Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anettes barn lyckas få bättre skolmat än andra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bröderna Nils, 12, och Albin, 10, och deras mamma Annette Gustawsson. Pojkarna serveras nu svenskt kött när andra barn serveras utländskt kött. "Vi vill att detta ska leda till att alla skolor i framtiden ska servera mat enligt dessa hållbarhetskrav."
Foto: Privat

Många skolbarn får dispens i skolköket för allergier eller religiösa skäl.

Men nu har Anette Gustawsson, 38, fått igenom ett unikt undantag - hennes barn ska serveras svenskt kött i skolan av etiska skäl.

– En dag fick vi helt enkelt nog, säger hon till Expressen.se.

Det är bröderna Nils, 12, och Albin, 10, och deras mamma Annette Gustawsson som står i fokus för nyheten som tidningen Land Lantbruk uppmärksammade först.

Efter en flera månaders lång kamp får nu Annettes söner gå in i köket när andra barn serveras thailändsk kyckling - och hämta svensk kyckling.

– Vi har länge tyckt att det var en himla dubbelmoral. Vi har en hård djurskyddslag i Sverige. Sedan sitter kommunpolitiker som ska besluta vad som köpas in till bland annat skolor och då är det svenska köttet för dyrt att köpa in. Då tar de oftast in att det billigaste alternativet, säger Annette Gustawsson.

Fick nog

Annette Gustawsson driver tillsammans med sin man Jacob mjölkproduktion i Norrtälje.

Och en dag fick de nog. Då hämtade de en blankett gällande specialkost för skolbarn som hade religiösa, etiska eller allergiska skäl.

– Vi tänkte att det här absolut är etiskt och skickade in en fråga om att de skulle ha svensk mat, säger Anette Gustawsson.

"Tog hela vintern"

Men de fick bakslag direkt. Då tog de till en annan väg. Genom att ansöka om mat producerad enligt de hållbarhetskrav som Miljöstyrningsrådet har tagit fram serveras de nu mat producerad i Sverige.

– Det tog hela vintern för att komma fram till beslutet, men för en månad sedan fick vi beskedet, säger hon.

– Att de får mat enligt Miljöstyrningsrådets hållbarhetskrav innebär att de i stort sett får svensk mat. Det kan komma köttfärs från Tyskland ibland, men det är sällan.

Anette Gustawsson berättar att barnen Nils och Albin är överlyckliga över beskedet.

– De har fostrats med detta och går nu stolta och rakryggade på skolan, säger hon.

Samtidigt har mottagandet från de övriga på skolan varit positivt och hon får mycket positiv respons på sociala medier.

"Känns jättemärkligt"

Men Anette Gustawsson menar att detta bara är ett steg på vägen.

– För mig känns det jättemärkligt att mina barn får gå in och hämta mat som är mycket bättre än de andras. Det är inte det som är meningen. Vi vill att detta ska leda till att alla skolor i framtiden ska servera mat enligt dessa hållbarhetskrav, säger hon.

När Expressen når rektorn för Drottningdals skola, Maria Källmark Molitor, bekräftar hon att de har fått dispens.

– Vi har gjort en prövning som rektorer och utrett vad vi kan bidra med. Samtidigt har vi haft andra deltagare som har kollat på detta utifrån ett större kommunalt perspektiv, säger hon.

– Vi rektorer vill ha mat lagad från grunden, vi vill att vår mat ska lagas med närproducerade råvaror, så för oss fanns det ingen motsättning till deras önskemål.

Samtidigt tillägger hon:

– Jag tror inte att föräldrarna är särskild missnöjda med just vår skola eller vår kock, utan att det handlar om att svenska skolor ska ta ett större ansvar för barnens skolmat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.