Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anhöriga förbereder stämning i USA

Den 24 mars störtade planet och samtliga 150 människor ombord.
Piloten Andreas Lubitz tros medvetet ha kraschat flygplanet. Foto: Getty Images

De anhöriga till dödsoffren när ett Germanwingsplan störtade i Alperna i mars har sagt nej till moderbolaget Lufthansas erbjudande om skadestånd.

Nu tänker de i stället ta till rättsliga åtgärder i USA.

Medveten krasch

Klockan 10.40 den 24 mars i år dödades 150 människor ombord på Germanwings flight 4U9525 när planet kraschade i de franska Alperna på väg från Barcelona till Düsseldorf.

Allt talar för att andrepiloten Andreas Lubitz medvetet kraschade den Airbus 320 han ensam styrde, när flygplanets kapten hade lämnat cockpit. Kaptenen låstes ute.

Enligt den tyska åklagarmyndigheten har Lubitz dolt en psykisk sjukdom. Polisen har hittat sönderrivna sjukintyg – bland annat för den dag då planet kraschade – och dokument som visar att han fick medicinsk behandling.

– Vi förbereder en stämning i USA och ser goda chanser för en rättskipning där, säger advokat Elmar Giemulla, som företräder ett stort antal av familjerna, till tidningen Bild am Sonntag.

Amerikansk lagstiftning möjliggör mycket högre skadeståndsbelopp än vad tysk lag gör.

Den 24 mars störtade planet och samtliga 150 människor ombord, varav 72 tyska medborgare och bland andra två amerikaner, dödades. Piloten Andreas Lubitz tros medvetet ha styrt planet in i alpväggen.

"Minst 100 000 euro"

Efter olyckan betalade Lufthansa, som äger Germanwings, ut 50 000 euro (motsvarande 480 000 kronor) per passagerare till anhöriga, oavsett senare skadestånd. Men därefter har oenighet uppstått om de ytterligare 25 000 euro som Lufthansa erbjudit för lidande. De anhöriga har krävt minst 100 000 euro i ytterligare kompensation och saken har gått i stå.

Samtidigt kan parterna ännu enas. Gemanwings uppger nu i en kort kommentar att kompensationen per familj kommer att "bli minst 100 000 euro" per familj. Det är dock oklart om bolaget där räknar in de 50 000 euro som redan betalats ut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!