Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anita, 74, utsatt för inbrott – på julafton

På väg hem på julaftons kväll fick Anita Granberg ett telefonsamtal från polisen.Foto: Privat
Anita Granberg har råkat ut för ett inbrott i sin lägenhet i Stockholm.Foto: Privat
Julafton har blivit en tjuvarnas högtid och mängder av svenskar har fått helgen förstörd. (OBS! Bilden är en genrebild)Foto: Shutterstock

Julafton har blivit en tjuvarnas högtid och mängder av svenskar har fått helgen förstörd.

– Man är chockad och ledsen, säger Anita Granberg som blivit av med allt sitt silver och alla sina smycken.

En inbrottsvåg sveper över Sverige i jul. Över hela landet har tjuvarna hållit polisen sysselsatta och passat på när bostäder stått tomma. 

En som är drabbad är stockholmaren Anita Granberg, 74. På julaftons kväll var hon på väg hem från sina släktingar i Nacka när hon fick ett samtal från polisen. Anitas grannar hade blivit utsatta för ett inbrottsförsök men där hade tjuvarna misslyckats. Anitas säkerhetsdörr var dock helt uppbruten.

– De har rotat runt överallt och tagit allt silver och alla smycken, berättar Anita.

– Det kändes som att man fick en stor fet smäll i magen. Jag har varit med om två inbrott förr men det var många år sedan. Jag trodde aldrig det skulle hända mitt i stan och när jag hade säkerhetsdörr, fortsätter hon.

Inbrottet har kostat mycket

Anita väntar nu in polisens förundersökning. I dörren är det en stor glipa och hon kan inte flytta hem igen förrän nya dörrar satts in.

– Jag måste skaffa säkerhetsdörrar av den nyare typen, som det är svårare att komma in i. De kom inte in i grannens men låssmeden sa att med de här lite äldre kan de komma in i som de vill, säger hon.

Inbrottet har kostat Anita mycket. Och det är inte det ekonomiska hon då syftar på.

– Man är chockad och ledsen. Det är någon som har gått och rotat bland mina grejer. Att man kan göra något sådant, det är massor med minnen som jag har haft i alla år. Min mammas smycken som jag har haft i 40 år.

"Grannsamverkan är a och o"

Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger att ett 30-tal anmälningar om bostadsinbrott kommit in under hela julaftonsdygnet, fram till 14.30-tiden på juldagen.

– Då hade vi någonstans mellan 30 och 35 anmälda bostadsinbrott i Stockholms län. Vi uppfattar det inte som att det är mer än tidigare. Det är vad man kan förvänta sig. 

Hon menar att inbrottstjuvarna ofta passar på när folk är bortresta, vilket många är under julen. Det bästa sättet att skydda sig är att hjälpa varandra och hålla utkik.

– Grannsamverkan är a och o. Att du har observanta grannar och att du talar om när du är bortrest så att de kan hjälpas åt med att plocka in post och annat. Det är också bra om man är observant på främmande människor, främmande bilar och kanske noterar bilnummer som man inte känner igen om man vet att grannen är bortrest, säger Eva Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.