Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anhöriga: 11-åringen ett av dödsoffren

Fyra personer har avlidit efter attacken på Drottninggatan.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Stockholmarna hedrar offren.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Det var på fredagseftermiddagen som en lastbil körde in i en folkmassa.
Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES

Hon var på väg hem från skolan i fredags eftermiddag.

Men i stället hamnade den elvaåriga flickan mitt i terrorattentatet – och blev påkörd av lastbilen.

Nu bekräftar anhöriga att hon är ett av de fyra dödsoffren.

– Vi fick besked på eftermiddagen att hon hade omkommit, säger en anhörig.

Den elvaåriga flickan tog för det mesta bussen från skolan in till centrala Stockholm på eftermiddagarna där hon bytte till tunnelbanan för att sedan fortsätta hem till sina föräldrar.

– Hon brukar alltid åka vid den tiden och det är en naturlig plats för henne att vara på. Hon kan platsen väl, hon är där dagligen, sa en av flickans släktingar tidigare under lördagen till Expressen.

Flickan skulle möta mamman

Den här eftermiddagen hade flickan, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, kommit överens om att möta sin mamma i tunnelbanan. De talades vid i telefon strax före tre på eftermiddagen.

Det var mammans sista samtal med dottern.

Stockholmarna hedrar offren.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Gabriel räddade flicka – precis vid lastbilen


Kort därefter förvandlades Drottninggatan i höjd med T-centralen till ett blodigt kaos då en lastbil i hög fart mejade ned människor längs den välbesökta gågatan där hundratals människor strosade runt i vårsolen och förberedde sig på helgen.

Timmarna efter terrorattentatet förvandlades till en mardröm för flickans familj och de sökte desperat efter henne på platsen samtidigt som de efterlyste henne i sociala medier.

Men sökningarna var förgäves.

"Vi förstod att det förmodligen var illa"

Fyra människor dödades i terrordådet - och nu bekräftar anhöriga som Expressen talat med att en av de döda är den elvaåriga flickan.

– Det började i går eftermiddag att hon var saknad och vi åkte runt på sjukhus och letade. Sen var polisen och tog DNA-prov i hemmet och så fick mamman hem väskan som de hittade på plats. Då förstod vi att det förmodligen var illa, säger en kusin till flickans mamma.


LÄS MER: Santiago, 27, försökte blockera terrorlastbilen


Han fortsätter:

– Beskedet kom mitt på dagen i dag. Det var jättejobbigt att det tog så lång tid. Nu pågår det ett sorgearbete med mamman.

Bekräftar att en av de döda identifierats

Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen bekräftar att ett av dödsoffren har identifierats och att anhöriga är underrättade, men vill i nuläget inte uppge närmare detaljer kring vem den dödade personen är.

– Vi kommer inte gå in på vilket av offren det är, av hänsyn till de anhöriga, säger han.

På flickans skola ska man nu ha gått ut med information till elevernas föräldrar om det som inträffat.

– Skolledningen har kontakt med flickans föräldrar och de har även kontaktat oss. Det är otroligt tragiskt allt som har hänt i Stockholm, säger skolans rektor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.