Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andrey och hans mamma har bott på Arlanda i en månad

Utvisade Andrey och hans mamma har bott på Arlanda flygplats i en månad.
Foto: PRIVAT
"Här på Arlanda finns ett migrationskontor och de sa att det finns ett beslut, att vi inte har rätt att få boende och mat", säger Andrey.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Likt Tom Hanks i filmen The Terminal lever utvisade Andrey och hans mamma i limbo på Arlanda flygplats. Men verkligheten är mycket dystrare än filmen.

– Vi sitter här dag efter dag, vecka efter vecka. Det finns dagar då vi inte äter något, säger Andrey, som inte tas emot av hemlandet Turkmenistan.

När Andrey och hans mamma lämnade Turkmenistan för tio år sedan, av rädsla för den muslimska diktaturen, så tog myndigheten vid gränsen deras legitimation och sade att de inte får ha turkmeniskt medborgarskap längre.

De kom till Sverige och bodde de två första åren utan legitimation och utan att kontakta Migrationsverket.

– Vi visste inte att man måste gå dit och visste inte att det fanns något som asyl och migration, säger 24-åriga Andrey.

Likt Tom Hanks i filmen The Terminal lever utvisade Andrey och hans mamma i limbo på Arlanda flygplats.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andrey och hans mamma är halvryssar och kan därför språket flytande, så när de träffade en rysk man som erbjöd dem jobb tog de chansen. De bodde i södra Sverige under de två första åren och jobbade för mannen tills han en dag flyttade. Då informerades Andrey och hans mamma om att de kunde gå till Migrationsverket och begära asyl, vilket de gjorde 2009.

– Men vi fick ett negativt beslut.

Hamnade på gatan

De fick beslutet omprövat, men 2014 kom nästa utvisningsbesked. Och i samband med det förlorade de rätten till boende och stödpengar. De hamnade på gatan.

– I februari i år sade de att vi måste lämna lägenheten vi bodde i i Kiruna. Det var jättekallt. De tog nyckeln till lägenheten och våra ID-kort och bankkort. Vi stannade på gatan utan legitimation och pengar.


LÄS ÄVEN: Usman kan utvisas – tog inte ut alla sina semesterdagar 


En granne hjälpte dem att köpa biljetter till Finland, i tron om att de kanske skulle få asyl där.

– Vi åkte med tåget från Haparanda till Helsingfors och var där i tre och en halv månad. 

Men eftersom det är första landet man sökt asyl i som gäller, så skickades de tillbaka till Sverige.

– Vi kom till Sverige med två polismän från Finland, berättar Andrey.

Lever på människors välvilja

I Sverige fördes de till Arlanda där de nu vistats i en månad.

– Här på Arlanda finns ett migrationskontor och de sa att det finns ett beslut, att vi inte har rätt att få boende och mat.

I Sverige fördes de till Arlanda där de nu vistats i en månad.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På flygplatsen försöker de få dagarna att gå och lever på människors välvilja.

– Ibland köper andra människor mat till oss, men det finns dagar då vi inte äter något. Två gånger fick vi kuponger från administrationen här på flygplatsen för att köpa mat. En gång pratade vi med en man som pratar samma språk som vi, vi berättade vår historia och han köpte mat till oss och gav oss lite pengar.

Men pengarna gick till medicin till mamman.

– Hon har problem med hjärtat och allergi. Hon får inte bli förkyld.

Migrationsverket också kontaktat Ryssland

Det stora problemet är att hemlandet Turkmenistan inte tar emot dem. 

– De vill inte ta oss tillbaka. De sa att vi inte får medborgarskap.

Migrationsverket har även försökt ta kontakt med Ryssland för att se om de två rysktalande personerna kan utvisas dit.

– De tror att om vi pratar ryska och är halvryssar att de måste ta emot oss, men ryska ambassaden förstår inte varför Migrationsverket skickat oss dit. Vi har ingen koppling till Ryssland, har ingen släkt och vänner där och har aldrig bott i Ryssland. De frågade oss om ett tredje land, men vilket tredje land? Det är Sverige.


LÄS ÄVEN: Babak har jobbat i Sverige i fem år – ska utvisas 


De har upprepade gånger åkt till Migrationsverket – utan framgång.

Andrey berättar att de känner sig rädda för att dödas på grund av sin bakgrund och sin religion. I Turkmenistan avskaffades dödsstraff år 1999 – men det är inget som Andrey litar på.

– När vi lämnade landet sade polisen att vi inte kan komma tillbaka och sa att vi skulle få dödsstraff eller hamna i fängelse eftersom vi är kristna. Alla våra släktingar dödades i Turkmenistan, säger han.

Engagerad flygplatspersonal

Med hjälp av personal på flygplatsen har Andrey skrivit ett brev till Migrationsverket där han förklarar sin och mammans situation. Efter att ha pratat med dem igen fick han veta att det ska komma ett nytt beslut den 21 augusti.

– De sa att kanske kan vi få ID-kort och boende igen. Men vi kan inte sitta här till 21 augusti.

De har pratat med alla möjliga hjälporganisationer, men alla hänvisar dem tillbaka till Migrationsverket.
Foto: / MIGRATIONSVERKET

De har pratat med alla möjliga hjälporganisationer, men alla hänvisar dem tillbaka till Migrationsverket. Även personal på flygplatsen har engagerat sig.

– De har också pratat med Migrationsverket flera gånger. Gränspolisen skjutsade oss till Migrationsverket i Märsta en gång, men det hjälpte inte. Vi fick två biljetter att åka tillbaka till flygplatsen.

"Det är beklagligt"

Adam Ekman arbetar i Swedavias pressjour för Arlanda flygplats. Han bekräftar, precis som Andrey berättar, att de har försökt att hjälpa till.

– Vi är medvetna om att de bor här och det är tråkigt och beklagligt att människor hamnar i kläm på det här sättet. Vi känner kanske att vi har gjort det som står i vår makt för att lösa den uppkomna situationen. Vi har varit i kontakt med berörda myndigheter och delat ut matkuponger, bland annat, säger han.

Kenneth Knuts är stationsbefäl hos gränspolisen Arlanda. Han berättar att de inte har varit inblandade i ärendet med Andrey och hans mor.

– När de skickades från Finland till Sverige så var det en intern Schengen-flight och då finns det ingen passkontroll mellan Sverige och Finland. Så det här är inget polisärende, det är Migrationsverket som äger ärendet, säger han.

Migrationsverket har ingen skyldighet att hjälpa

På onsdag eftermiddag hade Andrey och hans mamma återigen kontakt med Migrationsverket, vilket Pierre Karatzian, vid Migrationsverkets presstjänst bekräftar.

– Vi har varit i kontakt med personerna via vårat kontor på Arlanda, för att ta reda på vilka de är och om vi hade ansvar för att ordna ett boende för dem, vilket det visade sig att vi inte har, säger han.

Förra året började en ny lag gälla som innebär att personer som har fått ett utvisningsbeslut och inte lämnar landet kan bli av med rätten till dagersättning och boende, vilket var precis det som Andrey och hans mamma var med om.
Foto: LISA MATTISSON

Förra året började en ny lag gälla som innebär att personer som har fått ett utvisningsbeslut och inte lämnar landet kan bli av med rätten till dagersättning och boende, vilket var precis det som Andrey och hans mamma var med om. Blir man av med rätten till detta kan Migrationsverket enligt lag inte hjälpa personerna. 

– De kommer givetvis i en svår situation. Personerna kan själva vända sig till kommunerna för att söka hjälp men kommunerna har ingen skyldighet att ta hand om dem, säger Pierre Karatzian.

Återvände till flygplatsen

Efter att Andrey och hans mamma varit i kontakt med Migrationsverket på onsdag eftermiddag återvände de till Arlanda flygplats.

– Nu sitter vi här och väntar på beslut. Blir det positivt kan Migrationsverket hjälpa oss. Blir det negativt kan vi få vänta i tre år på omprövning, säger Andrey.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.