Det var få i Ryssland som hade trott att en invasion av Ukraina var möjlig.
– Ukraina är ett broderland för oss. Vi kunde inte föreställa oss det i våra våra värsta mardrömmar, säger människorättsaktivisten Andrej Kalich, om sina första tankar efter att invasionen var ett faktum.
Det inträffade fick honom och många andra ryssar att gå ut på gatan för att visa sitt missnöje. Det var under en sådan demonstration i hemstaden Sankt Petersburg i söndags som Andrej Kalich greps så våldsamt att hans arm gick ur led.
– Jag var mitt i protesten och såg två poliser gripa en ung kvinna och skrek att de skulle släppa henne. En annan polis kom fram till mig och jag blev knuffad ner i gatan, säger han.
Mer än 8000 gripna i Ryssland
Trots att han skadades i fallet och nu inte kan röra sin gipsade arm tycker han ändå att han hade mer tur än det 30-tal personer som greps samtidigt. Medan Andrej Kalich togs till sjukhus och senare släpptes blev de andra kvar på polisstationen.
– De fick stanna över natten och dagen efter togs de till domstolen där de antingen fick böter eller administrativ arrest, vilket betyder upp till 10 eller 15 dagar i häktet, säger han.
Enligt människorättsorganisationen OVD-Info har drygt 8 200 personer gripits i ryska protester mot invasionen. Expressen har pratat med flera personer i Ryssland som är mot kriget – men inte vågar gå ut och demonstrera.
– Jag är för rädd för att demonstrera, det kan verka förkastligt, men människor blir slagna och gripna för det här, säger en kvinna från Moskva, som vill vara anonym.
Ryssland har sedan invasionens början godkänt en ny lag som hotar med 15 års fängelse för att sprida ”oriktiga uppgifter” om landets militär och dessutom föreslås begreppet landsförräderi gälla allt stöd till utländska organisationer som ”skadar” Ryssland.
– Oskyldiga människor kommer dömas till fängelse, till exempel journalister som lägger fram bevis. Varje dag kommer nyheter om att en ny tidning har stängt på grund av censuren, säger Andrej Kalich.
– Det är helt klart en ny nivå av förtryck, fortsätter han.
”Propagandan är livsfarlig”
Det är svårt att säga hur många människor i Ryssland som egentligen är mot kriget. Statligt kontrollerade opinionsundersökningar är missvisande.
– Bland mina bekanta som öppet visar sina åsikter har jag sett två-tre personer som rättfärdigar, eller åtminstone inte fördömer, kriget i Ukraina. Resten är förskräckta, rädda och känner skam, säger en kvinna från Moskva.
Men det kan finnas skillnader i ålder och geografi. Andrej Kalich säger att Vladimir Putin fortfarande är väldigt populär och har etablerat en bild av Ryssland sedan andra världskriget bekämpat fascister.
– De är offer för propagandan och det här är bästa exemplet på hur propaganda kan vara farligt, det är livsfarligt.
Opinionen om kriget
Levada center är ett av få oberoende opinionsinstitut i Ryssland. I en undersökning som genomfördes före invasionen av Ukraina (17-21 februari) noterade de att inställningen bland ryssar om Ukraina hade försämrats sedan läget eskalerat i Donbass.
I november förra året förhöll sig 43 procent negativt till Ukraina – siffran för februari var 52 procent.
60 procent ansåg att USA eller Nato låg bakom eskaleringen i Ukraina.
Censur i Ryssland
Fler och fler medier stänger ner i Ryssland efter att deras hemsidor blockerats eller för att de bedömer att det inte går att bedriva journalistik med de nya lagarna, som till exempel gör att det inte går att rapportera fritt om invasionen.
På fredagskvällen blockerades även Facebook och Twitter för ryska internetanvändare.