Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhöriga till offren på Ikea vädjar i ett brev

De anhöriga till kvinnan och mannen som dödades vid knivdådet på Ikea i Västerås har skrivit ett öppet brev med en vädjan till allmänheten.

Brevet lästes upp av deras advokat Johan Strömberg på en presskonferens.

De anhörigas brev:

"Vi har förlorat en älskad dotter, hustru och mamma. Vi har förlorat en älskad son och bror. De var på fel plats vid fel tillfälle och drabbades helt oskyldigt, de mördades.

Gärningsmannen ska nu dömas. Denna fruktansvärda händelse har på ett obehagligt sätt använts som ett slagträ i olika sammanhang i media och i andra forum. Det tar vi kraftigt avstånd ifrån. Vi vill inte att deras död används och kopplas till integration och invandringspolitik.

Vi vill inte bli kontaktade och kommer inte att uttala oss mer i denna fråga. Vi ber er respektera det. Tack."

Källa: Vestmanlands Läns Tidning

En 55-årig kvinna och hennes 27-årige son knivhöggs ihjäl inne på Ikea i Västerås den 10 september. Det är den åtalade Abraham Ukbagabir som har erkänt dåden.

Nu har offrens anhöriga valt att göra ett uttalande i form av ett brev, som lästes upp av deras advokat Johan Strömberg under en presskonferens.

I brevet vädjar familjen om att deras anhörigas död inte ska kopplas till invandringspolitik eller integration. De skriver att händelsen använts på ett obehagligt sätt som ett slagträ i olika sammanhang och att de vill ta ett kraftigt avstånd från det.

– De vill klargöra att de inte vill se deras död kopplas ihop på det sättet som har skett, säger advokaten Johan Strömberg efter presskonferensen till Expressen TV.

– De ansåg det viktigt, säger han.

"Naturligtvis jobbigt"

De anhörigas känslor inför rättegången och hur de mår i dag, har Johan Strömberg svårt att uttala sig om.

– Det är naturligtvis jobbigt, hela händelsen, och när det inträffar någonting som nu när förundersökningen och stämningen går in blir de ju påminda återigen om händelsen.

Han berättar även att offrens anhöriga inte kommer att närvara på den kommande huvudförhandlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.