Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Andra än rasister använder fula ord"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson.
Foto: Christian Örnberg

Jimmie Åkesson (SD) gästade SR:s Studio ett på torsdagen med anledning av de senaste veckornas turbulens i partiet efter Expressens avslöjanden.

– Jag tror inte att det är så enkelt som att man är rasist för att man uttrycker sig på det sättet, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson menade inledningsvis att partiet inte var befolkat av rasister.

– Nej, det vill jag verkligen inte påstå. Vi har ingen tolerans mot rasism, säger han.

Angående Lars Isovaara, som polisanmälts för att ha sagt olämpliga saker till en vakt, sa sig Åkesson först inte kunna bekräfta att uttalandena var rasistiska då han inte hade hört vad som sagts.

Han fick då frågan om han inte litar mer på polisen än Isovaara?

– I det här läget gör jag det, absolut. Det är högst sannolikt att han sagt något som är väldigt olämpligt, säger Åkesson. 

"Tolererar inte övertramp"

Han fick frågan om vad han själv definierar som rasistiskt.

– Det är att man värderar människor utifrån vilken folkgrupp man har och att man anser att det finns herrefolk som har rätt att förtrycka andra folk och så vidare, säger han och fortsätter med att säga att det kan vara rasism om man anspelar på att någon är mindre värd för att den har ett annat ursprung än en själv.

Åkesson frågades ut om sverigedemokrater som uttrycker sig rasistiskt och kvinnoförnedrande när de är berusade. Han påpekade då att SSU:s ordförande gjorde samma sak för några år sedan och fortsatte:

– Jag tror inte att det är så enkelt som att man är rasist för att man uttrycker sig på det sättet. Sen kan man naturligtvis vara det. Rasister brukar använda sådana uttryck. Men jag tror att även andra än rasister använder fula ord ibland, säger han.

 Hur många fler sådana här händelser tål Sverigedemokraterna? 

– Jag vet inte. Tittar man på opinionsläget så ser det ganska bra ut för oss och jag tror att det hänger mycket ihop med att man upplever att vi tillämpar den här nolltoleransen. Att vi inte tolererar övertramp. Jag hoppas att väljare förstår att enskilda individers uppförande, enskilda individers uttalanden inte kan lasta ett helt parti, säger Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.