Anhöriga kritiska mot Rättegångspodden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nils Bergman är grundare av Rättegångspodden.
Foto: NORDISK FILM
Ida Johansson mördades 2015 i Upplands Väsby.
Foto: POLISEN

Populära Rättegångspodden får hård kritik av familjer vars fall har tagits upp i podden, rapporterar SVT Kulturnyheterna. 

Anhöriga berättar att de inte blivit tillfrågade om de ville höras i podden. 

– Det är fullt rimligt att de är upprörda, säger poddens grundare Nils Bergman till Expressen. 

Rättegångspodden har blivit en av Sveriges mest populära podcasts. Genom att spela upp ljudfiler från rättegångar och klippa ihop materialet till en radiodokumentär berättar grundaren Nils Bergman om några av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall. 

Ett av de mest lyssnade avsnitten är det om Tova Moberg, som mördades av sin före detta pojkvän. 

För Kulturnyheterna berättar nu Tova Mobergs föräldrar att de inte visste om att deras vittnesmål om dagen då Tova mördades skulle spelas upp för lyssnare i Rättegångspodden. 

I podden beskrivs också mordet av Tova och hur hennes kropp dumpas. 

– När vi inte är beredda kan vi inte värja oss, vi ramlar tillbaka ner i det svarta hål som vi hela tiden försöker ta oss upp ifrån. Vi kommer inte lyssna på poddarna, för vi vet hur jävligt det var. Det kommer bara att äta upp oss, säger Tovas föräldrar till SVT. 

Pappa försökte få avsnitt stoppat 

Kulturnyheterna har pratat med flera anhöriga som är kritiska till att de inte fått information innan publicering om att deras röster kommer att höras i podcasten. 

I augusti 2015 mördades Ida Johansson, 21, när hon gav sig ut för att springa i joggingspåret i Upplands Väsby. 

Hennes pappa berättar för Kulturnyheterna att han försökte få Rättegångspoddens avsnitt om Ida Johanssons död stoppat. 

– Man gör underhållning och tjänar pengar på en tragedi. Det är helt fel, helt oacceptabelt, säger pappan till SVT. 

Men Nils Bergman säger till SVT att han tog upp Idas pappas kritik med sin ansvarige utgivare och att han fick intrycket av att det hade förts en dialog som löst problemet. 

Han säger också att hans uppsåt aldrig har varit att skada någon och att syftet med programmet är att skapa förståelse för det svenska rättssystemet. 

Görs med stöd av offentlighetsprincipen

När Rättegångspodden berättar om de uppmärksammade brottsfallen görs det med hjälp av offentlighetsprincipen. Det är helt lagligt att begära ut ljudfiler från rättegångar, polisförhör och larmsamtal till 112. 

Men efter Kulturnyheternas granskning säger Nils Bergman till Expressen att han tar åt sig av kritiken. 

– Det är fullt rimligt att de är upprörda och besvikna över at de inte blivit tillfrågade, säger han och fortsätter: 

– Det största problemet är väl att jag inte har meddelat dem att avsnitten kommer att komma. Jag måste så klart ta till mig den kritiken. 

Han kommer nu att ändra sig och bli bättre på att meddela anhöriga i förväg, säger han. Han berättar samtidigt att det finns anhöriga som han talat med som är nöjda och glada över att deras historier berättas offentligt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.