Andreas Carlgren (C) håller tal under klimatmötet i Cancun. Foto: Omar Torres/AFP
Andreas Carlgren (C) håller tal under klimatmötet i Cancun. Foto: Omar Torres/AFP

Andreas Carlgren på klimatmötet: "Kan bli ett steg tillbaka"

Publicerad
Uppdaterad
Världsledare har förhandlat i drygt en vecka på FN:s klimatmöte i Cancun.
Men miljöminister Andreas Carlgren (C) tror att de kan lämna mötet - lottlösa.
- Det kan i värsta fall bli ett steg tillbaka, säger han till Expressen.se.
Det årliga klimatmötet börjar lida mot sitt slut.
På plats i Cancun i Mexiko försöker representanter från 193 länder att komma fram till överenskommelse för att bromsa klimatförändringarna.
Efter en dryg veckas förhandlingar är miljöminister Andreas Carlgren (C) osäker på om de kommer att lämna mötet med en överenskommelse.
– Det är väldigt intensiva förhandlingar och det står och väger, säger han till Expressen.se


"Höja ambitionen"

Han nämner tre avgörande frågor; utsläppsminskningarna, Kyotoprotokollet och finansieringen.
– När det gäller utsläppen så gäller det att få alla som gav löften i Köpenhamn att stå för dem också. Sedan gäller det att höja ambitionen och undvika att sätta tak som riskerar att falla in, säger Carlgren.
Den största motsättningen finns inom Kyotoavtalet.
– U-länderna vill att Kyotoavtalet står fast och de kräver att man gör upp om att det ska fortsätta. Och det vill även EU, men inte Kanada, Japan och Ryssland, säger Andreas Carlgren.

Kan bli steg tillbaka

Något klimatavtal tror han inte på i Cancun.
– Det är det inte många som har trott på heller. Det gäller i stället att ta ett stort kliv inför nästa års möte i Sydafrika. Antingen blir det ett jättekliv, eller så kan det till och med bli ett steg tillbaka, säger Andreas Carlgren.
Han fortsätter:
– Det är en kapplöpning med tiden och länder är oense om saker och ting.
Hur är stämningen på mötet?
– Den är bra. Det är bättre samtal här än det var i Köpenhamn, säger Andreas Carlgren.
Han har fått ett särskilt uppdrag av Mexikos utrikesminister och höll under onsdagen ett tal där han bland annat höjde Sverige som ett gott exempel när det gäller utsläppsminskningar. Talet var främst riktat mot Kina och USA som höjt sina utsläpp kraftigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag