Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angela, 69, fick fel lön i tio år – nu får hon 100 000 retroaktivt

Pensionerade tandsköterskan Angela Nilsson, 69, fick sig en riktig överraskning på posten.
Foto: PRIVAT
En del av pengarna ska Angela investera i en luftvärmepump till sommarstugan.
Foto: PRIVAT

Pensionerade tandsköterskan Angela Nilsson, 69, fick sig en riktig överraskning på posten och blev nästan 100 000 kronor rikare.

– Först fattade jag det inte riktigt. Kan det verkligen vara möjligt? säger Angela. 

Sköterskor på Folktandvården i Uppsala har fått för låg lön utbetald under tio års tid. Felet upptäcktes när man gick igenom avtalet för Folktandvårdens tandsköterskor, rapporterar UNT.

Arbetsgivaren hade feltolkat avtalet kring helgersättning och nu ska hela 1,3 miljoner kronor betalas ut retroaktivt till 22 personer – och pensionären Angela Nilsson, 69, är en av dem.

– Jag kom hem en dag och ett handskrivet, vitt kuvert låg på mattan i hallen, berättar hon.

Angela: ”Först fattade jag det inte riktigt”

I brevet fanns en bekräftelse från Folktandvårdens kansli om att hon skulle få retroaktiv lön utbetalat från den tiden hon arbetat på Folktandvårdens akutklinik under lördagar och söndagar.

Sammanlagt handlar det om 93 000 kronor. 

– Först fattade jag det inte riktigt. Kan det verkligen vara möjligt? Jag kollade upp det och det stämde ju, säger hon och fortsätter:

– Det är fantastiskt. Det är roligt att de har kommit underfund med det här. Det är bara lite tråkigt att det ska ta tio år innan det upptäcktes.

Ingen ränta på pengarna

På de 1,3 miljonerna som ska betalas ut har Folktandvården inte beaktat inflation eller ränta, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Den information vi har i dag är att vi inte behöver ta hänsyn till inflation och räntor, men vi ser över det, säger Cecilia Bernström, som är HR-chef på Folktandvården till SVT. 

Under nästa vecka kommer fackförbundet Vision att ta upp frågan med Folktandvården.

En del av pengarna ska Angela investera i en luftvärmepump till sommarstugan.

– Det blir lite guldkant på tillvaron. De här pengarna kommer värma både länge och väl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.