Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angela Gui: ”Pappa hade blivit väldigt glad av det”

Angela Gui, dotter till Gui Minhai.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Alex Schulman, författare och kolumnist i Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

I dag släpps Gui Minhais diktbok ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” som ljudbok.

Dikterna är inlästa av författare och publicister. Bland annat medverkar Expressen-kolumnisten Alex Schulman och kulturchef Karin Olsson.

– En väldigt stark påminnelse om att han inte är bortglömd eller ensam, säger hans dotter Angela Gui.

Under fredagen släpps ljudboksversionen av den fängslade förläggaren Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret”. Kända namn, som Agneta Pleijel, Peter Englund och Elisabeth Åsbrink, läser var sin dikt.

Det var för fem år sedan som Gui Minhai, författare och förläggare med svenskt medborgarskap, kidnappades av kinesiska agenter på sin semester i Thailand. Han drev då en framgångsrik förlags- och bokhandelsverksamhet i Hongkong med litteratur som var känslig för den kinesiska regimen. 

Kämpat för sin far

Gui Minhais dotter Angela Gui har sedan dess kämpat för att få sin far fri och var den som fick ta emot dikterna, som han skrev under den första fängelsetiden i Kina. Hennes förord till diktboken, en text som tidigare har varit publicerat i Expressen, finns också med i nya ljudboken.

Vad tror du din pappa hade tyckt om utgivningen och inläsningen av dikterna?

– Jag tror att han hade blivit väldigt glad av det. Ett genomgående tema i dikterna är ju hans förhållande till svenskheten och där också sin egen svenskhet. Det är som att han undrar om han än får lov att vara svensk, även fast han kommer från Kina och nu sitter inspärrad där utan kontakt med omvärlden. Att människor som är med och aktivt skapar svensk kultur nu har lånat ut sina röster till hans bok tror jag skulle kännas som en väldigt stark påminnelse för honom om att han inte är bortglömd eller ensam, att han är högst närvarande i Sverige trots att kinesiska myndigheter vägrar erkänna hans medborgarskap.

Hur ser din pappas relation till poesi ut?

– Pappa har alltid läst och skrivit mycket poesi. Han tycker om att skriva dikter om små och vardagliga saker; en gång skrev han en om cigaretter. Jag tycker man kan se glimtar av det mellan varven av allvar i diktsamlingen.


ALLA INLÄSARNA

Kurdo Baksi

Aase Berg

Peter Englund

Angela Gui

Ola Larsmo

Karin Olsson

Agneta Pleijel

Grethe Rottböll

Niklas Rådström

Alex Schulman

Björn Wiman

Nina Wähä

Elisabeth Åsbrink 


Känner du stöd i kampen för Gui Minhais frihet eller är det alltför ensamt ibland?

– Jag har känt ett stort och väldigt fint stöd på senaste tiden, nu vet så många vem han är och vad som hänt honom, och många vill hjälpa till och uppmärksamma fallet vilket jag är extremt tacksam för. Men det är klart att det samtidigt också känns ensamt eftersom att det är en unik situation där makthavare inte gör tillräckligt.

Avstår ersättning

Bokförläggaren Martin Kaunitz, grundare av Kaunitz-Olsson, gläds över att diktsamlingen nu får ytterligare spridning.

– Diktsamlingen har sålt i över 1 500 exemplar, vilket är enastående för lyrik. Det visar dels på deras kvalitet och kraft, dels folks vilja att engagera sig i Gui Minhais öde. Och nu kan den dryga halvmiljonen ljudbokslyssnare i landet också ta del av dikterna, säger han.

Bookbeat, Nextory och Storytel kommer att lägga upp ljudboken på sina aktualitetslistor. Alla medverkande, samt Earselect, Publit och Kaunitz-Olsson, ställer upp ideellt och avstår sin ersättning. Hela vinsten går därför oavkortad till kampanjen för att få Gui Minhai fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.