Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anja skulle få historiska dosen – bröt handleden

Anja skulle ha varit först att vaccineras i Sverige – i stället blev det Britt-Marie.
Foto: Privat / Privat
Foto: Folkhälsomyndigheten

Anja Junttila, 91, skulle bli första svensk att få vaccinet. 

Men i går kom en fallolycka emellan, som lämnade henne med gipsad arm.  

– Jag var så glad över att bli först och så hände det här, säger Anja. 

91-åriga Anja Junttila var utsedd att bli den som mottog vaccinet först i landet. Hon bor på äldreboendet Boken i Mjölby och skulle också fått möte statsminister Stefan Löfven på ett digitalt Zoom-möte efter vaccineringen. 

Men under lördagskvällen ramlade hon ihop i köket. Fallet blev så illa att hon fick åka in till akuten. Nu sitter hon gipsad med bruten handled och en blåtira över ögat. 

Anja Junttila hade sett fram emot att bli först och få chansen att träffa statsministern:  

– Jag var så mallig och glad över att bli först, och så hände det här. Men det klart, det hade kunnat gå mycket värre, säger hon. 

Det var aldrig någon tvekan om att Anja skulle ta vaccinet. Hon brukar ta influensavaccinet. 

Utsatt för ”vaccinationsrånare”

Detta trots att hon så sent som för sex år sedan utsattes i sitt hem för ”vaccinationsrånare”, något som Corren rapporterat om. Då var det ett par bedragare som utgav sig för att komma från vårdcentralen med en vaccinationsspruta. 

– Jag öppnar inte för vem som helst, men de förklarade att de kom från vårdcentralen, säger Anja.

Medan den ena bedragaren gav Anja den falska sprutan, gick den andra bedragaren igenom hennes lådor. Händelsen polisanmäldes. Men det avskräckte inte henne från att ta vaccin på nytt. 

Ska leta kille – efter vaccinet

– När jag vet att det är rätt personal, så är jag inte rädd. Däremot har jag blivit väldigt försiktig med att släppa in folk, och jag har inte vågat besöka vår stuga i Finland. 

Trots att Anja sitter blåslagen efter fallolycka på annandagen kunde hon motta sin första vaccindos strax innan lunch. Den andra får hon om tre veckor. Nu ser hon fram emot ett mer socialt 2021: 

– Det är skönt att det äntligen kommer något mot corona, säger hon och skrattar: 

– Nu får jag ta och leta efter en kille! 

Finns det risker med vaccin om jag har en allergi?

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström: ”Då ska du vara försiktig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.