Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anis Amri, 24, ville bli självmordsbombare

Polisen gick på onsdagskvällen ut med en bild på 24-årige Anis Amri från Tunisien.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
En europeisk arresteringsorder har utfärdats efter Anis Amri.Foto: Bka / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
En färja mot Sverige har genomsökts av dansk polis i jakten på den misstänkte Berlin-terroristen Anis Amri, 24.Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagskvällen gjordes räder i Berlin i jakten på den misstänkte – utan resultat.Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES
En tunisisk man jagas efter dådet i Berlin.Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
12 personer dödades i attacken.Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS
1 / 7

 

Här är de dramatiska bilderna på terrorattacken när lastbilen körde in i julmarknaden i Berlin.

Samtidigt fortsätter jakten efter misstänkte mördaren Anis Amri, 24.

Sista kända spåret är bilder på Anis Amri som ska vara tagna vid en moské i Berlin nästan åtta timmar efter attacken.

På fredagsmorgonen kom uppgifter om att man misstänker att Anis Amri är kvar i Berlin, skriver Der Tagesspiegel.

Mannen som misstänks för julmassakern i Berlin, 24-årige Anis Amri, efterlystes av tysk polis på onsdagskvällen. Nu är jakten i full gång.

Namn och bild på den misstänkte kom på onsdagen, efter att polisen hittat ID-handlingar och DNA-spår efter Amri i lastbilen. På torsdagen hade man hittat fler bevis: fingeravtryck på lastbilen, enligt Süddeutsche Zeitung.

Uppgifter: Amri ville bli självmordsbombare

Den tyska sajten RBB-online publicerade i går kväll bilder som visar Amri vid en IS-knuten moské flera gånger - både före och efter attentatet mot julmarknaden.

På en av bilderna ses han utanför portarna till moskén den 14 december. Dagen därpå filmades han återigen av kameran på samma plats.

Övervakningskameran fångade dessutom 24-åringen utanför moskén, nästan åtta timmar efter dådet på Breitscheidplatz i måndags, skriver Dagens Nyheter. Men där upphör spåren efter honom.

Enligt uppgifter i tyska medier finns det kopplingar mellan den aktuella moskén i Berlin och IS. Der Tagesspiegel skriver att tysk säkerhetspolis förra året grep en imam knuten till moskén. Denne misstänktes för att ha hjälpt IS rekrytera nya medlemmar.

Den tunisiske medborgaren Anis Amri har beskrivits som farlig och eventuellt beväpnad. Flera medier har också skrivit om kopplingar till den gripne terrorpredikanten Abu Walaa, som misstänks radikalisera tyskar.

Nu skriver Der Spiegel att Anis Amri dök upp på radarn hos tyska säkerhetsmyndigheter för flera månader sedan. Under avlyssningar ska han ha erbjudit sig att bli självmordsbombare. Han ska också ha hört sig för om hur han kunde skaffa vapen.

Men informationen var inte nog för ett gripande, enligt källor till Der Spiegel.

Jakten efter den misstänkte julterroristen pågår nu i hela Europa. En europeisk arresteringsorder har utfärdats.

Dansk polis sökte misstänkt Berlinterrorist

Under natten mot torsdag fanns misstankar att Amri varit i Danmark. Vittnen säger sig ha sett den misstänkte 24-åringen vid Grenaa hamn på Jylland, skriver Ekstrabladet.

Polisen drog i gång en stor insats.

Bland annat genomsöktes en Stena Line-färja som skulle avgå mot Sverige klockan 01.

– Saken har utretts hela natten men på morgonen finns det ingenting som tyder på att mannen som är efterlyst av tysk polis skulle befinna sig i Grenaa, säger polisen enligt Ekstrabladet.

Det var på måndagskvällen som en lastbil kördes rakt in på en julmarknad på Breitscheidplatz i Berlin. Tolv personer dog och 48 personer skadades.

Kort efter dådet grep den tyska polisen en 23-årig pakistansk man, men han släpptes på tisdagskvällen. I stället söker nu polisen efter tunisiske Anis Amri – som uppges ha flera olika identiteter och kopplingar till IS.

Säpo samarbetar med säkerhetstjänster i Europa

Svenska Säpo har tidigare gått ut med att hotbilden mot Sverige inte påverkas av attentatet i Tyskland.

Men man följer utvecklingen i ärendet.

– Absolut, det gör vi alltid. Det är en del av arbetet i det samarbete vi har med övriga säkerhetstjänster. Men av naturliga skäl går vi inte på hur vi jobbar eller vad vi jobbar med, säger Karl Melin, pressekreterare på Säpo.

Hur stor är sannolikheten att den misstänkte befinner sig i eller är på väg mot Sverige?

– Den typen av frågor är nästan omöjliga att svara på eftersom det handlar om att gå in på ärenden och hur man arbetar.

– Eftersom attentatet skedde i Berlin är det tysk polis som sitter inne på information, som har de senaste uppgifterna och går ut med vad de kan gå ut med, säger Karl Melin.

På torsdagen kom även uppgifter om att den tyska polisen gripit fyra personer misstänkta för att ha haft kontakt med den misstänkte – men det dementerades senare av en talesperson för den federala åklagaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.