Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hedersomnämnande till Andreas Häggström för artiklar om självmord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Andreas Häggström och fotograf Anna-Karin Nilsson
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Rasmus var 23 år och Tove 24 när de tog sina liv efter år av psykisk ohälsa. På bara ett par minuter förändrades deras familjers liv för all framtid.

Nu har Expressens reporter Andreas Häggström fått ett hedersomnämnande för reportagen om Tove och Rasmus och om deras anhöriga – de som blev kvar.

– Skrivs det inte om självmord kan man inte få till en förändring, säger Anderas Häggström.

Expressens reporter Andreas Häggström har fått ett hedersomnämnande för sina reportage om unga människor som dött i självmord av föreningen Suicide Zero.

Tillsammans med kollegerna Helena Sund och Atilla Yoldas skrev han en rad reportage om anhöriga till unga som tagit sina liv eller tänkt ta sina liv, men överlevt.

Andreas reportage, som han gjorde tillsammans med fotografen Anna-Karin Nilsson, tog fasta på hur det blev för familjerna till Rasmus, 23, och Tove, 24, efter att de båda gått bort till följd av självmord.

Juryn: Vördnadsfullt 

Juryns motivering: ”Andreas Häggström på temat ‘Vi som blev kvar’ framhäver två familjers berättelser på ett vördnadsfullt och berörande sätt. Trots rädsla bland journalister att rapportera kring suicid så lyckas Andreas skildra de två unga personernas kamp och konsekvensen för deras anhöriga på ett personligt sätt, utan att vara för närgången. Expressen lyfter därmed ett av Sveriges största samhällsproblem som berör fler än tiotusentals varje år.”

– Det känns hedrande, säger Andreas Häggström som menar att det bland medier finns en osäkerhet kring hur och vad man får skriva om självmord, vilket gör att många avstår.

– Det är förståeligt. Men jag tror det är viktigt att berätta hur suicid blir den yttersta konsekvensen. Att det sällan rör sig om val människor gör, utan att det är en konsekvens av psykisk sjukdom. Skrivs det inte om självmord kan man inte få till en förändring.

Du träffade två familjer som mist sina barn, hur var det?

– Det är nog de starkaste mötena jag har varit med om. Och det är ännu en fråga som behöver mer ljus: Hur insatser för efterlevande ser ut. För de är mer eller mindre icke existerande. Man får klara sig bäst man vill.

Varför brinner du för det här ämnet?

– Jag har själv bipolär sjukdom och har levt med psykisk ohälsa och suicidtankar tidigare, vilket jag är väldigt öppen kring. Redan när jag kontaktade familjerna berättade jag om mina egna erfarenheter, därför tror jag de kände sig trygga med att släppa in mig berättar Andreas Häggström.

Här kan du läsa alla reportagen i serien Vi som blev kvar:

Tove, 24, tog sitt liv: ”Förlåt jag älskar er villkorslöst” 

Det gör så ont att han tänkte att han gjorde oss en tjänst genom att dö. 

Dennis försökte ta sitt liv: ”Inge vill höra en 13-årig pojke prata om känslor.  

Sissela, 25, planerade sitt självmord - räddades av sin mamma


Bästa rapporteringen om självmord uppmärksammas

Malou efter tio fick i veckan organisationen Suicide Zeros årliga prispris för bästa rapportering om självmord’. Hedersomnämnanden gick till:
Andreas Häggström (Expressen)
Peter Ferm (Helsingborgs Dagblad) tillsammans med Peter Herkel (Sydsvenskan)
Syftet med priset, som instiftades 2015, är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt.

Känner du någon som mår dåligt?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar.


Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre. Det finns ett antal organisationer att vända sig till:  


Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.