruktansvärt. Jag vill inte bli som en skadad fågel. Jag vet att vi kommer  att mötas igen.


HJÄLP FINNS ATT FÅ

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt? Har en närstående begått självmord?


Här finns det hjälp att få:


Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 


Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22


Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 


BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se  


BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se 


Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 


SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.