Enligt uppgifter planerade kvinnan att elda upp föräldrarna i sommarstugan. Foto: Per KarlssonEnligt uppgifter planerade kvinnan att elda upp föräldrarna i sommarstugan. Foto: Per Karlsson
Enligt uppgifter planerade kvinnan att elda upp föräldrarna i sommarstugan. Foto: Per Karlsson
Den 41-åriga kvinnan tecknade livförsäkring för maken, strax före hans död. Han hittades livlös i sjön, nära stugan där hennes pappa nyligen mördades. Foto: Olle SporrongDen 41-åriga kvinnan tecknade livförsäkring för maken, strax före hans död. Han hittades livlös i sjön, nära stugan där hennes pappa nyligen mördades. Foto: Olle Sporrong
Den 41-åriga kvinnan tecknade livförsäkring för maken, strax före hans död. Han hittades livlös i sjön, nära stugan där hennes pappa nyligen mördades. Foto: Olle Sporrong

Anhörig larmade om kvinnans mordplaner

Publicerad

Den 41-åriga kvinnan tecknade en livförsäkring till maxbelopp på sin make.

Han uppges ha skrivit på en skilsmässoansökan - kort efter hittades han mystiskt död i en sjö utanför sommarstugan.

I den nedlagda dödsutredningen varnade en anhörig polisen - 41-åringen planerade att bränna sina föräldrar inne i samma stuga.

Expressen träffade i natt en anhörig till den mordmisstänkta 41-åriga kvinnans avlidne make.

Maken, i 40-årsåldern, var frisk, i bra kondition och kunde simma när han i slutet av förra sommaren hittades drunknad på en meters djup nära strandkanten, vid den 41-åriga kvinnans familjs sommarstuga vid Hjälmaren.

Personen vill nu berätta sin historia om 41-åringens stormiga relation med den avlidne maken.

Relationen ska enligt den anhöriga ha kantats av destruktivitet, hot och droger.

– Hon har även hotat honom tidigare, i ett hus de bodde tidigare i, att hon skulle hänga honom uppe i trädet, säger släktingen.

Tecknade livförsäkring

När maken hittades död hade en livförsäkring just tecknats på maxbelopp, 2,5 miljoner kronor, med den 41-åriga kvinnan som förmånstagare.

Men nu framkommer nya uppgifter. Innan maken avled hade han skrivit på en skilsmässoansökan, berättar den anhöriga.

Detta var också något polisen fick veta under dödsfallsutredningen. Men av en kontroll som gjordes av polisen visade att någon skilsmässoansökan aldrig lämnats in.

I förhör under den nedlagda utredningen framgår att polisen varnades för 41-åringen. Enligt den anhöriga ska kvinnan ha planerat att bränna ned familjens sommarstuga - med föräldrarna i huset.

Motivet ska ha varit pengar.

– Vi hade fått farhågor innan om att hon hade hotat med att ta livet av sina föräldrar i sommarstugan. Hon skulle bränna ner kåken medan hennes föräldrar var i där.

– Det är att hon skulle vid något bra tillfälle elda ner kåken medan de var där, hon skulle göra det för pengarna för pappan är så rik. Hon behövde pengarna för pappan ville inte släppa i väg pengar till henne för de var oense.

 

LÄS MER: 18-åringen ville gifta sig – för att få stanna i Sverige

Berättade om hoten

I dag berättar den anhöriga att hen möttes av ointresse från polisens sida.

– Det här är ingen nyhet. Det här var något vi tyckte var jätteviktigt att tala om för polisen hur läget var, att vi kände att de hotelserna hon hade hotat med skulle besannas, men de tog det inte till sig över huvudtaget utan tyckte att det bara var snack. Och nu har det hänt.

Men det var inte bara mannens familj som reagerade på den 41-åriga kvinnan.

Försäkringsbolaget If, där kvinnan tagit ut en livförsäkring till maxbeloppet 2,5 miljoner, kom in på samma spår efter att ha frågat ut den 41-åriga kvinnan.

– Det finns omständigheter i hennes berättande som är rätt motsägelsefulla, säger bolagets chefsutredare Anders Lindstrand.

Han har - precis som sina utredare på If - tidigare jobbat som polis och utrett grova brott. Anders Lindstrand jämför med ett annat ökänt fall som hans grupp tagit hand om.

– Det är egentligen samma sak som hände i Dalbymordet då en före detta militär (Jonas Runnemark, reds anm) dödade sin fru och sitt barn. Även i det fallet tecknades livförsäkringar, men vi kunde i utredningen visa att det här inte var gjort på rätt sätt. Att det inte hade kommit något ordentligt avtal till stånd.

Bedömdes vara förfalskad

I juli fick kvinnan avslaget: det blev inga pengar trots makens drunkningsdöd eftersom bolaget bedömde att försäkringen var förfalskad.

Någon annan hade tecknat den i hans namn.

Samtidigt landade utredningen i en annan slutsats:

– Vi har pratat med ett stort antal människor. Och när vi har sammanfattat allt så känner vi att vi har tillräckligt för att nå upp till gränsen att det finns anledning att anta att brott har förövats.

 

LÄS MER: 41-åringen jobbade med utsatta barn

Maken drunknade

Maken ska inte ha druckit några större mängder alkohol kvällen då han drunknade. Samtidigt visade obduktionsprotokollet att drunkning var dödsorsaken - det fanns inga skador på kroppen.

Enligt 41-åringen fanns bara hon, maken och två minderåriga på plats i sommarstugan när drunkningen ägde rum.

Polisen har kontaktat försäkringsbolaget i ett kortare telefonsamtal. Nu hoppas bolaget på mer.

– Jag kan säga så här: det är därför vi är så angelägna om att polisen tar del av vår utredning kring drunkningen. Därför att där finns uppgifter som man kan ha nytta av i den pågående förundersökningen, säger Anders Lindstrand.

Även andra erfarna utredare, som den pensionerade polis som genomförde utredningen, har tidigare kallar dödsfallet den "märkligaste historien" under hans karriär.

Och för den anhöriga har frågetecknen aldrig klarnat. Familjen har aldrig trott på att han drunknade.

I dag ställer sig släkten frågan:

– Hur många liv ska det gå åt innan? frågar sig den anhöriga.

Polisen vill inte kommentera

Per Zetterlund är ansvarig utredare på polisens rotel för grova brott.

På frågan om uppgifterna som den anhöriga fört fram till polisen säger han:

– Jag kommenterar ingenting av sådana här uppgifter över huvudtaget. Jag hänvisar till vår presstalesman.

Men anhöriga säger att uppgifterna fanns i utredningen om hotbilden.

– Jag kommenterar ingenting.

Vad tycker du om att de säger ni inte tog det på allvar.

– Jag har inga kommentarer alls. Alla sådana här presskontakter sköter vår presstalesman.

Den 41-åriga kvinnan förhörs under torsdagen. Enligt hennes advokat, Amanda Hikes, nekar kvinnan till brott.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag