Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ångrar uppmaning till massvaccineringen

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Trots att han själv tvivlade uppmanade Göran Stiernstedt till en massvaccinering mot svininfluensan.

Som Sveriges Kommuner och Landstings expert vägde hans ord tungt.

Nu ångrar Göran Stiernstedt att han höll inne med sina tvivel, rapporterar SVT.

– Nu kommer de dåliga samvetena fram. Jag tror att fler kommer att göra som Göran Stiernstedt. Det är då vi får veta sanningen, säger Herman Afzelius, vars son fick narkolepsi av vaccinet.

När svininfluensan härjade i Sverige, och stora delar av världen, 2009 var Sveriges Kommuner och Landstings chef för vård och omsorg, Göran Stiernstedt, en av de som talade för en massvaccinering. Vilket också skedde. En konsekvens blev att över etthundra barn och ungdomar drabbades av sjukdomen narkolepsi.


Göran Stiernstedt ångrar att han höll inne med sina tvivel om massvaccineringen.
Foto: Foto: ERJA LEMPINEN

Utåt kommunicerade Sveriges Kommuner och Landsting en enad front för en massvaccinering. Men inom organisationen var man inte lika säker. Göran Stiernstedt hade stora tvivel inför en så utbredd vaccinering.

– Jag skrev ju några mejl internt där jag sa att ”det här är jäkligt tveksamt alltså och frågan är om det inte är industrin som är största vinnaren”, men jag sa ju inte ifrån, säger Göran Stiernstedt till SVT.

Ville inte beskyllas

Varför han inte gick ut med sin oro kan han inte svara på i dag.

– Ja, det har jag också undrat många gånger.

Herman Afzelius son Arvid var i maj 2010 en av de första som fick diagnosen narkolepsi. Herman Afzelius tycker att Göran Stiernstedts tvivel visar på att experterna inte var överens om att en massvaccinering var rätt väg att gå.

– Nu kommer de dåliga samvetena fram. Jag tror att fler kommer att göra som Göran Stiernstedt. Det är då vi får veta sanningen. Hade experterna uttalat sina tvivel då kanske den här breda vaccineringen inte ägt rum, säger han.

Göran Stiernstedt tror att en anledning till att så många experter ville massvaccinera var en rädsla för att göra för lite. Ingen ville beskyllas för passivitet.

Nu vill Göran Stiernstedt se en oberoende och övergripande utvärdering av massvaccinationen.

Att en stor grupp barn och ungdomar fick narkolepsi av vaccinet ser Göran Stiernstedt som "en stor medicinsk tragedi och jag är säker på att den i framtiden kommer stå i historieböckerna vid sidan om neurosedynkatastrofen."

Göran Stiernstedt medger att han känner skuld.

– Absolut, i allra högsta grad eftersom jag hade en del tvivel, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.