Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images
 Foto: Getty Images
Flygplanets kapten Patrick Sondheimer syns vid sidan av andrepiloten Lubitz på denna bild.Flygplanets kapten Patrick Sondheimer syns vid sidan av andrepiloten Lubitz på denna bild.
Flygplanets kapten Patrick Sondheimer syns vid sidan av andrepiloten Lubitz på denna bild.

Andreas Lubitz kan ha drogat planets kapten

Publicerad

LONDON. Andreas Lubitz kan ha drogat kapten Patrick Sondheimers kaffe med urindrivande medel.

Han sökte information om sådana droger på nätet.

Det uppger Daily Mirror.

 

Det var kapten Patrick Sondheimers besök på toaletten under Germanwings flygning mellan Barcelona och Düsseldorf, som blev början på flygkatastrofen över de franska alperna.

Det mesta tyder på att andrepiloten, den 27-årige Andreas Lubitz, medvetet kraschade planet, en Airbus 320 med 150 personer ombord.

Han omprogrammerade autopiloten när han var ensam i cockpit och vägrade släppa in kapten Sondheimer igen när kaptenen återvände.

Det kan nu visa sig att besöket på toaletten inte var någon tillfällighet. Att det var framtvingat av Lubitz själv.

Den tyska polisen beslagtog Andreas Lubitz dator och Ipad vid en husrannsakan i andrepilotens lägenhet i Düsseldorf, två dagar efter flygkatastrofen.

De har bland annat kartlagt vilka sidor på nätet han besökt. Det har varit känt sedan tidigare att han sökte efter information om hur säkerheten fungerade med cockpitdörrar på flygplan.

Han surfade också på sajter som diskuterar olika självmordsmetoder.

Men enligt Daily Mirror sökte han också information om urindrivande droger, medel som får en person att bli kissnödig. Tyska åklagare vill inte kommentera de senaste uppgifterna, men enligt Daily Mirror är det möjligt att Lubitz drogade kapten Sondheimers kaffe.

En passagerare som flög på sträckan Düsseldorf till Barcelona samma morgon, med samma besättning, har för Bild tidigare berättat att han såg kaptenen besöka toaletten även på nedvägen.

Under det korta stoppet på Barcelonas flygplats, hann kapten Patrick Sondheimer aldrig utföra sina behov. Men klockan 10.10 - bara nio minuter efter start från Barcelona - hörs Sondheimer säga:

– Jag hade inte tid att gå på toaletten innan vi startade.

– Du kan gå när du vill, svarar Lubitz, enligt den inspelade konversationen på en av planets svarta lådor.

En dryg kvart senare, när planet nått marschhöjd, lämnar så Sondheimer förarkabinen. Han kommer aldrig att få återvända in.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag