Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anderssons svar på kritiken: "Märkligt"

Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens nya prognos för svensk ekonomi.
Foto: Marcus Ericsson/Tt
"Investeringarna har ökat på ett sätt som vi inte hade vågat hoppas på", sade finansministern Magdalena Andersson.
Foto: Marcus Ericsson/Tt

Svensk ekonomi är ”urstark” meddelade Magdalena Andersson, S, på en presskonferens om regeringens nya ekonomiska prognos på måndagen. 

Samtidigt svarar hon på kritiken från Finanspolitiska rådet. 

– Det är ett märkligt förslag att man ska ha en regel som är för människor som är födda i Sverige och en annan regel för människor som har flyttat till Sverige, säger finansministern. 

Under måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens nya prognos för svensk ekonomi.

Det var en något ljusare bild som framträdde än sist när Andersson presenterade prognosen på Harpsund i höstas. svensk ekonomi går som ”en nyproducerad Tesla” sa finansministern.

– Investeringarna har ökat på ett sätt som vi inte hade vågat hoppas på och det är oerhört positivt. Det är både inom tjänstesektorn, inom fastighetssektorn men också en del positiva besked från industrin, säger finansministern.

John Hassler: "Det saknas en styråra"

Samtidigt ställs svensk ekonomi för ett ökat flyktingmottagande och en oroande prognos när det gäller arbetslösheten på lång sikt.

Ett par timmar tidigare riktade Finanspolitiska rådet, myndigheten som ska granska regeringens ekonomiska politik, vass kritik mot regeringen.

Ordförande John Hassler krävde besked från Magdalena Andersson huruvida ”krona för krona”-principen kommer att ligga kvar eller inte. Enligt rådet är det lämpligt att låta principen styra med undantag för delar av flyktingmottagandet där det kan finnas skäl att låna.

– Det saknas en styråra i finanspolititiken, säger Hassler.

Magdalena Andersson: "Märkligt förslag"

När Magdalena Andersson får höra om kritiken säger hon:

– Det är ett märkligt förslag att man ska ha en regel som är för människor som är födda i Sverige och en annan regel för människor som har flyttat till Sverige. Så kan man inte riktigt bedriva ekonomisk politik, säger hon.

Rådet varnade också för att det kan komma att ta ännu längre tid för nyanlända att komma i arbete om inte regeringen förbättrar integrationen.  Enligt Hassler bör regeringen nu satsa på enkla jobb med lägre löner och prioritera arbete före utbildning för nyanlända.

"Både kvalificerade och enklare jobb"

Magdalena Andersson menar att det är arbetsmarknadens parter som ska förhandla om lönerna men öppnar för enkla jobb.

– Självklart är det viktigt att det finns möjlighet för alla människor att vara på arbetsmarknaden och då handlar det både om att det ska finnas kvalificerade och enklare jobb, säger hon och ger exempel på jobb inom rut-sektorn.

I söndagens ”Agenda” i SVT2 kritiserades finansministern av sin företrädare Anders Borg för hur regeringen betalar för det ökade flyktingmottagandet utan att överstiga utgiftstaket genom att till exempel skjuta fram utgifter till nästa år.

– Att det kommer från Anders Borg är oerhört förvånande eftersom han tillämpade exakt samma metoder när han var finansminister. Så nu kanske han får bättra på minnet, säger Magdalena Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.