Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anderssons hårda ord om Pehrsons SD-uttalande

Hårda orden efter Johan Pehrsons SD-uttalande
Foto: Karin Bergkvist

S partiledare Magdalena Andersson vill se ett ”klargörande” efter L-ledaren Johan Pehrsons uttalanden om SD.

– En stilla påminnelse är att Johan Pehrson valt själv att samarbeta med SD och det finns alternativ. Min dörr står öppen, säger Magdalena Andersson.

Det var i ett reportage i Expressen som L-ledaren refererade till partiet som ”extrempopulistiskt” och en ”brun sörja”.

Magdalena Andersson inledde under måndagen en presskonferens med att kommentera L-ledarens kritiska ord om Sverigedemokraterna.

– Jag tror att många med mig funderar över vad Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan. Ett klargörande skulle vara på sin plats.

Den tidigare statsministern kallar Pehrsons sätt att argumentera för ”märkligt”. 

– Han hävdar att det är tack vare att han är med i regeringen vi inte ser nedskärningar i public service eller återvandringsmål. Men sanningen är att det just för att Johan Pehrson har valt att ge SD makten som såna här förslag behöver stoppas, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det finns ingen naturlag som kräver att ett liberalt parti måste ge makten till SD. 

Därefter återvände hon till pressträffens egentliga ämne: partiets skuggbudget. S vill se en satsning på ytterligare 12 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner, vilket enligt Andersson är en fördubbling mot regeringspartiernas och SD:s budget. 

– Det ska underlätta för Sveriges lärare, undersköterskor och personal i äldreomsorgen och för alla som använder de här verksamheterna, säger Magdalena Andersson. 

Kallade SD för ”extrempopulistiskt”

Det var i samband med Liberalernas partimöte i Sandviken, som Expressen deltog på, som arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson kallade SD för ”extrempopulistiskt”.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Pehrson.

Under mötet sa L-ledaren också att han ska göra sitt bästa för att hantera Tidöavtalet – och delen om migration.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker. Nu är det tillbaka på samma regelverk som gällde i Sverige under Stefan Löfven och Åsa Romson.

SD: L har bett om ursäkt

Under söndagseftermiddagen meddelade SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson att L bett SD om ursäkt. 

”Liberalerna har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet”, skrev han i en kommentar till Expressen och fortsatte: 

”Men vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.