Angela Merkels osynlige man kallas Fantomen på Operan

Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK / WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

BERLIN

De tyska journalisterna har gett upp för länge sedan.

Det lär inte bli någon intervju den här gången heller med ”Fantomen på Operan”.

Det är så herr Merkel kallas.

Men kalla honom för Guds skull inte det.

Den förre FDP-ledaren Guido Westerwelle gjorde misstaget när han en gång blev hembjuden till Angela Merkels lägenhet i Berlin där hon bor tillsammans med sin make. Westerwelles FDP satt i koalition med Merkels CDU under åren 2009 till 2013.

– Herr Merkel, förmodar jag, hälsade Guideo Westerwelle när han anlände.

Detta togs inte väl emot. Ja, Joachim Sauer gjorde tydligen skäl för sitt namn, enligt tidningen Bunte. För det är ju Sauer - sur på tyska - som Angela Merkels make heter.

Den tyska förbundskanslerns namn är lite komplicerat. Det var inte sitt eget efternamn hon behöll när hon gifte sig med kemiprofessorn Joachim Sauer 1998. Hon heter ju egentligen Käsner i efternamn, dotter till en prästen Horst Käsner.

Det var i stället hennes första make, Ulrich, som hette Merkel. Men hon behöll det efternamnet efter att hon skiljt sig 1982. Äktenskapet hade bara varat i fem år.

Angela Merkel var då fysiker i dåvarande DDR. Hon lärde känna kemisten Joachim Sauer redan 1981 och de flyttade ihop några år senare, efter att Sauer själv skilt sig. Han hade två söner från sitt första äktenskap, hon har förblivit barnlös.

Joachim Sauer med det amerikanska presidentparet Melania och Donald Trump vid G20-mötet i Hamburg.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Irriterades av frågorna

Angela Merkel fick många frågor om det i början av sin politiska karriär. Det brukade irritera henne.

– Nej, jag hade inte bestämt mig för att jag inte skulle skaffa barn, men jag gav mig in i politiken när jag var 35 år och sedan fanns det inte någon möjlighet, sa hon till Bunte 2002.

Det är möjligt att hon och Joachim Sauer hade fortsatt att bo ihop som sambos om inte detta väckt kritik från en del håll. CDU är ett kristdemokratiskt parti när katolska kyrkan traditionellt haft stor inflytande.

Joachim Meisner, ärkebiskop av Köln sa exempelvis i en intervju med Bild 1993 att:

– Det finns tydligen en kvinnlig minister av den kristna tron som lever i synd.

Det var Angela Merkel han talade om. Det skulle dröja till december 1998 innan hon slutligen gifte sig med Joachim Sauer.

Det var en lågmäld historia. Mycket lågmäld. Inte ens deras föräldrar eller syskon var inbjudna till bröllopet.

Angela Merkel blev Tysklands förbundskansler 2005 och har haft posten sedan dess. Allt tyder på att hon blir omvald för en fjärde period denna söndag. Hon kommer då att kunna tangera Helmut Kohls rekord och sitta 16 år vid makten.


LÄS MER: Så påverkas du av tyska valet

Angela Merkel och Joachim Sauer med Kinas president Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan.
Foto: GUIDO BERGMANN / GERMAN FEDERAL GOVER / EPA TT NYHETSBYRÅN

Har aldrig gillat rollen

Joachim Sauer har dock aldrig gillat att spela en offentlig roll som förbundskanslerns make. Michelle Obama var också obekväm i början, men växte snabbt in i rollen när hennes make fick flytta in i Vita huset 2008.

Bekväm har Joachim Sauer aldrig blivit. Han har sin egen karriär och är en mycket kvalificerad kemiprofessor, en titel och position som ger mycken prestige i Tyskland. Han verkar vid anrika Humbold-univsitetet i Berlin.

– Han är en person som vill bli erkänd som en vetenskapsman, inte som Merkels make, berättade en av hans studenter, Sven för Reuters.

Sven tog en risk även om han inte gav sitt efternamn. Joachim Sauer ska ha hotat med att sparka ut den student som berättar om honom för pressen. Journalister har förstås försökt intervjua honom, men redan 2005 gjorde han klart när en reporter försökte fånga honom på operafestivalen i Bayreuth:

– Jag tänker inte säga något i din mikrofon!

Opera och Richard Wagner i synnerhet är en passion som han och Angela Merkel delar. Det är också på den stora Wagner-festivalen som han traditionellt synts vid sin hustrus sida. Det är detta intresse som gör att han ibland kallas ”Fantomen på Operan”.


LÄS MER: Tysk valaffisch var manipulerad

Sauer och Merkel vid ett firande av Berlinmurens fall 2014.
Foto: KAY NIETFELD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Var inte med när Merkel svors in

Ja, Joachim Sauer dök inte ens upp vid Angela Merkels sida när hon första gången svors in som förbundskansler. Han brukar heller inte följa med henne till toppmöten utomlands heller men han ställer upp vid de tillfällen då hans frånvaro skulle bli pinsam för Angela Merkel.

– Vi har bägge vår egna karriärer. Jag är inte en hemmafru. Han är inte en hemmamake, har Angela Merkel sagt i en intervju för Bunte.

Jachim Sauer var dock exempelvis med i somras när Angela Merkel stod som värd för G-20 toppmöte till Hamburg. Han visade bland annat Ivanka Trump runt på ett klimatcenter i staden. Och det väckte uppmärksamhet här  Tyskland i fjol när han leende dök upp på en bild tillsammans med hustrurna till Japans och Kanadas premiärministrar på ett G7 möte i Japan.

Så värst intresserad av sin hustrus arbete är han dock inte. Politik är inte hans grej.

– Han är inte involverad eller intresserad av politisk intrig eller hur Berlin fungerar, säger en källa med insyn till Reuters. Hon har kommit till arbetet ett antal gånger och sagt: ”Min make förstår inte vad vi gör här”.

– Sedan brukar det följa en diskussion men jag ser honom inte som någon som påverkar hennes politik. Han ger henne mer av verklighetsförankring.

En annan nära medarbetare till Merkel säger:

– Han är någon som hon kan diskutera andra saker än politik med på kvällarna.

Politik lär nog annars sysselsätta henne på dagarna i minst fyra år till.


LÄS MER: "Jag vill inte att vi ska få det som i Sverige"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.