Angela Merkel. Foto: Thomas Peter / Reuters
Angela Merkel. Foto: Thomas Peter / Reuters

Angela Merkel: "Mångkulturen har misslyckats totalt"

Publicerad
Uppdaterad
Angela Merkel har skärpt tonen i debatten om främlingsfientlighet rejält.
Det efter ett uttalande om att Tyskland har misslyckats totalt med det mångkulturella samhället.
- Invandrare ska lära sig tala tyska, säger förbundskanslern.
Enligt Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, har landet gjort stora satsningar på att integrera invandrare i ett mångkulturellt samhälle.
Men detta försök har misslyckats rejält, enligt Merkel.
Det säger hon i ett möte i Potsdam med regeringspartiet CDU:s yngre medlemmar.
Och nu vill hon se hårdare krav på invandrarna.
– I början av 60-talet kallade vi hit utländska arbetare och nu lever de i vårt land. Vi trodde inte att de skulle stanna, men så blev fallet, säger hon enligt BBC och fortsätter:
– Och vårt försök att bygga ett mångkulturellt samhälle där vi kan leva tillsammans och uppskatta varandra, har misslyckats totalt.

Måste integreras

CDU:s linje är att invandrarna måste integreras i en "tysk livsstil" och lära sig språket.
– Kan man inte tala tyska, så kan inte integrationen i Tyskland fungera, säger Angela Merkel.
Uttalandet kommer samtidigt som de främlingsfientliga vindarna blåser allt kraftigare i landet. Integrationen av muslimerna i Tyskland har varit en het fråga de senaste månaderna.

Behövs ny "führer"

Enligt en ny undersökning tycker en tredjedel att landet har tagit in för många invandrare. Ungefär lika många anser att invandrare har kommit till landet enbart för att utnyttja det sociala systemet. Och fler än en av tio tycker att det behövs en "Führer" som kan styra landet "med fast hand", skriver nyhetsbyrån AFP.
Samtidigt poängterar Angela Merkel att invandrare är välkomna till Tyskland.
– Vi ska inte bli ett land som ger intrycket av att de som inte kan tala tyska direkt inte är välkomna här, säger hon.
Men även ledaren för det bayerska systerpartiet CSU, Horst Seehofer, var på plats på mötet. Han säger:
– Multikulti är död.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag