Andreas behöver tillsyn dygnet runt – trots det nekas han dubbel assistans av Försäkringskassan. Foto: TV4/SkärmdumpAndreas behöver tillsyn dygnet runt – trots det nekas han dubbel assistans av Försäkringskassan. Foto: TV4/Skärmdump
Andreas behöver tillsyn dygnet runt – trots det nekas han dubbel assistans av Försäkringskassan. Foto: TV4/Skärmdump
– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika. Foto: Privat– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika. Foto: Privat
– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika. Foto: Privat

Andreas, 12, behöver hjälp dygnet runt – Försäkringskassan säger nej

Publicerad

Andreas Erkesjö, 12, har ADHD, grav autism och epilepsi.

Läkare anser att han behöver tillsyn dygnet runt och familjen har ansökt om dubbel assistans.

Försäkringskassans bedömning? 

Ingen assistans.

– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika.

ADHD.

Grav autism.

Epilepsi.

Utvecklingsstörning.

Beteendestörning.

Läkarintyget är glasklart. Tolvårige Andreas behöver tillsyn dygnet runt. 

Föräldrarna är överens. De behöver all hjälp de kan få.

Försäkringskassan? De menar att behovet finns – men inte når kraven för statlig assistansersättning. 

Andreas föräldrar, Johan och Annika Erkesjö, har tidigare ansökt om dubbel assistans – och nyligen kom mardrömsbeskedet från Försäkringskassan som slog familjen i spillror.

"Försäkringskassan beslutar att Andreas inte längre får assistansersättning från och med juli 2017", står det i dokumentet.

– Det är helt ofattbart, säger Annika.

– Vi har kämpat på och nu tar de bort allt. Vi ser ingen ljusning och vet inte hur vi ska orka.

Får krampanfall och förstår inte fara

Familjen har tidigare vädjat i ett inslag från TV4 om hjälp. Johan och Annika arbetar båda som sjuksköterskor, men tiden räcker inte till; Andreas tar upp all deras vakna tid.

– Han förstår inte att han inte kan springa ut i gatan. Han kan kasta i väg ett glas, gå på glasbitarna och inte förstå att han kan skära sig.

Andreas, vars utvecklingsstörning innebär att hans mentala ålder är omkring ett, två år, blev av med sin statliga assistansersättning i juli. Nu är det svårt att få ihop livspusslet hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Nekades assistans – nu är Saga, 5, död 

 

Bara några minuters ouppmärksamhet kan innebära att Andreas ligger på golvet i ett krampanfall.

– Vid ett tillfälle somnade jag i 45 minuter och när jag vaknade hade han haft ett krampanfall. Han hade lika gärna kunnat vara medvetslös, berättar hon.

På bara några sekunder kan Andreas få ett anfall, ramla och skada sig allvarligt.Foto: Privat

"Risk att Andreas kan dö"

Föräldrarna berättar att de känner sig låsta, otillräckliga och fullkomligt utmattade. Just nu har de en assistent genom kommunen, men drar det tyngre lasset själva.

– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger Annika.

– Man måste se över det här; det här är inte mänskligt. Man kan inte spara in på det här sättet. Man kör slut på föräldrarna och Andreas tar skada av det. Det här kostar så mycket mer av samhället än om de hade gett oss assistans från början. Vi går på knäna.

Ett videoklipp visar hur tre personer måste hjälpas åt för att lyfta upp Andreas till rullstolen.Foto: Privat

 

Försäkringskassan: "Ger inte förutsättningar"

I Försäkringskassans beslut framgår det att Andreas bedöms tillhöra personkretsen enligt LSS utifrån sin diagnos.

"Andreas bedöms dock inte behöva handgriplig hjälp med sina grundläggande behov mer än 20 timmar per vecka i genomsnitt", står det i beslutet.

Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan, förklarar för TV4 varför Andreas Erkesjö nekas statlig assistans.

– Jag har respekt för att det är en svår situation för familjen, säger hon och fortsätter:

– Han har absolut ett behov, men lagstiftningen och rättspraxis för den statliga assistansersättningen ger inte förutsättningar för att han ska kunna få den statliga assistansen.

 

LÄS OCKSÅ: Svårt sjuke Charlie, 4, får ingen hjälp längre 

 

Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, beskriver Försäkringskassans beslut som katastrofalt.

– Det här är katastrof, det är bedrövligt och det är skandal, säger hon till TV4.

Expressen söker Stockholms kommun för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag