Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anderssons angrepp: Åkesson svek väljarna

I dag lämnar finansminister Magdalena Andersson över budgeten till riksdagen. Foto: Alex Ljungdahl
Samtidigt går hon till angrepp mot SD-ledaren Jimmie Åkessson. Foto: Alex Ljungdahl

Finansminister Magdalena Andersson går nu till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson - samtidigt som regeringens budget i dag överlämnas till riksdagen.

I en stor intervju för Expressen anklagar hon SD-ledaren:

– När han blev inbjuden till näringslivsetablissemangets finrum svek han väljarna.

Finansminister Magdalena Anderssons viktigaste råd

”Det viktigaste är att se till att ha en utbildning så att man klarar av att behålla sitt jobb och vara kvar på arbetsmarknaden. Det är ju grunden för ens egen försörjning, att man kan ha en egen ekonomi och fatta självständiga beslut. Men det är också en grund i den svenska modellen att alla som kan arbeta också arbetar – så att vi får in de skatteintäkter som krävs för att vi ska ha en riktigt bra välfärd.”

Budskapet från Magdalena Andersson i dag:

– Det går bra för Sverige. Vi har en hög tillväxt, högre än i de flesta jämförbara länder, sysselsättningen stiger och de offentliga finanserna stärks...

Expressen möter henne i finansdepartementets bibliotek i centrala Stockholm, dagen före den stora budgetpresentationen, och hon är på bra humör. Bara lagom stressad.

Men hon vore inte finansminister om hon bara målade med ljusa färger. Det finns även stora hot - eller mörka moln.

– Vi har ju en osäker utveckling i omvärlden, inte minst mot bakgrund av Brexit som kan skapa en del turbulens. Vi får naturligtvis se vad som händer i längden, men det är något som är viktigt att hålla ögonen på.

Hon varnar också för det faktum att arbetsgivare skriker efter arbetskraft, men utan att hitta rätt kompetens.

– Ska vi kunna ha en långsiktig tillväxt på en hög nivå, då måste vi se till att fler människor får möjlighet att utbilda sig till de jobben som nu växer fram.

Tio "välfärdsmiljarder"

Den enskilt största satsningen, eller reformen, i regeringens budget är de tio "välfärdsmiljarderna" till landets kommuner och landsting.

– Det är den största engångssatsningen på kommuner och landsting som någonsin har gjorts, och det är naturligtvis en viktig och stor reform, sammanfattar finansministern.

Tio miljarder kronor till kommunerna är mycket pengar, men är det tillräckligt?

– Det finns säkert de som hade önskat att vi hade haft mer pengar än så, men samtidigt är det viktigt att ta ansvar för statsfinanserna och föra en stram politik. Då får man göra en avvägning och det är det vi har gjort.

"Vi kommer alla vara vinnare"

Hur skulle du säga att människors privatekonomi påverkas av den här budgeten?

– Ganska marginellt. Är man på sjuk- och aktivitetsersättning till exempel, ja, då kommer man att märka att man får en viss höjning. Det gäller också om man är ensamstående förälder. Om man däremot har lite högre inkomst så är det fler som får vara med och betala statlig skatt.

Alla är vinnare, ingen förlorare?

– De som har högre inkomster får vara med och bidra lite mer, men vi kommer alla vara vinnare när barnen får det stöd de behöver i skolan.

Vad skulle det innebära om regeringens budget i det här läget ersattes av en alliansbudget?

– Allianspartierna har gett väldigt olika besked om hur de ser på de tio välfärdsmiljarderna. Vill de se den här typen av generella statsbidrag till kommuner och landsting, så att man kan möta de olika förutsättningarna som finns i olika delar av landet? Vilken migrationspolitik skulle de föra? Den omläggning av politiken som regeringen har genomfört innebär ju sänkta kostnader med hundra miljarder de kommande åren, och där råder det total oklarhet vad allianspartierna skulle föra för politik i motsvarande läge.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom den här budgeten. Vad har varit svårast att komma överens om?

– Det är som alltid när man ska få ihop en budget. Det finns ju många önskemål och många viktiga, bra och legitima önskemål om att man vill satsa pengar på olika områden. Samtidigt måste vi ta ansvar för statsfinanserna och föra en stram politik. Det är klart att det i den skiljelinjen alltid finns väldigt intensiva diskussioner, där jag har stor respekt för att man har höga ambitioner och vill göra mycket.

Så vilka är de stora förlorarna i regeringen då?

– Här finns inga förlorare, här finns bara vinnare.

Överträffar finanspolitiska mål

Ni har satt upp en rad olika mål till 2020. Det handlar om jobbmål, sjukmål, klimatmål, bostadsmål, forskningsmål, budgetmål. Men hur många av alla dessa mål tror du att ni kommer att nå?

– Vi är på god väg att komma närmare de här målen. Vad gäller statsfinanserna så ser vi ut att överträffa de finanspolitiska målen till 2020 med stor marginal. Även det bostadspolitiska målet ser vi ut att uppnå i förtid. Däremot behöver vi jobba mer när det gäller arbetslöshetsmålet. Vi har ju redan uppnått den högsta sysselsättningsgraden i EU, det är positivt. Men vi måste jobba mycket mer för att vi också ska få den lägsta arbetslösheten. Där kommer naturligtvis åtgärder i den här budgeten, men också i de budgetar som kommer framöver.

Vill få ner arbetslösheten

Enligt finansdepartementets prognoser kommer arbetslösheten 2020 att vara 6,2 procent. I juli i år var arbetslösheten på Malta fyra procent. Hur ska ni ta er under det?

– Här handlar det om att se till att människor får den utbildning som arbetsgivarna efterfrågar. Vi ser att det är många arbetslösa, men också många lediga jobb. Det måste vi ta oss an.

Målet är att komma under fyra procent?

– Vi får ju se vilken nivå de andra länderna har vid det tillfället, men vi vill fortsätta att arbeta väldigt aktivt för att få ner arbetslösheten. Hittills har vi lyckats att få ned den, men vi vill få ner den ännu mer.

För en vecka sedan gav Sverigedemokraterna beskedet att de kommer att rösta nej till regeringens förslag om en ny lag för offentlig upphandling. Det innebär att förslaget kommer att röstas ner. Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är häpnadsväckande. Här har ju Sverigedemokraterna uttryckt en annan åsikt tidigare, men efter att ha blivit uppvaktade av Svenskt Näringsliv - blivit inbjudna och fått vara med i finrummet - då har man satt sig i näringslivsetablissemangets knä i den här frågan. Det man gör är att man sviker alla de företag som försöker att betala kollektivavtalsenliga löner och villkor, och alla de svenska arbetare som riskerar att bli utkonkurrerade av utländsk arbetskraft som kan ha timlöner på 10-20 kronor i timmen. Det är en helt orimlig politik. Att Sverigedemokraterna stödjer det är förvånande och väldigt upprörande.

Men är det så överraskande. Ni har ju kallat Sverigedemokraterna för ett borgerligt parti sedan dag ett?

– De visar ju tydligt att de sitter i näringslivsetablissemangets knä nu. När de får bjudas in i finrummen hos näringslivet, då ställer de också upp på deras villkor och på vad de vill göra, och glömmer bort vad man sa till vanligt folk i valrörelsen.

"De struntade i vad man lovat väljarna"

Mycket talar för att Sverigedemokraterna också säger nej till ett vinsttak för välfärdsföretag. Vad säger du om det?

– I valrörelsen sa man att man skulle sätta stopp för vinstjakten i skolan, men återigen så blev man inbjuden i finrummen och satte sig i näringslivsetablissemangets knä och struntade i vad man hade lovat väljarna.

Sverigedemokraterna är också motståndare till kvotering till bolagsstyrelser. Vad tänker du?

– Det tror jag är dåligt för Sverige. Det finns mycket kompetens bland kvinnorna i Sverige som man i dagsläget inte tar tillvara, och det skulle vara till gagn för inte bara svensk ekonomi utan också svenskt näringsliv om vi hade en kvotering i stället.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att det rimliga vore om regeringen sökte parlamentariskt stöd innan man lägger sina förslag. Kan det inte ligga något i det?

– Här agerar vi lite olika i olika frågor, beroende på var vi tror att vi har störst förutsättningar att komma fram. Just när det gäller upphandlingslagen så är det ju Sverigedemokraterna som ändrat uppfattning, men vi har ju också slutit ett stort antal breda blocköverskridande överenskommelser om nytt finanspolitiskt ramverk, försvaret och energin, till exempel.

Men när det gäller upphandlingen, hade ni vetat att SD skulle säga nej - då hade inte förslaget kommit?

– Det är en hypotetisk fråga, så det är väldigt svårt att svara på.

Varför är det uteslutet att i förväg förankra era förslag hos Sverigedemokraterna?

– Därför att vi i grunden har väldigt olika människosyn. Tycker vi att alla människor är lika mycket värda, eller tycker man inte det? Skyller man alla problem i samhället på en viss grupp människor eller ser vi att vi alla tillsammans behöver bidra och är lika mycket värda i vårt samhällsbygge?

"Helt fel riktning"

Hur skulle du beskriva Sverigedemokraterna och deras partiledare Jimmie Åkesson?

- Det är tydligt ett parti som vill föra Sverige högerut och som sätter näringslivets intressen före svenska arbetares och svenska småföretags intressen?

Du verkar väldigt upprörd när du talar om Sverigedemokraterna. Är du det?

- Ja, det är ett parti som står väldigt långt i från där jag står, och jag tycker att de vill föra Sverige i helt fel riktning. Och jag tycker också att deras grundläggande ideologi, där man inte ser att alla människor har lika mycket värde, står väldigt långt i från hur jag ser på människor.

Senaste nytt om höstbudgeten följer du live på Expressen TV

I dag presenterar Magdalena Andersson regeringens höstbudget.

Expressen sänder direkt under dagen med senaste nyheterna, analyser och intervjuer. Hannes Nelander är programledare, politikreportrarna Hanna Jakobson och Niklas Svensson rapporterar på plats, tillsammans med Expressens K-G Bergström.

Här är några av hålltiderna.

08.00

Budgeten presenteras på Rosenbad i Stockholm. Patrik Kronqvist från Expressens ledarredaktion kommenterar i studion.

09.00

Finansminister Magdalena Andersson håller presskonferens. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, analyserar effekterna för din ekonomi.

11.3O

Oppositionspartierna håller presskonferens.

12.30

Budgetpromenaden. Expressens reporter Matilda Nyberg sänder live.

13.00

Debatt i riksdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!