Lars-Inge Svartenbrandt tillsammans med Lena Carlander. Foto: PRIVATLars-Inge Svartenbrandt tillsammans med Lena Carlander. Foto: PRIVAT
Lars-Inge Svartenbrandt tillsammans med Lena Carlander.  Foto: PRIVAT
Det var vid 18-tiden i fredags som Lars-Inge Svartenbrandt dog i en lägenhetsbrand. Foto: Jonas LembergDet var vid 18-tiden i fredags som Lars-Inge Svartenbrandt dog i en lägenhetsbrand. Foto: Jonas Lemberg
Det var vid 18-tiden i fredags som Lars-Inge Svartenbrandt dog i en lägenhetsbrand.  Foto: Jonas Lemberg
Räddningstjänsten kallades till platsen. Lena Carlander räddades genom ett fönster. Foto: Thomas Larsson / THOMAS LARSSONRäddningstjänsten kallades till platsen. Lena Carlander räddades genom ett fönster. Foto: Thomas Larsson / THOMAS LARSSON
Räddningstjänsten kallades till platsen. Lena Carlander räddades genom ett fönster.  Foto: Thomas Larsson / THOMAS LARSSON
Brandkåren på plats. Foto: Fredric Gustafsson / FOTO-MIKEBrandkåren på plats. Foto: Fredric Gustafsson / FOTO-MIKE
Brandkåren på plats.  Foto: Fredric Gustafsson / FOTO-MIKE

Änkan berättar: Var eld och rök överallt

Publicerad

Efter att Lars-Inge Svartenbrandt avlidit i en lägenhetsbrand berättar nu änkan Lena Carlander, 48, om parets sista timmar - och om sorgen och saknaden:

– Jag mår jättedåligt, och jag tycker så synd om Jacqueline, hans dotter, säger hon.

Det var vid 18-tiden i fredags som en av Sveriges mest ökända brottslingar, som tillbringat över 40 år innanför fängelsemurar, miste livet i en lägenhetsbrand i Kopparberg.

Paret hade tillbringat fredagen tillsammans hos en gemensam vän, eldat gräs, krattat och gjort fint i hans trädgård. När de kom hem till bostaden, lägenheten i Kopparberg, blev de osams och situationen blev aggressiv. Lena låste in sig i ett rum och ringde polisen.

"Då slog en hetta emot mig"

När Lena Carlander såg att polisen hade anlänt låste hon upp dörren.

– Då slog en hetta emot mig. Det var eldsflammor och svart rök överallt. Jag såg aldrig Lasse där inne.

Situationen gjorde att hon valde att stänga in sig igen.

– Sedan skrek polisen till mig att jag var tvungen att stå i fönstret.

Med hjälp av en kran lyckades brandkåren rädda Lena Carlander från den brinnande lägenheten och ner i säkerhet. Det var först sedan rökdykare tagit sig in i parets lägenhet på tredje våningen som Lars-Inge Svartenbrandt hittades – död.

När fick du veta att han var död?

– Polisen sa till mig: "vi befarar att Lasse kanske är död", säger Lena Carlander.

Pratat med dottern Jackie Ferm

Exakt vad som skedde när branden började är inte klargjort.

En rad personer har hörts i förundersökningen som gäller mordbrand och under måndagen jobbade kriminaltekniker i lägenheten där Svartenbrandt levde med sin fru, Lena Carlander. Teknikerna väntas vara klara med sin undersökning under tisdagen.

Kriminalinspektör Peter Springare har kunnat bilda sig en uppfattning om utseendet på brandplatsen efter att ha granskat bilder inifrån lägenheten, och det ska ha säkrats vissa spår som kan vara av intresse för brandorsaken:

– Men jag kan inte uttala mig om något i spårhänseende just nu, säger han. Vi tittar på det här som en vanlig utredning och det är därför som det pågår en förundersökning. Jag kommer att veta mer på onsdag, säger han.

Lena Carlander: "hon är jätteledsen"

Dagen efter branden lämnade Lena Carlander Kopparberg. Hon har också haft kontakt och pratat med Lars-Inge Svartenbrandts dotter, författaren och bloggaren Jackie Ferm.

– Hon är jätteledsen. Jag tycker så synd om den jäntan nu. Jag skulle kunna göra vad som helst för henne. Vi har sagt att vi ska hålla ihop i det här nu.

Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Carlander som han bytte namn till efter äktenskapet med Lena Carlander, blev 70 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag