"Det var konstruktiva och bra samtal. Och alla inbjudna partier kom till mötet. Vi talade om plan- och byggregler, hur man ska få kommuner att bygga mer och även de flaskhalsar som finns i byggbranschen", säger finansminister Magdalena Andersson (S), som deltar i bosamtalen, i SVT:s Agenda. Foto: SVT

"Det var konstruktiva och bra samtal. Och alla inbjudna partier kom till mötet. Vi talade om plan- och byggregler, hur man ska få kommuner att bygga mer och även de flaskhalsar som finns i byggbranschen", säger finansminister Magdalena Andersson (S), som deltar i bosamtalen, i SVT:s Agenda.

 Foto: SVT

Andersson vill inte avskaffa flyttskatten

Publicerad

Bostadsbristen i Sverige är extrem.

Enligt Boverket skulle en avskaffad flyttskatt motsvara ett års byggande av nya bostäder.

Men finansminister Magdalena Andersson, S, är inte intresserad av förslaget.

– Det skulle vara en väldigt dyr form, och vi behöver pengar till skolan och äldreomsorgen.

För en vecka sedan inleddes de blocköverskridande samtalen som ska lösa den stora bostadskrisen i Sverige.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har inför samtalen meddelat att han vill bygga 700 000 bostäder fram till 2025 - något han liknar vid ett nytt miljonprogram.

Under söndagen deltog finansminister Magdalena Andersson (S), som också deltar i bosamtalen, i SVT:s Agenda.

– Det var konstruktiva och bra samtal. Och alla inbjudna partier kom till mötet. Vi talade om plan- och byggregler, hur man ska få kommuner att bygga mer och även de flaskhalsar som finns i byggbranschen, säger hon.

Bostadsbristen i Sverige hindrar i nuläget tillväxten, då personer hindras från att flytta till städer med jobb eller utbildningar.

Kostar 25 miljarder

En av punkterna i bosamtalen är reavinstskatten, eller flyttskatten som den också kallas.

Enligt Boverket skulle ett avskaffande av flyttskatten få loss tiotusentals bostäder till bostadsmarknaden. Ett avskaffande skulle gynna äldre med stora bostäder och låga lån.

Men att ta bort flyttskatten är inte alls aktuellt, enligt finansministern.

– Att ta bort flyttskatten skulle kosta ungefär 25 miljarder, det är ungefär halva försvarsbudgeten. Det kommer vi inte att göra. Det skulle vara en väldigt dyr form, och vi behöver pengar till skolan och äldreomsorgen.

Och fler åtgärder än att ändra på flyttskatten behövs. Boverket gör dock bedömningen att det behövs cirka 75 000 bostäder per år fram till 2025.

– Den här regeringen kommer att göra mer för att lösa bostadsbristen. Men vi tror att det kommer få större effekt om vi kommer överens bredare. Men oavsett hur framgångsrik de här samtalen kommer den här regeringen göra mer, säger Magdalena Andersson.

Hon kunde inte ge besked om när bosamtalen kommer att avslutas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag