Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andreas Lubitz kan ha drogat planets kapten

Foto: Getty Images
Flygplanets kapten Patrick Sondheimer syns vid sidan av andrepiloten Lubitz på denna bild.

LONDON. Andreas Lubitz kan ha drogat kapten Patrick Sondheimers kaffe med urindrivande medel.

Han sökte information om sådana droger på nätet.

Det uppger Daily Mirror.

 

Det var kapten Patrick Sondheimers besök på toaletten under Germanwings flygning mellan Barcelona och Düsseldorf, som blev början på flygkatastrofen över de franska alperna.

Det mesta tyder på att andrepiloten, den 27-årige Andreas Lubitz, medvetet kraschade planet, en Airbus 320 med 150 personer ombord.

Han omprogrammerade autopiloten när han var ensam i cockpit och vägrade släppa in kapten Sondheimer igen när kaptenen återvände.

Det kan nu visa sig att besöket på toaletten inte var någon tillfällighet. Att det var framtvingat av Lubitz själv.

Den tyska polisen beslagtog Andreas Lubitz dator och Ipad vid en husrannsakan i andrepilotens lägenhet i Düsseldorf, två dagar efter flygkatastrofen.

De har bland annat kartlagt vilka sidor på nätet han besökt. Det har varit känt sedan tidigare att han sökte efter information om hur säkerheten fungerade med cockpitdörrar på flygplan.

Han surfade också på sajter som diskuterar olika självmordsmetoder.

Men enligt Daily Mirror sökte han också information om urindrivande droger, medel som får en person att bli kissnödig. Tyska åklagare vill inte kommentera de senaste uppgifterna, men enligt Daily Mirror är det möjligt att Lubitz drogade kapten Sondheimers kaffe.

En passagerare som flög på sträckan Düsseldorf till Barcelona samma morgon, med samma besättning, har för Bild tidigare berättat att han såg kaptenen besöka toaletten även på nedvägen.

Under det korta stoppet på Barcelonas flygplats, hann kapten Patrick Sondheimer aldrig utföra sina behov. Men klockan 10.10 - bara nio minuter efter start från Barcelona - hörs Sondheimer säga:

– Jag hade inte tid att gå på toaletten innan vi startade.

– Du kan gå när du vill, svarar Lubitz, enligt den inspelade konversationen på en av planets svarta lådor.

En dryg kvart senare, när planet nått marschhöjd, lämnar så Sondheimer förarkabinen. Han kommer aldrig att få återvända in.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!