Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andra SD-tjänsteman utreds – kopplas till ”Svenska zoner”

Mannen är även lokalpolitiker
Nu rapporterar SvD att ännu en tjänsteman i partikansliet utreds internt.

En politiskt sakkunnig i Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i den rasideologiska miljön.

Ännu en tjänsteman i SD-kansliet utreddes för att ha varit med i en Facebook-grupp om att införa ”svenska zoner”, rapporterar SvD. 

Partiet uppger nu att ärendet är utagerat efter att ha konstaterat att det enbart handlar om ”ett passivt medlemskap” i gruppen.

Förra veckan avslöjade Expo att en man i 55-årsåldern, som arbetar som politiskt sakkunnig på SD:s riksdagskansli, har kopplingar till den organisationen ”Det fria Sverige”. Mannen har även jobbat för nordiska rådet de senaste åren och har tidigare varit aktiv inom Miljöpartiet.

Han ska bland annat ha varit med på ett möte inom ”Det fria Sverige” som var öppet endast för medlemmar.

Mattias Karlsson, riksdagsledamot för SD, har kallat organisationens ledarskap för nazister.

SvD rapporterar att ännu en tjänsteman i partikansliet utreds internt, efter att ha varit en del av Facebook-gruppen ”Svenska zoner”, som mannen i 55-årsåldern även är engagerad i.

SD: ”Påtalat det extremt olämpliga”

”Initialt har vi haft samtal med tjänstemannen och påtalat det extremt olämpliga i att överhuvudtaget befläcka sig med den här gruppen. Partiet tar skarpt avstånd från gruppen Svenska zoner och tar detta på mycket stort allvar”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna, i ett mejl till tidningen.

Senare skrev Christian Krappedal i ett mejl till Expressen att ärendet är avslutat:

”Vi kan nu konstatera att tjänstemannens kontakt inte sträcker sig längre än ett passivt medlemskap i facebookgruppen. Mot bakgrund av vårt samtal ser vi därför ärendet som utagerat.”

Projektet vill införa lokala ”maktherravälden”, där ”svenska patrioter” ska ta över makten eller skapa ”väsentligt inflytande”.

I gruppen framförs idén om folkutbyte – att svenskar kommer att bli en minoritet i landet och att det därför behövs ”Svenska zoner”.

Mannen var tidigare aktiv i Miljöpartiet

En annan SD-tjänsteman i vit makt-rörelsen har tidigare arbetat för Miljöpartiet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.