”Andra behöver vaccinet mer än deras väktare”

Anders Tegnell: ”Går så fort som vi får leveranser”.
Gustav Soler, specialistläkare och delägare på Prosalus, som driver två vårdcentraler i Norrtälje.
Foto: Privat
Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Tiohundra.
Foto: Pressbild/Tiohundra
Vaccin
Foto: MARCIN BRUNIECKI/SHUTTERSTOCK / MARCIN BRUNIECKI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vaccindoser till personalen på Norrtälje sjukhus har erbjudits till yrkesgrupper som inte arbetar med patienter – bland annat chefer och väktare.

Beslutet ifrågasätts av konkurrerande vårdgivare.

– Varför har de inte hört av sig till vår personal eller andra kritiska verksamheter? Det finns andra som behöver vaccin mer än deras väktare och administrativa personal, säger Gustav Soler på Prosalus.

En konflikt om hur vaccindoser fördelats har blossat upp i Norrtälje, sedan den offentligt drivna sjukvårdsaktören Tiohundra bland annat låtit vaccinera chefer, administrativ personal, lokalvårdare och väktare.

Dessutom har personal inom primärvården fått vaccin, på två vårdcentraler som ligger i anslutning till Norrtälje sjukhus. 

Det har rört upp känslor hos anställda på de privatdrivna vårdcentralerna i allmänhetens tjänst.

– Det är svårt för oss att upprätthålla arbetsmoral, när vi lovar våra hårt arbetande vårdanställda att de ska få vaccin så fort det blir vår tur. Sedan visar det sig att konkurrenten inte bara vaccinerat sina vårdcentraler, utan även vaccinerar personal som saknar patientkontakt, säger Gustav Soler, specialistläkare och delägare på Prosalus, som driver två vårdcentraler i Norrtälje.

– Hur ska vi förklara för vår personal att de inte är prioriterade jämfört med kolleger som gör exakt samma sak, men inom offentlig verksamhet?  

Tiohundra försvarar beslutet

Susanne Bergenbrant Glas är chefläkare på Tiohundra. Hon bekräftar att de kunnat erbjuda vaccin till flera yrkesgrupper på sjukhuset, av de 400 doser som är öronmärkta för sjukhuspersonal, men anser att allt har skett enligt gällande riktlinjer från regionen.

– Region Stockholm har informerat om turordningslistan, och vi har givetvis prioriterat intensivvården, våra covid-avdelningar, akutmottagningar och geriatrik. Vårdcentralen ligger i sjukhuset, det är samma verksamhet som råder, så vi har inte gått utanför direktiven, säger hon.

– Personal inom den egna verksamheten omfattar även studenter eller andra medarbetare med annan arbetsgivare, exempelvis lokalvårdare.

Så att vaccinera chefer, administrativ personal och väktare följer den ordning som regionen bestämt?

– Vi följer det här som kallas patientnära kontakt, och väktarna som rör sig i våra lokaler kan ibland tvingas bli handgripliga med patienter. Eventuella chefer som vaccinerats är sekretess, men vi har tagit fram en turordningslista. De chefer vi har sitter ofta placerade mitt ute i verksamheten och jobbar också kliniskt, det vill säga patientnära. Jag har inte nåtts av några tveksamheter. 

Har du fått vaccin?

– Jag kan inte svara på den frågan, för då skulle du gå in i min sekretess och integritet.

Hade doserna kunnat användas till andra, mer prioriterade grupper?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har fullt förtroende för den turordningen vi har. Sedan om det är på grund av logistiken... När man väl har dragit upp fem eller sex sprutor, då har man bara sex timmar på sig att använda dem. Då kan det kanske hända att man har ringt in någon lokalt. Det viktiga är att man inte slänger värdefulla doser, säger Susanne Bergenbrant Glas.

”Andra behöver vaccin mer”

Gustav Soler är inte nöjd med svaret.

– Hur kommer det sig att de alltid ringer in sin egen personal om det blir vaccin över? Varför har de inte hört av sig till vår personal eller andra kritiska verksamheter? Det finns andra som behöver vaccin mer än deras väktare och administrativa personal, säger han.

– Den politiska signalen som sänds från Tiohundra, ett offentligt bolag, är svårmotiverad. Särskilt eftersom det finns en motivering i lagen om valfrihetssystem, att upphandlande myndighet ska behandla alla aktörer likvärdigt. Det har man inte gjort när man låtit offentlig verksamhet under LOV (lagen om valfrihetssystem) få prioritet på vaccin framför andra verksamheter inom samma avtal och med exakt samma uppdrag, fortsätter Gustav Soler. 

– Man skapar ett A- och ett B-lag inom vården utifrån var man är anställd. 

Har inlett en utredning

Han har, på direkt uppmaning från Susanne Bergenbrant Glas, rapporterat fallet till Region Stockholms vaccinkoordinator Magnus Thyberg.

Thyberg berättar att de har inlett en utredning, för att se om riktlinjerna har följts och om de behöver förändra något i regionens kommunikation.

– Det är korrekt att våra rekommendationer säger att för att räknas som sjukvårdspersonal på ett sjukhus så är det personer som befinner sig i patientnära arbete. Det kan vara ganska många olika yrkesgrupper på ett sjukhus. För att skydda patienterna behövs ett brett vaccinationsskydd. Den generella riktlinjen gäller, säger Magnus Thyberg.

– Sedan har vi väldigt ont om vaccin just nu, och har valt då att lyfta en grupp, och säga att för att vi ska kunna upprätthålla sjukvården och ta hand om svårt sjuka patienter så behöver vi börja med de delar av sjukhuset där det är väldigt kritiskt. Där har sjukhusen själva fått välja vad som är kritiskt för deras sjukhus.

Efter det står det fritt att välja personalgrupper?

– Nu gör vi en utredning för att se om riktlinjerna följs.

Kan du förstå att en vårdcentral känner sig förfördelad, när en annan vårdcentral erbjuds vaccin för att de ligger i anslutning till ett sjukhus?

– Det finns mycket känslor kring vaccination och jag är glad att önskan är stor att bli vaccinerad. Sedan måste vi också tänka på att vi med tiden ska vaccinera hela den vuxna befolkningen. Det behövs ett visst tålamod för att det här ska gå smidigt, säger Magnus Thyberg.

Chefer gick före i vaccinkön

Enligt Magnus Thyberg har det inte inkommit några andra avvikelserapporter kring vaccineringen i Stockholm. Från andra håll i landet har det däremot rapporterats flera fall där vaccinet använts felaktigt.

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter att en vårdchef i Eskilstuna låtit vaccinera sin familj, och den efterföljande utredningen visade att ytterligare tre chefer låtit anhöriga gå före i vaccinkön.

Även i Halland har ett tiotal kommunala chefer valt att ta vaccinet, uppger Hallandsposten. Detta trots att över 3 500 personer som arbetar med patientnära kontakter inom äldrevården väntar på sin första spruta.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att incidenterna måste utredas av respektive region.

– Det är något för regionerna att ta en ordentlig intern dialog om, varför sådana här incidenter kan uppkomma och vad som ligger bakom dem. Vi är en samordnande myndighet, men regionerna har i slutändan styrningen över det här.

Farshid Jalalvand berättar om skillnaderna mellan de olika vaccinen och om varför vi även behöver ta de lite sämre vaccinen för att få pendemin att avta snabbt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.