Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anderssons ord om nya världsbankchefen

David Malpass.
Foto: LIU JIE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED
Magdalena Andersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Valet av David Malpass som ny chef för Världsbanken har väckt oro för att klimatsatsningar inte ska prioriteras.

När den svenska regeringen deltar i årets vårmöten i Washington är budskapet tydligt.

– Vi kommer naturligtvis att följa upp det kontinuerligt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Tidigare i veckan valdes David Malpass, 63, till ny chef för Världsbanken efter att ha varit den enda kandidaten till posten.

David Malpass var tidigare statssekreterare med ansvar för internationella affärer vid det amerikanska finansdepartementet och fungerade även som Trumps rådgivare i ekonomiska frågor under presidentvalskampanjen 2016.

Att Malpass är en lojal Trump-supporter har väckt oro för att han inte ska ta klimatfrågorna på allvar, trots Världsbankens mål om att bekämpa klimatförändringarna.

Under årets vårmöten med Världsbanken och IMG i Washington DC finns en delegation från den svenska regeringen på plats.

Finansminister Magdalena Andersson säger till Expressen att hon kommer att träffa Malpass under vårmötena i Washington.

– Från svensk sida har vi varit noggranna med att prata med David Malpass innan han blev vald. Jag har haft ett telefonsamtal för någon vecka sedan och han var på nordisk-baltiska valkretsens möte i Reykjavik och då kunde vi fråga ut honom. Sedan träffar jag honom här också.

Andersson säger att Sverige har varit tydliga med att Malpass måste följa de riktlinjer som är fastlagda för Världsbanken.

– Att bekämpa klimatförändringarna är en viktig del men också hur man ska leva upp till Agenda 2030-målen. Det har vi varit tydliga med och han har gjort tydliga commitment till det. Vi kommer naturligtvis att följa upp det kontinuerligt, med början redan här nu i Washington, säger Andersson.

Även biståndsminister Peter Eriksson säger att han delar skeptikernas oro för att David Malpass inte kommer att prioritera klimatfrågorna.

– Man ska veta att den nye Världsbankschefen är en konservativ traditionell ekonom som har varit med länge och som utses av Trump. Han har säkert en känsla av att han måste också genomföra den politik som den amerikanska presidenten driver. I nomineringsprocessen har vi försökt att greppa det här och hålla fast honom i den policy som Världsbanken har antagit. Jag kommer att träffa honom i morgon och ha en överläggning om de här frågorna och visa Världsbankschefen och diskutera både jämställdhetsfrågor och klimatfrågor för att se att det inte blir en utveckling som går åt fel håll.

Magdalena Andersson kommer också att delta i lanseringen av den nya finansministerkoalition som ska hitta gemensamma sätt att arbeta med klimatfrågorna.

– I takt med att vi ser effekterna av klimatförändringarna så ser vi att det får ekonomiska konsekvenser. Därför är det också ekonomis traditionellt att försöka göra något åt det. på så sätt har det hamnat högre på finansministrarna agenda, säger Andersson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.