Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot NY Times-artikel – efter angreppet mot svenska strategin

Sverige lyfts fram som varnande exempel för andra länder.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att Sverige aldrig ställt hälsan mot ekonomin.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emanuel Karlsten har lyft flera kritiska frågor om artikeln på sin hemsida.
Foto: MARTIN RIDNE / EMANUEL KARLSTEN
Sahlgrenska universitetssjukhuset öppnade ett sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under coronapandemin har Sverige valt en annan väg än många andra länder. Det har lett till betydligt fler döda men inte räddat ekonomin, säger danska ekonomiforskaren Jacob F Kirkegaard till New York Times.
Foto: Peterson Institute for International Eco

Under coronapandemin har Sverige valt en annan väg än många andra länder. 

Det har lett till betydligt fler döda men inte räddat ekonomin, säger danska ekonomiforskaren Jacob F Kirkegaard till New York Times.

Men New York Times sätt att måla upp Sverige har mötts av kritik för faktafel och brister.

Sveriges ekonomi har backat ungefär lika mycket som de andra nordiska ländernas, trots att fler delar av samhället har hållit öppet under coronakrisen.

Svenska regeringen säger sig aldrig ha vägt hälsa mot ekonomi, men nu kommer skarp internationell kritik, där Sverige lyfts fram som ett varnande exempel för de länder som överväger att släppa på sina restriktioner.

Jacob F Kirkegaard, senior forskare vid Peterson Institute for International Economics i Washington, säger till New York Times att den svenska ekonomin inte har vunnit på att restauranger, frisörer och andra verksamheter hållit öppna.

– De har bokstavligen inte vunnit någonting. Det är ett självförvållat sår och de har inga ekonomiska vinster, säger han till tidningen.

Ekonomiforskaren: Vinsterna existerar inte

Han menar att det från början stod klart att Sveriges ekonomi skulle dras med i den internationella nedgången.

– Det finns inget ifrågasättande eller någon vilja från den svenska regeringen att ändra riktning. Vilket är förvånande eftersom det har varit tydligt under en lång tid att de ekonomiska vinsterna helt enkelt inte existerar, säger Jacob F Kirkegaard, som bland annat arbetat i det danska försvaret, FN och privata finanssektorn.

Svenska myndigheter har stått fast vid att de åtgärder som vidtagits under coronakrisen har haft som mål att begränsa smittspridningen. 

– Regeringen har aldrig suttit och resonerat kring om man skulle väga hälsa mot ekonomi, har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt till Expressen TV.

Magdalena Andersson: Återstår att se

I slutet av juni konstaterade hon att coronapandemin slagit hårdare mot den svenska ekonomin under årets andra kvartal, än vad finansdepartementet tidigare beräknat. Hon menade dock att det återstår att se hur strategin har påverkat ekonomin på sikt.

– Sverige exporterar till exempel mycket bilar och lastbilar och det påverkas på ett annat sätt än för till exempel Danmark, som exporterar läkemedel och livsmedel, som ju också konsumeras under en kris, sa hon då.

NY Times-artikeln får kritik

Nu i efterhand har New York Times-artikeln och artikelförfattarens sätt att måla upp Sverige mötts av kritik.

Journalisten Emanuel Karlsten har gått igenom felen och bristerna.

I artikeln står det bland annat att den svenska regeringen valde att göra ett ”open-air experiment” för att rädda ekonomin. Men det har aldrig påståtts att strategin valdes utifrån ekonomin, menar Karlsten och hänvisar till ett citat från SVT där Anders Tegnell tidigare sagt att ”vi har hela tiden jobbat jättehårt för att vi ska ha så hög kvarstående folkhälsa som möjligt i Sverige. Samhällsekonomin är det andra som räknar på”. Inte heller har regeringen eller riksdagen angett något om det som artikeln påstår, skriver Karlsten.

NY Times-artikeln påstår också att Sverige har haft större dödlighet än USA. Karlsten anser det påståendet som problematiskt. Dels för att Sverige räknar döda med covid-19 och inte av, och dels för att USA har haft det svårt att diagnostisera vilka som dött med eller av covid-19. Även att USA fick sin utveckling av viruset efter Sverige tas upp som exempel som gör att ett sådant påstående i artikeln blir felaktigt.

Publicisten James Savage på tidningen The Local delar Karlstens artikel och skriver på Twitter att han blev chockad över NY Times-artikel och dess dåliga efterforskning.

https://twitter.com/SavLocal/status/1281559448276873216

Mer om coronapandemin:

Presidenten har inte pratat med Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci på över två månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.