Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anderssons stöd till Löfven efter kritiken

Stefan Löfven gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om dödsskjutningarna. Under veckan har statsministern kritiserats hårt för sin insats i intervjun.
Magdalena Andersson intervjuas i Ekots lördagsintervju. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen / Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och Magdalena Andersson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansminister Magdalena Andersson lyfter, precis som Stefan Löfven, segregation som en av anledningarna till gängkriminalitet.

Det säger hon i Ekots lördagsintervju.

– Där finns många lätta offer för de kriminella gängen att kunna rekrytera.

Stefan Löfven har fått mycket och hård kritik för sin insats i förra veckans Agenda i SVT.

Han fick i programmet frågor om vad som orsakat det ökande gängvåldet och har av många kritiserats för att ha svarat otydligt.

Statsministern pekade på segregation och ökade klyftor, men ville inte dra några paralleller till migrationen.

I Ekots lördagsintervju får finansminister Magdalena Andersson (S) frågan om hon gör samma analys som Stefan Löfven.

Hon svarar att hon tror att forskningsvärlden kommer att undersöka noggrant vad som ligger bakom den ökande gängbrottsligheten. Men hon pekar också på att klyftorna har ökat.

Hör Magdalena Andersson i Ekots lördagsintervju:

– Om jag ser det från mitt perspektiv som finansminister så har ju klyftorna i Sverige ökat snabbare än i andra länder under de senaste decennierna. Om vi tittar på andelen ekonomiskt utsatta hushåll så har de ökat rejält under de senaste 15 åren, säger hon och fortsätter:

– Vi har stadsdelar i Sverige nu där en väldigt hög andel har mycket små ekonomiska marginaler, hög arbetslöshet, trångboddhet och dåliga skolresultat. Det är klart att bland ungdomar som växer upp i de områdena och inte riktigt ser att de genom att gå i skolan kan få ett bra jobb, där finns många lätta offer för de kriminella gängen att kunna rekrytera.

Magdalena Andersson: Kan vara självkritiska 

Magdalena Andersson säger att det behövs en tydlig ekonomisk fördelning för att minska klyftorna men pekar också på att att det finns stor förbättringspotential när det gäller skolorna.

Hon menar att Sverige har haft förhållandevis lite omfördelning när det gäller hur mycket resurser man lägger på olika skolor.

– Det har inte varit bra. Därför har ni nu ett nytt jämlikhetsbidrag, som kommer ge mer resurser till de skolor som har haft tuffast förutsättningar och där eleverna behöver mer stöd, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Magdalena Andersson tycker också att Socialdemokraterna har anledning att vara självkritiska när det gäller att förmedla hur mycket av partiets politik som finns i januariavtalet, kompromissen mellan S, MP, L och C.

I hennes mening har Centerpartiet varit bättre på att lyfta vad som är deras politik än vad Socialdemokraterna har.

Damberg om kritiken mot Löfven efter intervjun

Inrikesminister Mikael Damberg: Så ska regeringen stoppa våldet – kommenterar kritiken mot Stefan Löfven efter intervjun i SVT:s ”Agenda”.

”Löfven slår knut på sig själv”

Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld om kritiken mot statsminister Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.