Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix
 Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Ångrar uppmaning till massvaccineringen

Publicerad

Trots att han själv tvivlade uppmanade Göran Stiernstedt till en massvaccinering mot svininfluensan.

Som Sveriges Kommuner och Landstings expert vägde hans ord tungt.

Nu ångrar Göran Stiernstedt att han höll inne med sina tvivel, rapporterar SVT.

– Nu kommer de dåliga samvetena fram. Jag tror att fler kommer att göra som Göran Stiernstedt. Det är då vi får veta sanningen, säger Herman Afzelius, vars son fick narkolepsi av vaccinet.

När svininfluensan härjade i Sverige, och stora delar av världen, 2009 var Sveriges Kommuner och Landstings chef för vård och omsorg, Göran Stiernstedt, en av de som talade för en massvaccinering. Vilket också skedde. En konsekvens blev att över etthundra barn och ungdomar drabbades av sjukdomen narkolepsi.

Göran Stiernstedt ångrar att han höll inne med sina tvivel om massvaccineringen.Foto: ERJA LEMPINEN
Utåt kommunicerade Sveriges Kommuner och Landsting en enad front för en massvaccinering. Men inom organisationen var man inte lika säker. Göran Stiernstedt hade stora tvivel inför en så utbredd vaccinering.

– Jag skrev ju några mejl internt där jag sa att ”det här är jäkligt tveksamt alltså och frågan är om det inte är industrin som är största vinnaren”, men jag sa ju inte ifrån, säger Göran Stiernstedt till SVT.

Ville inte beskyllas

Varför han inte gick ut med sin oro kan han inte svara på i dag.

– Ja, det har jag också undrat många gånger.

Herman Afzelius son Arvid var i maj 2010 en av de första som fick diagnosen narkolepsi. Herman Afzelius tycker att Göran Stiernstedts tvivel visar på att experterna inte var överens om att en massvaccinering var rätt väg att gå.

– Nu kommer de dåliga samvetena fram. Jag tror att fler kommer att göra som Göran Stiernstedt. Det är då vi får veta sanningen. Hade experterna uttalat sina tvivel då kanske den här breda vaccineringen inte ägt rum, säger han.

Göran Stiernstedt tror att en anledning till att så många experter ville massvaccinera var en rädsla för att göra för lite. Ingen ville beskyllas för passivitet.

Nu vill Göran Stiernstedt se en oberoende och övergripande utvärdering av massvaccinationen.

Att en stor grupp barn och ungdomar fick narkolepsi av vaccinet ser Göran Stiernstedt som "en stor medicinsk tragedi och jag är säker på att den i framtiden kommer stå i historieböckerna vid sidan om neurosedynkatastrofen."

Göran Stiernstedt medger att han känner skuld.

– Absolut, i allra högsta grad eftersom jag hade en del tvivel, säger han till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag