Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andrepiloten Lubitz ljög – för sina läkare

Andreas Lubitz var förskriven flera starka mediciner för depression och panikångest, bland annat sömnmedlet lorazepam som kan öka risken för självmord. Foto: Getty Images

Andreas Lubitz stängde av larmet för att planet höll för hög hastighet - och han ändrade kursen.

Det uppgav franske åklagaren Brice Robin vid en presskonferens på torsdagskvällen och berättade också att utredarna hittat 40 telefoner och 470 personliga föremål på olycksplatsen.

Samtidigt har den andra svarta lådan skickats på analys.

- Den är fullständigt ovärderlig för att förstå vad som hände under de sista minuterna, säger Brice Robin enligt franska tidningen 20 minutes.

Det har tidigare varit känt att det var tyst inne i kabinen före kraschen, bara andrepilotens andningsljud hörs på inspelningarna. Men Andreas Lubitz utförde också manövrar ombord på Germanwingsplanet.

Åklagaren Brice Robin uppgav på en presskonferens under torsdagskvällen att bara minuter innan kraschen så gjorde Andreas Lubitz vissa korrigeringar.

- Det gjordes kurskorrigeringar och även en åtgärd för att eliminera ett överhastighetslarm, säger han.

Nio dagar efter att Germanwings flight 4U9525 kraschade i franska Alperna med 150 människor ombord har utredarna nu lyckats lokalisera flygplanets andra svarta låda .

Det uppgav Brice Robin också vid presskonferensen som hölls i Marseille på torsdagskvällen.

Fyndet gjordes av en kvinnlig polis i en ravin i ett område som redan tidigare sökts av.

- Den låg helt dold så det är ett mirakel att vi hittade den, säger Brice Robin.

Lådan innehåller över 500 parametrar med teknisk data om bland annat flygplanets höjd, hastighet och position vid kraschen. Den har nu skickats vidare för analys och kan komma med avgörande information om vad som skedde på flygplanet.

Planets andra svarta lådan har nu hittats. Foto: Claude Paris/AP
Foto: AP
Åklagaren Brice Robin under torsdagens presskonferens. Foto: AP

- Den är fullständigt ovärderlig för att förstå vad som hände under de sista minuterna, säger Brice Robin.

Det finns alltid två svarta lådor på ett flygplan, och den som hittades redan samma dag som olyckan skedde har enbart tagit upp ljudinspelningar från cockpit.

Med informationen från lådan som hittades på torsdagen kan utredarna nu få möjlighet att se hur planet påverkades av olika kommandon från cockpit där Andreas Lubitz satt ensam. Möjlighet att se om kraschen var medveten ökar därför markant.

Offrens anhöriga får tillbaka personliga tillhörigheter

Utredarna har även hittat en stor mängd personliga tillhörigheter på olycksplatsen. Hittills handlar det om 40 telefoner och 470 andra föremål. Alla sakerna är dock mycket förstörda och det är svårt att undersöka dem. Ebligt åklagaren kommer man försöka återbörda dem till offrens anhöriga så snart utredarna analyserat dem och man lyckats identifiera ägaren till varje föremål.

Man har även lyckats identifiera 150 olika DNA-profiler på olycksplatsen. Detta innebär dock inte att man identifierat de 150 dödsoffren som befann sig ombord.

- Det arbetet kommer starta i början av nästa vecka, säger Brice Robin.

Sökte på självmordsmetoder

Den tyska åklagare som leder den tyska delen av utredningen meddelade samtidigt i ett pressmeddelande att tyska utredare lyckats få Andreas Lubitz dator att "tala" rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Genom att analysera datorns historik har de fått tillgång till alla sökningar som Andreas Lubitz gjort på internet den senaste tiden, framför allt under tidsperioden 16-23 mars i år rapporterar Sueddeutsche Zeitung .

Och uppgifterna är skrämmande.

Bara en dag innan olyckan, 23 mars, gjorde Lubitz sökningar på "olika sätt att begå självmord" och "cockpitdörrar och säkerhetsåtgärder" enligt tyske åklagaren.

Ljög för sina läkare

Men Andreas Lubitz var även mycket orolig för sin hälsa och gjorde flera läkarbesök under februari och mars i år visar dokument som tyska tidningen Bild tagit del av.

Anledningen var att han varit med om en bilolycka i december förra året, och när krockkudden löste ut träffades han av den i ansiktet. Efter olyckan upplevde han att synen försämrades och han klagade även på hörselproblem uppger schweiziska tidningen Blick.

"Mycket starkt sömnmedel"

Han blev förskriven flera starka mediciner för depression och panikångest, bland annat sömnmedlet lorazepam som kan öka risken för självmord.

- Det är ett mycket starkt sömnmedel och en doktor måste avgöra om man kan köra bil eller flyga när man tar det, säger en farmakolog till Bild.

Men Andreas Lubitz talade inte om för sina läkare att han fortfarande arbetade.

Han ljög i stället och sa att han var sjukskriven - men att han gärna ville bli frisk så han kunde återvända till arbetet.

När utredarna tog sig in i Andreas Lubitz lägenhet i Düsseldorf efter flygkraschen i förra veckan hittade de sönderrivna sjukintyg, bland annat för den dag när planet kraschade, och medicinska dokument som visar att Lubitz var sjuk och stod under behandling.

Tillsätter expertgrupp

Flygolyckan har nu lett till att myndigheterna ser över en rad säkerhetsåtgärder inom flyget.

På torsdagen meddelade den tyska transportministern Alexander Dobrindt, efter ett möte med landets flygorganisation, att de tillsatt en särskild expertgrupp som ska utreda de olika mekanismerna runt dörren till cockpit samt om man ska förändra regelverket kring en pilots medicinska undersökningar eller "psykologiska omständigheter", rapporterar AP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!