Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anhörig larmade om kvinnans mordplaner

Enligt uppgifter planerade kvinnan att elda upp föräldrarna i sommarstugan. Foto: Per Karlsson
Den 41-åriga kvinnan tecknade livförsäkring för maken, strax före hans död. Han hittades livlös i sjön, nära stugan där hennes pappa nyligen mördades. Foto: Olle Sporrong

Den 41-åriga kvinnan tecknade en livförsäkring till maxbelopp på sin make.

Han uppges ha skrivit på en skilsmässoansökan - kort efter hittades han mystiskt död i en sjö utanför sommarstugan.

I den nedlagda dödsutredningen varnade en anhörig polisen - 41-åringen planerade att bränna sina föräldrar inne i samma stuga.

pappan hittades mördad i stugan

Onsdag 3 augusti. Polisen får larm sent på kvällen från en stuga i Arbogatrakten. När patrullen kommer fram hittas en 68-årig man död och en kvinna 65-årsåldern är skadad. Kvinnan förs till sjukhus och opereras.

Torsdag 4 augusti. Under dagen anhålls den skadade kvinnan skäligen misstänkt för mord på sin make.

Fredag 5 augusti. Kvinnan förhörs på sjukhus och nekar till brott. Hon släpps på eftermiddagen då hon inte längre är misstänkt men fortsätter att vårdas på sjukhus.

Lördag 6 augusti. Poliser genomför förhör och kartlägger parets vänner och bekanta.

Torsdag 11 augusti. Enligt uppgifter till SVT Västmanland är en 41-årig känd kvinnlig företagare, med anknytning till den mördade mannen, mycket intressant i utredningen.

Fredag 12 augusti. En nedlagd förundersökning överklagas. Det rör sig om en drunkningsolycka förra sensommaren när kvinnans make hittades död i vattnet vid samma sommarstuga där pappan nu mördats.

Måndag 15 augusti. Polisen bevakar den skadade kvinnan dygnet runt på sjukhuset. För att man enligt kvinnans målsägarbiträde inte vet om gärningsmannen vill "fullfölja sin brottsplan".

Tisdag 16 augusti. Kvinnan - den 41-åriga företagaren som samtidigt är dotter till paret - grips på Arlanda på väg till Thailand.

Tisdag 16 augusti. Kvinnans nuvarande sambo - en 18-åring - grips i en bil ett par kilometer från Arlanda dit han kört henne.

Onsdag 17 augusti. Flera nya detaljer kommer fram. Bland annat att kvinnan kopplas till en annan nedlagd brottsutredning där det avslöjades att hon haft sex med två flyktingpojkar.

Expressen träffade i natt en anhörig till den mordmisstänkta 41-åriga kvinnans avlidne make.

Maken, i 40-årsåldern, var frisk, i bra kondition och kunde simma när han i slutet av förra sommaren hittades drunknad på en meters djup nära strandkanten, vid den 41-åriga kvinnans familjs sommarstuga vid Hjälmaren.

Personen vill nu berätta sin historia om 41-åringens stormiga relation med den avlidne maken.

Relationen ska enligt den anhöriga ha kantats av destruktivitet, hot och droger.

– Hon har även hotat honom tidigare, i ett hus de bodde tidigare i, att hon skulle hänga honom uppe i trädet, säger släktingen.

Tecknade livförsäkring

När maken hittades död hade en livförsäkring just tecknats på maxbelopp, 2,5 miljoner kronor, med den 41-åriga kvinnan som förmånstagare.

Men nu framkommer nya uppgifter. Innan maken avled hade han skrivit på en skilsmässoansökan, berättar den anhöriga.

Detta var också något polisen fick veta under dödsfallsutredningen. Men av en kontroll som gjordes av polisen visade att någon skilsmässoansökan aldrig lämnats in.

I förhör under den nedlagda utredningen framgår att polisen varnades för 41-åringen. Enligt den anhöriga ska kvinnan ha planerat att bränna ned familjens sommarstuga - med föräldrarna i huset.

Motivet ska ha varit pengar.

– Vi hade fått farhågor innan om att hon hade hotat med att ta livet av sina föräldrar i sommarstugan. Hon skulle bränna ner kåken medan hennes föräldrar var i där.

– Det är att hon skulle vid något bra tillfälle elda ner kåken medan de var där, hon skulle göra det för pengarna för pappan är så rik. Hon behövde pengarna för pappan ville inte släppa i väg pengar till henne för de var oense.

 

LÄS MER: 18-åringen ville gifta sig – för att få stanna i Sverige

Berättade om hoten

I dag berättar den anhöriga att hen möttes av ointresse från polisens sida.

– Det här är ingen nyhet. Det här var något vi tyckte var jätteviktigt att tala om för polisen hur läget var, att vi kände att de hotelserna hon hade hotat med skulle besannas, men de tog det inte till sig över huvudtaget utan tyckte att det bara var snack. Och nu har det hänt.

Men det var inte bara mannens familj som reagerade på den 41-åriga kvinnan.

Försäkringsbolaget If, där kvinnan tagit ut en livförsäkring till maxbeloppet 2,5 miljoner, kom in på samma spår efter att ha frågat ut den 41-åriga kvinnan.

– Det finns omständigheter i hennes berättande som är rätt motsägelsefulla, säger bolagets chefsutredare Anders Lindstrand.

Han har - precis som sina utredare på If - tidigare jobbat som polis och utrett grova brott. Anders Lindstrand jämför med ett annat ökänt fall som hans grupp tagit hand om.

– Det är egentligen samma sak som hände i Dalbymordet då en före detta militär (Jonas Runnemark, reds anm) dödade sin fru och sitt barn. Även i det fallet tecknades livförsäkringar, men vi kunde i utredningen visa att det här inte var gjort på rätt sätt. Att det inte hade kommit något ordentligt avtal till stånd.

Bedömdes vara förfalskad

I juli fick kvinnan avslaget: det blev inga pengar trots makens drunkningsdöd eftersom bolaget bedömde att försäkringen var förfalskad.

Någon annan hade tecknat den i hans namn.

Samtidigt landade utredningen i en annan slutsats:

– Vi har pratat med ett stort antal människor. Och när vi har sammanfattat allt så känner vi att vi har tillräckligt för att nå upp till gränsen att det finns anledning att anta att brott har förövats.

 

LÄS MER: 41-åringen jobbade med utsatta barn

Maken drunknade

Maken ska inte ha druckit några större mängder alkohol kvällen då han drunknade. Samtidigt visade obduktionsprotokollet att drunkning var dödsorsaken - det fanns inga skador på kroppen.

Enligt 41-åringen fanns bara hon, maken och två minderåriga på plats i sommarstugan när drunkningen ägde rum.

Polisen har kontaktat försäkringsbolaget i ett kortare telefonsamtal. Nu hoppas bolaget på mer.

– Jag kan säga så här: det är därför vi är så angelägna om att polisen tar del av vår utredning kring drunkningen. Därför att där finns uppgifter som man kan ha nytta av i den pågående förundersökningen, säger Anders Lindstrand.

Även andra erfarna utredare, som den pensionerade polis som genomförde utredningen, har tidigare kallar dödsfallet den "märkligaste historien" under hans karriär.

Och för den anhöriga har frågetecknen aldrig klarnat. Familjen har aldrig trott på att han drunknade.

I dag ställer sig släkten frågan:

– Hur många liv ska det gå åt innan? frågar sig den anhöriga.

Polisen vill inte kommentera

Per Zetterlund är ansvarig utredare på polisens rotel för grova brott.

På frågan om uppgifterna som den anhöriga fört fram till polisen säger han:

– Jag kommenterar ingenting av sådana här uppgifter över huvudtaget. Jag hänvisar till vår presstalesman.

Men anhöriga säger att uppgifterna fanns i utredningen om hotbilden.

– Jag kommenterar ingenting.

Vad tycker du om att de säger ni inte tog det på allvar.

– Jag har inga kommentarer alls. Alla sådana här presskontakter sköter vår presstalesman.

Den 41-åriga kvinnan förhörs under torsdagen. Enligt hennes advokat, Amanda Hikes, nekar kvinnan till brott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!