Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andningsproblemen stoppar inte Chavez

Foto: Rodrigo Abd/AP

Hugo Chavez, som har svåra andningsproblem efter sin senaste canceroperation, kan vänta med att svära eden och ändå fortsätta som president, uppger Venezuelas vicepresident Nicolas Maduro.

Chavez är trots hälsotillståndet inte permanent borta från sin post, enligt Maduro. Presidenten valdes för en ny sexårsperiod i höstas och ska egentligen avlägga eden den 10 januari.

– Formaliteten kan lösas i högsta domstolen senare om han inte kan svära eden då, sade Maduro och viftade i tv med ett exemplar av grundlagen i pocketboksformat.

– Presidenten är president i detta ögonblick.

Maduro avvisade oppositionens krav på att Chavez åtminstone tillfälligt ska överlåta sina plikter till nationalförsamlingens talman, om hans hälsa omöjliggör edsavläggelsen i tid.

Chavez har inte visat sig offentligt på nästan en månad och är kvar i Kuba där han opererades för fjärde gången efter cancerdiagnosen som han fick för 1,5 år sedan. Efter operationen har han fått en svår lunginfektion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.