Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andrejs arm slogs ur led av polisen: ”Ny nivå av förtryck”

Invånarna i Moskva talar ut om kriget.
Andrej Kalich greps på en antikrigsdemonstration i söndags. Trots att armen slogs ur led tycker han att de andra gripna råkade mer illa ut.
Foto: Privat
Polisen griper demonstranter i Sankt Peterburg.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisbevakning nära Röda torget i Moskva.
Foto: EMIN DZHAFAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Över 8 000 personer har gripits i Ryssland för att ha protesterat mot invasionen av Ukraina.

Andrej Kalich fick sin arm slagen ur led när han greps i Sankt Petersburg.

– Det är helt klart en ny nivå av förtryck i Ryssland, säger han.

Samtidigt är det svårt att veta hur många ryssar som egentligen vänder sig mot kriget.

Det var få i Ryssland som hade trott att en invasion av Ukraina var möjlig.

– Ukraina är ett broderland för oss. Vi kunde inte föreställa oss det i våra våra värsta mardrömmar, säger människorättsaktivisten Andrej Kalich, om sina första tankar efter att invasionen var ett faktum.

Det inträffade fick honom och många andra ryssar att gå ut på gatan för att visa sitt missnöje. Det var under en sådan demonstration i hemstaden Sankt Petersburg i söndags som Andrej Kalich greps så våldsamt att hans arm gick ur led.

– Jag var mitt i protesten och såg två poliser gripa en ung kvinna och skrek att de skulle släppa henne. En annan polis kom fram till mig och jag blev knuffad ner i gatan, säger han.

Mer än 8000 gripna i Ryssland

Trots att han skadades i fallet och nu inte kan röra sin gipsade arm tycker han ändå att han hade mer tur än det 30-tal personer som greps samtidigt. Medan Andrej Kalich togs till sjukhus och senare släpptes blev de andra kvar på polisstationen.

– De fick stanna över natten och dagen efter togs de till domstolen där de antingen fick böter eller administrativ arrest, vilket betyder upp till 10 eller 15 dagar i häktet, säger han.

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info har drygt 8 200 personer gripits i ryska protester mot invasionen. Expressen har pratat med flera personer i Ryssland som är mot kriget – men inte vågar gå ut och demonstrera.

– Jag är för rädd för att demonstrera, det kan verka förkastligt, men människor blir slagna och gripna för det här, säger en kvinna från Moskva, som vill vara anonym.

En kvinna grips i Sankt Petersburg och håller upp en skylt med texten ”Nej till krig”.
Foto: SERGEI RYBEZHSKII / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
En demonstrant grips i Sankt Peterburg.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna grips vid en demonstration i Moskva.
Foto: ALEXANDER MIRIDONOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Ryssland har sedan invasionens början godkänt en ny lag som hotar med 15 års fängelse för att sprida ”oriktiga uppgifter” om landets militär och dessutom föreslås begreppet landsförräderi gälla allt stöd till utländska organisationer som ”skadar” Ryssland. 

– Oskyldiga människor kommer dömas till fängelse, till exempel journalister som lägger fram bevis. Varje dag kommer nyheter om att en ny tidning har stängt på grund av censuren, säger Andrej Kalich.

– Det är helt klart en ny nivå av förtryck, fortsätter han.

”Propagandan är livsfarlig”

Det är svårt att säga hur många människor i Ryssland som egentligen är mot kriget. Statligt kontrollerade opinionsundersökningar är missvisande.

– Bland mina bekanta som öppet visar sina åsikter har jag sett två-tre personer som rättfärdigar, eller åtminstone inte fördömer, kriget i Ukraina. Resten är förskräckta, rädda och känner skam, säger en kvinna från Moskva.  

Men det kan finnas skillnader i ålder och geografi. Andrej Kalich säger att Vladimir Putin fortfarande är väldigt populär och har etablerat en bild av Ryssland sedan andra världskriget bekämpat fascister.

– De är offer för propagandan och det här är bästa exemplet på hur propaganda kan vara farligt, det är livsfarligt.

Opinionen om kriget

Levada center är ett av få oberoende opinionsinstitut i Ryssland. I en undersökning som genomfördes före invasionen av Ukraina (17-21 februari) noterade de att inställningen bland ryssar om Ukraina hade försämrats sedan läget eskalerat i Donbass.

I november förra året förhöll sig 43 procent negativt till Ukraina – siffran för februari var 52 procent.

60 procent ansåg att USA eller Nato låg bakom eskaleringen i Ukraina.

Censur i Ryssland

Fler och fler medier stänger ner i Ryssland efter att deras hemsidor blockerats eller för att de bedömer att det inte går att bedriva journalistik med de nya lagarna, som till exempel gör att det inte går att rapportera fritt om invasionen.

På fredagskvällen blockerades även Facebook och Twitter för ryska internetanvändare.

Rysslandkännaren i tårar när hon kommenterar invasionen

Det är ukrainska militären själva som delar klippet, och ska enligt CNN skett norr om Kiev.

Rysslandkännaren i tårar när hon kommenterar invasionen

Rysslandkännaren i tårar när hon kommenterar invasionen.

Bomben dödade Igors fru och barn: ”Putin den jäveln”

Igor överlevde mirakulöst – men miste fru och dotter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.