Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anderssons känga om kärnkraft: ”Pratkvarnar”

Svaret till Liberalernas Johan Pehrson i debatt om kärnkraften
”Hushållen kan inte värma upp med hjälp av pratkvarnar”, säger Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
I partiledardebatten gick statsministern till attack mot Liberalernas Johan Pehrson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Energidebatten i riksdagen präglades av uttryck som ”pratkvarnar” och ”munväder”. 

Statsminister Magdalena Andersson gick till attack mot Liberalerna i ett replikskifte om kärnkraftens framtid.

– Svenska hushåll kan inte värma upp sina boenden med hjälp av pratkvarnar, säger hon.

Vinterns höga elpriser har slagit hårt mot många svenskar och samma morgon som valårets första partiledardebatt skulle hållas i riksdagen valde regeringen att utlova ett stöd till de husägare som drabbats värst. 

Högeroppositionen har tidigare pressat på för skattelättnader, medan Vänsterpartiet tycker att Sverige ska begränsa utbyggnaden av elkablar till Europa för att sänka de inhemska energipriserna. Samtidigt har kärnkraftsdebatten seglat upp på nytt.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson valde att lyfta frågan om kärnkraftens framtid i ett replikskifte med statsminister Magdalena Andersson, som gjorde sin första partiledardebatt som S-ledare. Hon svarade att det är fritt fram att bygga ny kärnkraft, men att marknaden just nu är intresserade av vindkraft.

”Straffskatter på kärnenergi”

En effekt av straffskatter, enligt Johan Pehrson.

– Vi måste ha en prissättning på all elproduktion som gör det rimligt att investera i kärnkraft. I dag har vi sådana straffskatter på kärnenergi att det inte går att investera. Är man beredd att sänka de skatterna? 

Magdalena Andersson avfärdade frågan och ifrågasatte i stället om högeroppositionen har en plan för kärnkraften.

– Högern pratar väldigt mycket om kärnkraft och det är fritt fram att bygga, men det sker inte. Ska man se till att det byggs mer måste man ha en tydlig plan, framför allt hur det ska finansieras. Ska det läggas som en ytterligare avgift på svenska konsumenters elräkningar? Men den planen finns inte, och innan den planen finns blir det där bara prat.

Statsministern fortsatte:

– Svenska hushåll kan inte värma upp sina boenden med hjälp av pratkvarnar. De behöver el här och nu, och då måste vi skynda på den utbyggnad som marknaden vill göra här och nu, det vill säga vindkraften. Där hoppas jag att vi kan samarbeta för att snabbt bygga ut billig, förnybar el.

”Det är ju bara munväder”

Även Per Bolund använde sig ett kreativt begrepp i ett replikskifte mot Ulf Kristersson, där Miljöpartiets språkrör hävdade att Moderaterna för en kampanj mot vindkraft. Moderatledaren höll inte med om påståendet.

– Vindkraft är bra, men det blåser inte alltid. Ju mer vindkraft vi ska ha i det här landet, desto mer stabil, planerbar baskraft måste vi också ha. Jag är för vinkraft, vattenkraft, solkraft och kärnkraft. Precis den mix som de flesta internationellt hävdar behövs för att klara av kombinationen fördubblad elanvändning och klimatkris.

MP-språkröret svarade:

– Det är ju bara munväder som Kristersson kommer med. Att säga att man är för ett energislag samtidigt som moderater säger nej till vindkraft runtom i landet, i projekt efter projekt. Man säger till och med nej till vindkraftsprojekt till havs, som man knappt ens kan se med kikare från land. Det här visar att man driver en kampanj just för att man bara vill satsa på ett energislag, kärnkraften. Det är en radioaktiv rökridå.

Ryska hotet, gängkriminalitet och elpriser – så var debatten

Här är det viktigaste från partiledardebatten i riksdagen.

Partiledardebatt i riksdagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.