Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anitra Steen får 35 miljoner i pension

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Enligt Affärsvärldens beräkningar kan Systembolagets vd kvittera ut 35 miljoner i pension vid 60 års ålder.

Hon har då suttit som vd i tio år och kostaden för Systembolaget blir totalt 55 miljoner kronór eller 5,5 miljoner per år.

Det generösa pensionsavtalet för Systembolagets vd Anitra Steen behöver inte förhandlas om. Men ett liknande avtal för LKAB:s vd ska omförhandlas efter protester från bland andra socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Moderaternas partisekreterare tycker att det liknar en bananrepublik. Systembolagets vd Anitra Steens pensionsavtal strider mot regeringens riktlinjer. Men Steen kommer lindrigare undan än LKAB:s chef Martin Ivert. Hans avtal är heller inte i linje med riktlinjerna och när hans avtal var aktuellt i början av mars var Marita Ulvskog mycket upprörd. Sven-Erik Söder, statssekreterare på näringsdepartementet, slog då också fast att Iverts avtal absolut skulle omförhandlas.

Totalkostnad 55 miljoner

 Men den saken är inte lika självklar när det gäller Anitra Steens avtal som ger hennes möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder och då få 70 procent av den lön hon hade 2001, som var nära 1,7 miljoner kronor. Totalkostnaden för Anitra Steens lön, förmåner, pensionspremier under vd-tiden samt pensionsbetalningar livet ut hamnar på minst 55 miljoner kronor, enligt tidningen Affärsvärldens beräkningar. Enligt näringsminister Thomas Östros kommer regeringen inte att ta några initiativ för att omförhandla avtalet med Anitra Steen. - Så gör vi inte. Det är styrelsen och ordföranden som får göra bedömningen av vilka möjligheter det finns. Vi vill inte försätta styrelsens ordförande i ett läge där han inte har någon handlingsfrihet. Om styrelsen och ordföranden tror sig kunna göra en omförhandling så har de vårt stöd, säger Östros.

Beredd omförhandla

 Han pekar på LKAB där styrelsens ordförande Björn Sprängare, enligt Östros, tog kontakt med departementet och förklarade att han tyckte att avtalet med bolagets vd borde omförhandlas. Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson säger dock till TT att han är beredd att genomföra en omförhandling av Anitra Steens pensionsvillkor om staten påkallar det. Men han vill i så fall ha en bredare diskussion som omfattar alla de bolag som berörs. - Man undrar ju vilken bananrepublik man bor i. Statsministerns fru ska tydligen ha andra regler än de som gäller för andra statliga vd:ar. Det är otroligt märkligt, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin till TT. - Om man nu har fastställt regler måste man omförhandla avtalet, precis som man ska göra med LKAB:s vd. Eller också har man principen att de avtal som slöts innan de här reglerna kom till gäller. Men man kan inte ha olika principer för olika personer. - När Marita Ulvskog, min kära sossekollega, är ute och ondgör sig över moralen och de höga lönerna så finns det exempel efter exempel på samma agerande som staten använder i de företag där man är ägare. Det gör ingen skillnad. Och man undrar ju var Marita Ulvskog är i dag, säger Littorin.

Vill inte kommentera

 TT har utan framgång sökt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog för en kommentar. Anitra Steen har avböjt att kommentera frågan om sin pension. Statsminister Göran Persson hänvisar frågor om hustruns pension till ansvarigt statsråd. - Det är inte min sak att kommentera, säger han. TT har även sökt Björn Sprängare för en kommentar men utan att lyckas.

Sten Gustafsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.