Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angrepp och tårar i Fredrik Reinfeldts bok

Reinfeldt med nya kärleken Roberta Alenius.
Foto: Olle Sporrong
Reinfeldt träffade Barack Obama i Stockholm.
Foto: Robban Andersson

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt håller på tisdagen presskonferens om sin nya bok "Halvvägs".

Expressens politikreportrar Niklas Svensson och Hanna Jakobson har redan läst boken, där Reinfeldt bland annat hånar den tidigare S-ledaren Håkan Juholt, tar upp sitt smeknamn "Raj raj" – och berättar om när Centerledaren Maud Olofsson började gråta.

Reinfeldt kände med Juholt när "drevet tilltog".
Foto: Suvad Mrkonjic

Hånet mot Håkan Juholt

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt hånar den förra S-ledaren Håkan Juholt i sin nya bok "Halvvägs".

''Han verkade ha återkommande problem med fakta, som om hans upphetsning över den egna retoriken tog över och han därför missade att det han sa inte stämde med verkligheten", skriver Reinfeldt.

''Han använde felaktiga siffror för socialbidragen i riksdagen och hävdade till sist i början av 2012 på Folk och Försvars konferens att alliansen gjort upp om försvaret med Sverigedemokraterna, trots att SD vid den tidpunkt han hänvisade till inte ens satt i riksdagen."

Reinfeldt konstaterar vidare att Juholt "beskrev sig gärna som drabbad av hänsynslös mediegranskning."

''Jag betvivlar inte att han nu visste hur ett drev kändes. I hans fall blev det utdraget eftersom han återkom med nya misstag vid flera tillfällen."

Samtidigt skriver den förra statsministern att han kunde "känna med Juholt när drevet tilltog".

Efter Reinfeldts angrepp mot Håkan Juholt skriver han själv i ett mejl till Expressen:

"Den politiska dagordningen ändrades under min tid som ordförande för (s). Det var uppenbart att moderatledaren pressades när debatten kom att handla om växande barnfattigdom, vinster i välfärden, skolsegregation och utförsäljning av skolor o omsorg. Hur det gamla orättvisa och ojämlika Sverige, under hans ledning, kom tillbaka på område efter område. I oktober 2011 nådde (s) 38 procent i opinionen. I Almedalen samma år gick det så långt att moderaterna meddelade att de inte tänkte driva igenom ett femte jobbskatteavdrag. Människor talade nu istället om annat som var viktigare än fortsatta skattesänkningar. Samma dag avslöjade Expressen att moderaterna startade en kampanjsida på nätet för att jaga mig. Jag förstod att det var viktigt för Fredrik Reinfeldt."

Anders Borg.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Borgs toalett-fadäs – missade USA:s president

Anders Borg missade att hälsa på Barack Obama eftersom han gick på muggen. Det skriver Fredrik Reinfeldt i sin nya bok. Det var under ett G20-möte i Pittsburgh som dåvarande finansministern Anders Borg (M) missade att hälsa på den amerikanska presidenten Barack Obama på grund av att han var tvungen att besöka toaletten.

Barack Obama och Fredrik Reinfeldt.
Foto: Robban Andersson

''Han hade inte mer än hunnit ut ur salen förrän Obama kom in i samma sal, fick syn på mig och under det glada tillropet "Hey ya Fredrik" kom fram till mig och ställde sig och pratade med mig samtidigt som han hade händerna på den stol där Anders skulle sitta", skriver Fredrik Reinfeldt.

Bush.
Foto: Rogelio V. Solis

Väntan på Bush

På Sveriges nationaldag den 6 juni 2008 satt Fredrik Reinfeldt på en väns 40-årskalas i Täby med telefonen i handen i en timme – väntandes på att USA:s president George W Bush skulle ringa.

''När USA:s president vill prata med dig ringer Vita huset nära en timme i förväg och ber dig hålla linjen öppen. Det blir en lång väntan med telefon i handen, endast avbruten av damen i Vita huset som återkommande frågar om du är kvar och om linjen fortfarande är öppen."

Beatrice Ask.
Foto: /All Over Press

"Raj-raj"

Förre justitieministern Beatrice Ask, M, råkade under en MUF-stämma i Borås 1988 säga fel när hon skulle presentera Fredrik Reinfeldt:

''Hon fastnade mitt i och sa: Näste talare är Fredrik Raj-raj. Beas felsägning har därefter följt mig i ungdomsförbundet, då jag i sånger kallats Raj-raj."

Sven Otto Littorin.
Foto: Michaela Hasanovic

Littorin

Under Almedalsveckan 2010 fick Reinfeldt veta att dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin hade för avsikt att avgå.

''Jag samtalade senare på kvällen med en uppgiven Sven Otto Littorin som meddelade mig att han av olika skäl inte orkade fortsätta vara statsråd."

Barnflickeflykten

Fredrik Reinfeldt beskriver hur han vid tre och ett halvt års ålder rymde från sin barnflicka.

"I vad som visade sig vara ett släktdrag bestämde jag mig i Haninge Centrum, när man barnflicka kort besökte en butik, för att avvika och i stället gå och hälsa på mamma. När polisen sedan hittade mig gående i vägrenen ut på gamla Nynäsvägen på väg in mot stan, meddelade jag lugnt att jag var på väg in till mamma på jobbet."

Lars Leijonborg.
Foto: Stefan Söderström

Leijonborg-testet

Inför valet 2006 skulle de fyra allianspartierna enas om en gemensam politik. En stridsfråga blev Folkpartiets förslag om ett språktest för invandrare. Till slut blev diskussionen så upphettad att förre FP-ledaren hotade att smita förbi de väntande journalisterna utanför genom att klättra ut genom fönstret.

''Lars var mycket irriterad, det här var verkligen viktigt för honom. Antydan om att han haft tvivelaktiga avsikter hade retat upp denne genuine liberal. Han slog fast att han kanske kunde ta sig förbi journalisterna genom att använda brandstegen, och öppnade fönstret för att ge sig av."

Filippa Reinfeldt.
Foto: Roger Vikström

Filippa nämns bara en gång i boken

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt, 50, nämner bara exhustrun Filippa Reinfeldt vid namn på ett ställe i sin nya bok "Halvvägs", enligt bokens namnregister. Nya kärleken Roberta Alenius nämner han vid två tillfällen. Fredrik Reinfeldt och tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt gifte sig 1992 och fick tre barn tillsammans. 20 år senare, i mars 2012, fick dåvarande pressekreteraren Roberta Alenius uppdraget att förmedla nyheten om att de skulle separera. Senare blev Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius ett par.

''Vi beslutade att utse Roberta Alenius till ny presschef", skriver Reinfeldt, som efter valet 2010 var nära att förlora henne.

''Till sist lyckades Anders, Per och jag att övertala Roberta Alenius att stanna som presschef trots mycket fina internationella jobberbjudanden."

Göran Persson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Hyllar Persson

''Viktigast var duellerna med Göran Persson. Han var en formidabel motståndare som med kraft och retorisk förmåga kunde dominera en duell."

Karin Söder.
Foto: Sven-Erik Sjöberg

Söder-mötet

Reinfeldt gick i samma klass som dåvarande utrikesministern Karin Söders son och när hon besökte skolan fick han en intervju.

''Jag skrev mödosamt ner de svar jag fick. Med på skolan var ett team från Expressen. Jag minns att reportern tjuvkikade på mina anteckningar, läste lite halvhögt hennes svar och sa upprepade gånger, det där visste vi, det där visste vi. Min första kontakt av många med den tredje statsmakten."

Minnesceremoni för Anna Lindh.
Foto: Cornelia Nordström

Tårarna för Anna Lindh

När beskedet om att dåvarande utrikesministern Anna Lindh avlidit kom tidigt på morgonen den 11 september 2003 var en stor del av de aktiva i Moderaternas valkampanj samlade utanför Fredrik Reinfeldts gruppledarrum i riksdagen.

Tillsammans följde de i tv Göran Perssons känslosamma presskonferens från regeringshögkvarteret.

''Jag minns att de första beskeden väckte oro men samtidigt var lugnande. Anna Lindh hade blivit knivstucken, men det beskrevs inte som allvarligt. Det visade sig tyvärr inte vara korrekt", skriver den förra statsministern, och fortsätter:

''Vi grät därför att Sverige än en gång hade förlorat en ledande politiker, dödad på öppen gata mitt i sin gärning. Vi grät därför att mitt i allt vi kämpade för fick vi klart för oss hur vi som människor sorterar vad som är viktigast. Först kommer liv och trygghet, sedan allt annat."

''Slutet av kampanjen var ingen kampanj. I vad som måste ha varit en svår utmaning men också en märklig upplevelse avslutade partiledarna i tv med ett lågmält samtal", skriver han.

Maud Olofsson.
Foto: /All Over Press

Olofssons känslor

Sveriges tidigare statsminister berättar om hur dåvarande Centerledaren Maud Olofsson reagerade efter alliansens energiöverenskommelse - som bland annat möjliggjorde att bygga nya kärnkraftsaggregat.

''När vi presenterade överenskommelsen blev Maud mycket känslosam och började gråta. Jag tror hon grät mycket de här veckorna. Hon grät därför att hon är en engagerad människa som visste att hon nu gjorde något svårt och viktigt som hon ändå kände var rätt."

Misshandeln

''På väg hem från skolan en eftermiddag såg jag två äldre elever i färd med att vandalisera en cykel. De fick syn på mig, det fanns inga andra i närheten. En av killarna var den jag var allra mest rädd för på skolan. Han klev fram till mig och förklarade att jag inget sett. För att understryka det han sagt slog han till mig hårt med ett knytnävsslag. Jag började gråta och sprang därifrån."    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.